Hírek

ÚJ PROGRAMJAINK, ESEMÉNYEK (a listát folyamatosan frissítjük)

---------------

KORÁBBIAK

2024. február 9-e péntek 10 óra
Göncz Árpád születésnapja

Göncz Árpád születésének 102. évfordulóján koszorúzási ünnepséget tartottunk az Óbudai Egyetem Parkban, Göncz Árpád mellszobránál. Beszédet mondott: dr. Kiss László, polgármester és Hunčík Péter író, közreműködött Galkó Balázs és Borbély Mihály. 

Gulyás András bevezetője:

Tisztelt Közönség, Kedves Barátaink!
Köszönöm, hogy eljöttek, hogy együtt emlékezzünk Göncz Árpádra, akire nagyobb szüksége volna ma ennek az országnak, mint valaha.
Eljöttek, hogy együtt emlékezzünk és reménykedjünk, lesz még egyszer ünnep e világon, mert most kevés okunk van az ünneplésre.
Tűnőben minden, ami szép, becsületes, igaz volt. 
Mást jelent mára.
Mást jelent a kokárda. A nemzeti olyan fosztóképző lett, mint volt a népi a demokrácia előtt.
Más lett a kegyelem, a béke jelentése. Romlott sajt állagú a gránitszilárdság.
Hogy egy óbudai költőt idézzek (Tamkó Sirató Károlyt): Tovább is van, mondjam még?
Édesanyám, már nagybetegen,  amikor azzal próbáltam vígasztalni nehéz időkben, hogy rosszabb már nem lehet, a fejét rázta:  Ne mondj ilyet, kisfiam, mindig lehet rosszabb.
Hát igaza volt. 
Vígasztaljon bennünket, és adjon reményt, hogy voltak olyan emberek, akik a legreménytelenebb időkben is tették, amit kell.
Ahogyan Göncz Árpád, nyolcvan éve fegyverrel a fasizmussal szemben,
hatvanhét éve fegyvertelenül vívta a forradalom utóvédharcát, 
Bibó barátságát, emlékét őrizve küzdött  Magyarország demokratikus jövőjéért  a hetvenes évek végétől. 
És egy mára messze tűnt világban volt az új III. Magyar Köztársaság máig legnépszerűbb elnöke.

Híradás az eseményről:
Göncz Árpádra, a III. Magyar Köztársaság legnépszerűbb elnökére emlékeztek
Hírklikk, 2024. február 10.
https://hirklikk.hu/kozelet/goncz-arpadra-a-iii-magyar-koztarsasag-legnepszerubb-elnokere-emlekeztek/427931

------------

A KézenFogva Alapítvány linkgyűjteménye Göncz Zsuzsa 100. születésnepjára emlékezve:

https://kezenfogva.hu/goncz-arpadne

2023. november 24. péntek 9.30-16 óra
Göncz Árpádné 100 Emlékkonferencia​        
                                       

Tudományos konferencia a KézenFogva Alapítvány és  az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karának szervezésében. 
Helyszín: ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kara, Budapest IX., Ecseri út 3. A/202.

Program:
https://www.barczi.elte.hu/gonczarpadne100

2023. november 17-19.  10-16 óra között 

Nyílt napok a Vérhalom tér 7-ben (Göncz Árpád és Zsuzsa utolsó lakhelye)

A közönség számára is látogatható a volt köztársasági elnöki rezidencia a Vérhalom tér 7-ben, ahol ahol Göncz Árpád és Zsuzsa laktak 2000-től halálukig. Ott lesz megtekinthető a Göncz Árpád életéről szóló tablókiállítás is.

Vezetések: 

november 17-én (pénteken) 11 órakor Göncz Kinga, 15 órakor Őrsi Gergely polgármester,
november 18-án (szombaton) 11 órakor ifj. Bibó István, 15 órakor Gulyás András, 
november 19-én (vasárnap) 11 órakor Gulyás András, 15 órakor Göncz Kinga osztják meg emlékeiket.

2023. november 16. csütörtök 15 óra
Göncz Árpád és Göncz Zsuzsa emlékpadjának avatása a Vérhalom téren

Göncz Árpádné, Göntér Mária Zsuzsanna 2023. november 16-án lenne száz éves. Ebből az alkalomból emlékpadot avatunk  a Vérhalom téren 15 órakor. Az emlékhely avatásában közreműködik a Göncz Árpád Alapítvány. Az avatáson Örsi Gergely polgármester és Gulyás András a Göncz Árpád Alapítvány elnöke mond beszédet.

Ebből az alkalomból, az avatás utáni napokban (november 17-19. között, naponta 10-16 óra között) a közönség számára is látogatható a volt köztársasági elnöki rezidencia a Vérhalom tér 7-ben, ahol ahol Göncz Árpád és Zsuzsa laktak 2000-től halálukig. Ott lesz megtekinthető a Göncz Árpád életéről szóló tablókiállítás is.

Vezetések is lesznek: 
november 17-én (pénteken) 11 órakor Göncz Kinga, 15 órakor Őrsi Gergely polgármester,
november 18-án (szombaton) 11 órakor ifj. Bibó István, 15 órakor Gulyás András, 
november 19-én (vasárnap) 11 órakor Gulyás András, 15 órakor Göncz Kinga osztják meg emlékeiket.

Eőrsi Gergely polgármester gondolatai az emlékpad avatón:

Göncz Árpádné, Göntér Mária Zsuzsanna 2023. november 16-án lenne száz éves. Ebből az alkalomból avattuk ma fel az emlékhelyet.

Göncz Árpádra és Göncz Zsuzsannára, két szomszédunkra, úgy emlékezhetünk, mint akik külön-külön és együtt is példát mutattak és mutatnak nekünk mind a mai napig, legyen szó szociális érzékenységről, hazaszeretetről, demokráciába vetett hitről, és talán a legfontosabbról, az emberségről.

Emlékezzünk rájuk budai házaspárként, akik mintául szolgálnak nekünk, és emlékezzünk rájuk külön-külön is, az író, műfordító köztársasági elnökre és Zsuzsa asszonyra, aki szociális érzékenységéről nem egyszer tett tanúbizonyságot.

Az elhelyezett emlékpad nem szokványos. Körpad egy fa körül, melyről csodálhatjuk a tér bármely részét, emlékezhetünk a múltra, melyet adtak nekünk, és arra, hogyan lehetünk méltóak az ő példájukhoz.

Köszönöm, hogy ilyen sokan velünk tartottak, és együtt emlékeztünk! Köszönöm, hogy együtt avathattuk fel az emlékhelyet családtagokkal, és hálás vagyok a Gulyás Andrásnak, a Göncz Árpád Alapítvány elnökének és az alapítványnak, hogy méltóképpen emlékezhettünk ma és emlékezhetünk az előttünk álló hétvégén.

Gulyás András, a Göncz Árpád Alapítvány elnökének beszéde az e,lékhely avatásán:

Tisztelt Emlékezők!

Kedves Barátaim!

Jelképes időpontot választott a II. kerület Önkormányzata, hogy a Vérhalom téren emlékpadot állítson  a Göncz házaspárnak,  Göncz Árpádné, Göntér Mária Zsuzsanna századik születésnapját. 2000 nyarától éltek itt a Vérhalom tér 7-ben halálukig, Árpád 2015. október 6-án, Zsuzsa 2020. június 3-án ment el örökre. Felnőtt életüknek majd egy ötödét élték itt. Ahelyett, hogy egész életükről ismételném meg a már sokszor elmondottakat, az itt és abban az időben történteket idézném fel. Megszűntek az elnöki és elnökfeleségi kötelességek, de nem az elkötelezettség minden jó ügy iránt. Itt adta egyik utolsó interjúját Göncz Árpád, a Bibó-emlékkönyv születéséről, máig aktuális mondatokkal: „…Őszintén szólva keveslem Bibó jelenlétét… a szavai és az élete mintaként szolgálnak ma is. Szükség volna rá, hogy Bibó István arca megjelenjen megint láthatóan a világban...”   Itt kereste fel Milan Kucan volt szlovén elnök, a régi jó barát. Itt írták alá Zsuzsa és Árpád az európai polgárok nyilatkozatát, amikor szélsőjobboldali képviselők Uniós zászlót égettek Magyarországon.

Innen – és a Lónyai utcai irodából – irányította Zsuzsa a férjével 1993-ban alapított Kézenfogva Alapítványt a kuratórium elnökeként. Személyes közreműködésével is erősítette az értelmi és halmozottan sérült gyermekek sorsának jobbításáért folytatott sokoldalú munkát. Jelentős szerepe volt a fogyatékosok esélyegyenlőségét szorgalmazó, kedvező nemzetközi visszhangot kiváltó törvény megszületésében.

Itt döntöttek sok-sok rászoruló szervezet közcélú támogatásáról. 2011-2015 között Göncz Árpád kb. 350 millió forinttal támogatta a legjobban rászorulókat. Elvi megfontolásai - megfontolásaik, hiszen Zsuzsa is mindig mellette állt e döntésekben-  nemcsak a leginkább segítségre szorulók következetes támogatása volt, hanem az is, hogy felajánlásával felhívja a figyelmet, hova kell a segítség, példát adjon, másokat is cselekvésre ösztönözzön. Közcélú felajánlásokkal támogatott számtalan civil kezdeményezést, betegeket, gyerekeket, fogyatékkal vagy/és mélyszegénységben élőket, munkalehetőséghez, jogvédelemhez segített cigányembereket, hozzájárult ellehetetlenülő szellemi műhelyek túléléséhez.

Itt fogadták barátaikat, harcostársaikat jóízű beszélgetésre vagy, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, Rolla János és művésztársai jóvoltából Mozart hallgatásra. Itt kereste fel Árpádot  a dél-koreai politológus, Kim Dae Soon, aki első, igen alapos, politikai életrajzát készítette, amely nemcsak magyarul, hanem angolul is megjelent.

A  volt köztársasági elnök, a Nemzetközi Adalbert-díj 2009. évi díjazottja itt vette át  a Nemzetközi Adalbert Alapítvány elnökétől, Hans Süssmuthtól  írásainak, beszédeinek német nyelvű válogatását. (Korábbi kitüntetettek Tadeusz Mazowiecki, Antall József, Vaclav Havel, Helmut Kohl.)

Itt köszöntötték szerenáddal, nem is eggyel, Göncz Árpádot kilencvenedik születésnapján. (A jubileumi ünnepségek lelke Zsuzsa volt…)

Ideillik, amit Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát, mindkettőjük jóbarátja írt akkor, üzenetében: „szerető feleséged, Zsuzsa, életed hűséges másik fele, gyermekeid édesanyja és Istentől adott őrzőangyalod. Ahogy Te mondtad egyszer, ő a te lelked püspöke. Hallgass rá és engedd, hogy kézen vezessen!” Az ötvenéves műfordítói jubileumra ideérkezett az a cukormentes torta, amelyen az ügyes cukrász az 1964-es kötet címlapját formálta meg. És itt ültünk a földszinti nagy asztalnál, a  Göncz Árpád műfordító pályázat zsűrijével, az azóta szintén örökre távozott Lator Lászlóval és Bart Istvánnal, hogy átnézzük a minden várakozást felülmúló,  hetvennél tobb pályaművet. És természetesen, itt látogatták őket gyermekeik, unokáik, dédunokáik, itt tartották a családi karácsonyokat, ünnepeket.

Az avatás után és további három napon lehetőségük lesz az elnöki házaspár egykori rezidenciájának megtekintésére, amiért köszönetet mondunk a ház tulajdonosának, Albrecht Florian úrnak.

Gyakran sétáltak a környéken, itt a parkban is, szóba elegyedve kicsivel és naggyal, szomszéddal és ismerőssel. Hogy erről is idézzek egy nyilvános facebook bejegyzést: „Egyszer találkoztam velük, évekkel ezelőtt: a 11-es buszra szálltak fel Budapesten. Kirándulni mentek. Sokszor eszembe jut ez a pillanat, sugárzott belőlük a kedvesség, és semmi, de semmi különös nem volt abban, hogy a volt köztársasági elnök és a felesége felszáll a buszra. Illetve pont, hogy különleges volt, egy különleges utazás egy normális országba. Abba a képzeletbeli Magyarországba, minek lélekben még mindig ő a köztársasági elnöke.” (Karácsony Gergely facebook bejegyzése 2015.02.10.)

Ma és itt, és szerte az országban, nagyon sokan érezzük Göncz Árpád és Göncz Zsuzsa hiányát. Hiányát az emberségnek, a szociális érzékenységnek, az egymás iránti felelősségnek és tisztességnek. Segítse emlékük, hogy e közös értékekhez visszataláljunk.

Köszönöm, hogy meghallgattak.

Mindenkit szeretettel várunk!

2023. november 8.
Az Örkény Színház levele: Freeszemlefesztivál

Alapítványunk levelet kapott az Örkény Színháztól, amelyet közérdekű
tartalma miatt ezúton is közzéteszünk:
"Kedves Barátunk!

Az Örkény Színház fontos vállalása, hogy megmutatkozási lehetőséget biztosítson a színházi szakma jövőjét jelentő fiatal alkotóknak, és azok – legtöbbször független színházban – gyökerező előremutató kísérleteinek.Ezért idén november 12-18. között a Freeszfe Egyesülettel közösen megrendezzük a Freeszemlefesztivált, melynek célja kettős. Egyrészt, hogy a nagyközönség számára is láthatóvá tegye az ott zajló munkát, másrészt, hogy a jegyvásárlásokkal segítsük további terveiket.

Kérjük, ha tehetik, váltsanak jegyet és támogassák a Freeszfe-t.

Részletek, jegyinformációk:
https://orkenyszinhaz.hu/hu/hirek/freeszemle-az-orkenyben

GÖNCZ ZSUZSA 100
2023 novemberében születésének 100. évfordulóján, Göncz Árpádné Göntér Mária Zsuzsannára emlékezünk, a következő programokkal:

2023. november 14. kedd 10-13 óra között
Emlékezés Zsuzsa nénire

Az Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetsége (ÉTA) és a Kézenfogva Alapítvány rendezvényén szülők és szakemberek osztják meg személyes élményeiket.
Helyszín: ÉTA irodaház: Budapest, 1158 Molnár Viktor u. 94.-96.) 

2023. november 10. péntek 14 óra
Emlékezés Gánton, a Fecskepalotában 

Az évek során  sok ezer fogyatékos és családjaik pihenését szolgáló létesítmény alapítójára a Szép Jelen Alapítvány családi rendezvény keretében emlékezik, a Kézenfogva Alapítvánnyal együttműködésben.

2023. október 8.
Elhunyt Sólyom László

A Göncz Árpád Alapítvány kuratóriuma megrendüléssel búcsúzik a nyolcvankét éves korában elhunyt Sólyom Lászlótól. A jogászprofesszor, a környezetvédő mozgalmak tevékeny résztvevője, a Magyar Demokrata Fórum elnökségi tagja, 1990 és 1998 között az Alkotmánybíróság elnöke, 2005 és 2010 között a Magyar Köztársaság elnöke, a magyar demokratikus változások meghatározó alakja volt. Különösen sokat tett a magyar alkotmányosság kiteljesedéséért, az emberi és polgári jogok érvényesítésért alkotmánybírósági tevékenysége során. Kölcsönös tisztelet jellemezte viszonyukat Göncz Árpáddal. Sok mindent másképp láttak, de közös volt bennük a Magyarország sorsa iránti cselekvő elkötelezettség. Családjának mély részvétünket fejezzük ki.

Megőrizzük emlékét.

Ifj. Bibó István     Gulyás András     Rainer M. János

Fotó: Sólyom László és Mádl Ferenc a Sándor-palotában köszönti a nyolcvanötéves Göncz Árpádot, 2007. február 9. (MTI fotó)

2023. október 6. péntek 10 óra

Koszorúzás Göncz Árpád halálának 8. évfordulóján

Hagyományos megemlékezésünket az Óbudai Egyetem Parkban, a Jovánovics György által készített mellszobornál tartottuk, majd elhelyeztük virágainkat Göncz Árpád emléktáblájánál, a Bécsi út 88-90-ben.
Bevezetőt mondott Kiss László Óbuda-Békásmegyer polgármestere, az emlékbeszédet Balázs Péter, Magyarország egykori Európai Bizottsági biztosa, külügyminisztere tartotta.
Közreműködött: Csizmadia Sándor és Bakó Levente, a Danubia Zenekar trombitaművészei, Boronyák Gergely színművész Dsida Jenő: Tekintet
nélkül című versét mondta el. 

Videó az eseményről: https://www.facebook.com/obudabekasmegyerhivatalos/videos/1020089449313501

Kiss László Óbuda-Békásmegyer polgármesterének gondolatai az eseményen:

Tisztelt velünk emlékező vendégeink! Kedves barátaim!

„Erkölcsi és politikai késztetést éreztem, hogy »plebejus« államfő legyek, aki a magyar politikai élet színpadára képes visszahozni a mosolyt, – mert anélkül nemcsak politizálni, hanem élni sem lehet.”

Évről évre eljövünkide, hogy emlékezzünk Göncz Árpádra, hogy kifejezzük tiszteletünket, szeretetünket és köszönetet mondjunk. Köszönetet azért a példátlanul gazdag életműért, azért a szellemi örökségért, amelyet valamennyiünkre hagyott.

És kifejezzük hálánkat azért, hogy neki valóban sikerült visszacsempésznie a mosolyt, a szelíd humort a magyar politikai élet színpadára. Valljuk be, hogy valójában azóta sem sikerült ez senknek, s hogy mi lépett a helyébe e porondon, arról talán jobb, ha szót sem ejtünk…

Göncz Árpád példátlanul gazdag és példamutató életpályájára tekintve, állíthatjuk, államfői működésének mindenegyes szelete hű volt az önmagától elvárt plebejus beállítódáshoz.Minden döntésénél mindegyik fél szempontjait figyelembe vette, és nemcsak tisztének, hanem kötelességének is tartotta az egyensúly őrzését.Hiányzik is nagyon ez az államfői attitűd…

S ha valakik szempontjait előtérbe helyezte vagy kihangosította, azok mindig azok a honfitársaink voltak, akiknek nemhogy a kiváltságokból nem jutottak – ahogyan az ókori Róma plebejus polgárainak sem – hanem még a legalapvetőbb jogaikban is hiányt szenvedtek.

Göncz Árpád pályájából sokféle példát hozhatnánk erre a kiállásra, én most a feleségével, Göntér Zsuzsannával – akinek az idén ünnepeljük születésének 100. évfordulóját – közösen létrehozottKézenfogva Alapítványt emelném ki,amely azóta is egy befogadó társadalomért dolgozik, amelyben a fogyatékossággal élő emberek is méltósággal foglalhatják el helyüket. Köszönjük, hogy ránk hagyták ezt az üzenetet (is), igyekszünk követni, igyekszünk méltónak lenni hozzá.

Balázs Péter  Magyarország egykori Európai Bizottsági biztosának, külügyminiszterének emlékező beszéde:
Göncz Árpádra emlékezünk halálának 8. évfordulóján, a bíztatóan indult, majd tévútra futott új Magyar Köztársaság elnökére és – sok egyéb tisztsége mellett – a Bibó István Közéleti Társaság első elnökére is. Arra az államférfira, aki tartalmat adott egy új, demokratikus rendszerű Magyarországban az államelnöki szerepnek, nemcsak politikai, hanem morális és érzelmi tekintetben is. Ő szülői, sőt – ő mondta, hogy a nemzet nagypapájának érzi magát – nagyszülői felelősséggel cselekedett. Nem a saját sorsát tartotta szem előtt, hanem a következő nemzedékek boldogulását.
Történelmi személyiségekre lehet úgy emlékezni, hogy mások rá vonatkozó gondolatait tolmácsoljuk. Göncz Árpád születésének 100. évfordulója alkalmából Óbuda-Békásmegyer önkormányzata tizenöt őt ismerő és tisztelő személyt kért fel, osszák meg, mit jelentett számukra az egykori köztársasági elnök, mit tanultak tőle, és miért tartották kivételes embernek és politikusnak. A sok szép és méltó emlékezés közül Iványi Gábor szavait szeretném felidézni. Ő arról beszélt, hogy Göncz Árpád, aki harcolt az antifasiszta ellenállásban, nem tört meg a bírósági tárgyalás során, amikor halálos ítélet fenyegette, kitartott a börtönben, elsírta magát, amikor levelet kapott az éhező uszkai cigányoktól. Ekkor fordult Iványi Gáborhoz és kérte őt, hogy segítsen rajtuk.
Göncz Árpád személyét nemcsak antifasiszta múltja, az 1956-os forradalomban vállalt szerepe, börtönévei, hanem gazdag írói munkássága és végtelen humanizmusa is hitelesítették. Hosszan lehetne sorolni a rá emlékező, elismerő szavakat. Mivel én érzelmi szálakkal is kötődtem hozzá, itt ma a vele kapcsolatos saját emlékeimet is szeretném felidézni. 
Diplomataként többször kísérhettem őt külföldön, ott voltam mellette Beatrix holland királynőnél, vagy Michal Kovác szlovák elnöknél. Mindig élmény volt irodalmi szintű tárgyalási okfejtéseit jegyzetelni. A hivatalos szövegekbe lírai üzeneteket is becsempészett. Holland üzletemberekhez szóló beszédét Hágában például így kezdte: „Önök szeretnek minket”. A címzettek ezen kissé meglepődtek, de igaza volt: a találkozó hangulatát az adta meg, hogy akkor valóban szerették Magyarországot, és ezen az alapon tárgyaltunk azután lehetséges magyarországi befektetésekről. A magasszintű utazásokat, delegációs látogatásokat gyakran övezi feszültség: nagy a tét, sok a szereplő, mindenre figyelni kell. Göncz Árpád utazásait azonban nem az ilyenkor szokásos vibráló idegesség övezte, hanem derűs nyugalom, amely az ő személyéből áradt. Mindenkihez volt egy jó szava vagy kedves kérdése.
Németországi nagykövetként fogadtam őt az 1999. évi Frankfurti Nemzetközi Könyvvásáron. Számos tárgyalás és látogatás között Berlinben felolvasást tartottak a Sarusok című regényéből, azután ő is szót kapott. A közönség között foglaltam helyet, két német férfi beszélgetett mögöttem, az egyik így szólt: „Ez egy igazi derék ember”. Spontán szavak, őszinte vélemény.
Volt egy személyes, mondhatni családi kapcsolatunk is. A történet hosszú, a lényege, hogy Éva keresztanyám a Talajerőgazdálkodási Vállalatnál kapott munkát, miután keresztapámat, aki lelkesen szervezte a Néphadsereget, Rákosiék eltávolították a katonaságtól. Ő élve megúszta, nem úgy, mint Sólyom, Pálffy és sok más pályatársa. A Talajerőgazdálkodási Vállalathoz került az 1960-as években egy szótlan fiatalember, akiről azt suttogták, hogy börtönből szabadult. Keresztanyám és Göncz Árpád barátsága halálukig tartott, folyamatosan leveleztek, az elnök úr sohasem mulasztotta el a válaszokat. Göncz Árpádtól mint köztársasági elnöktől vehettem át első államtitkári kinevezésemet 1992-ben. Keresztanyám ott állt a háttérben és a ceremónia után elbeszélgettek az elnök úrral. 
Úgyszintén elnök úr írta alá az első nagyköveti mandátumomat, amely Koppenhágába szólt. A hivatalos búcsúzáskor egy személyes üzenetet is rám bízott: „Mondd meg a királynőnek, hogy a tőle kapott akvarelljét a könyvtáram falán őrzöm.” Én a megbízólevél átadásakor hűen tolmácsoltam a szavait, megszegve a szigorú királyi protokollt, amely egyetlen hivatalos mondatot engedélyezett az új nagykövetnek. II. Margit azonban láthatóan örömmel fogadta és mosollyal nyugtázta a számára kedves hírt.
Göncz Árpád nemcsak az első, de mindmáig a legjobb elnöke volt a Magyar Köztársaságnak. Emlékéről, emberi kvalitásairól leperegnek a történelemhamisító rágalmak, például a Blokád című kurzusfilmben róla sugallt torzkép. A rendszerváltáskor történelmi szerep jutott neki, de nagy szükség lenne rá ma is, hogy utat mutasson az országnak és segítsen visszatérni az 1990-ben választott útra. A külpolitikában is bizonyára humánus állásfoglalásokkal segítene eligazodni. Semmiképpen nem mondana olyan amorális blődségeket, mint hogy a szomszédunkban „két szláv nép háborúzik, mivel közülük az egyik (mindegy, melyik?) megtámadta a másikat”. Ha Magyarországon közvetlenül választanák a köztársasági elnököt – ami talán egy nap valóra válik, mint a legtöbb szomszéd országban – Göncz Árpád biztosan megnyerné a választást. 

2023. október 6-a péntek 18 óra 
Tiszta Európa

Helyszín: Veszprém, Elnökök Ligete

Videó az eseményről: https://youtu.be/4FK6KNWZ_dI?si=BeF7NUFZqJFFuUNg

2023. október 4. szerda 17 óra
Tablókiállítás megnyitója Göncz Árpád életéről 

Budaörs, Városháza, Szabadság út 134.
A kiállítás október 26-ig látogatható

2023. július 18.
Részvétnyilvánítás Lator László elhunyta alkalmából

A Göncz Árpád Alapítvány, kuratóriuma és Göncz Árpád gyermekei nevében mély részvétét fejezte ki Lator László családjának.
A költőt, műfordítót sokéves, mély barátság fűzte Göncz Árpádhoz,  az 1960-as évektől, az Európa Könyvkiadóban. Lator László örömmel segítette az Alapítvány munkáját, több alkalommal idézte fel emlékeit, így 2012-ben Göncz Árpád kilencvenedik születésnapján és 2014-ben ötvenéves műfordítói jubileumán. 2018-ban részt vett a Göncz Árpád műfordító pályázat zsűrijében is.
Műveit, szellemét, emlékét megőrizzük.

A fotó forrása Digitális Irodalmi Akadémia honlapja

2023. június 15.
Emlékezés Nagy Imrére és mártírtársaira

Nagy Imre és mártírtársai kivégzése hatvanötödik évfordulójának vigíliáján a Nagy Imre Alapítvány megemlékezést tartott a mártír miniszterelnök Jászai Mari téri szobránál. Az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei előtt tisztelegve ifj. Bibó István és Göncz Annamária helyezett el koszorút a Göncz Árpád Alapítvány képviseletében.
Fotó: Nagy Imre Emlékház

2023. február 10-e, péntek 10 óra 
Megemlékezés Göncz Árpád születésének 101. évfordulóján

A Göncz Árpád Alapítvány, a Göncz család és Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat tisztelettel meghívja Önt
Göncz Árpád születésének 101. évfordulója alkalmából tartandó megemlékezésre

Helyszín: Göncz Árpád-mellszobor, Óbudai Egyetem park
Göncz Árpád-emléktábla, Bécsi út 88.
A helyszín megközelítése: 17-es, 19-es, 41-es villamos, a 960-as autóbusz Katyini mártírok parkja megállója

Bevezetőt Gulyás András, a Göncz Árpád Alapítvány kuratóriumi elnöke mond. Megemlékező beszédet Csorba László történész tart. 
Közreműködik: Karalyos Gábor színművész és Borbély Mihály zeneművész

Gulyás András: a mai világban nagyon hiányzik Göncz Árpád és Mécs Imre embersége
https://hirklikk.hu/kozelet/gulyas-andras-a-mai-vilagban-nagyon-hianyzik-goncz-arpad-es-mecs-imre-embersege/411214
Hírklikk.hu, 2023. február 10.

Göncz Árpádra emlékeztünk születésének 101. évfordulóján
https://obuda.hu/goncz-arpadra-emlekeztunk-szuletesenek-101-evfordulojan/
Óbuda.hu, 2023. február 10.

2023. január 19.
Részvétnyilvánítás Mécs Imre elhunyta alkalmából

Göncz Árpád gyermekei és a Göncz Árpád Alapítvány Magyar Fruzsinának küldött üzenetükben mély részvétüket fejezték ki a gyászoló családnak Mécs Imre elhunyta alkalmából.
Kiemelték: "A magyar demokratikus változások kiemelkedő alakja, Göncz Árpád rab- és harcostársa, igaz barátja volt."

Emlékét megőrizzük.

Göncz Kinga, Göncz Annamária, Göncz Benedek, Göncz Dániel, ifj. Bibó István, Rainer M. János, Gulyás András

Fotó: Túry Gergely

ARCHÍVUM

2022. november 14.
Göncz Árpádról a Klikk TV-ben
Rettentően kalandos életút volt Göncz Árpádé
Interjú Gulyás Andrással a centenárium kapcsány
https://hirklikk.hu/klikktv/gulyas-andras-rettentoen-kalandos-eletut-volt-goncz-arpade/1377

A taxisblokád témáról bővebben:
Dr. Helgert Imre: A Magyar Honvédség és a taxisblokád
In. Dr. Helgert Imre - Dr. Mészáros Gyula: A Magyar Honvédség arendszerváltás sodrában,
Retörki könyvek,I-II. II. kötet 115-176. pp.
https://library.hungaricana.hu/hu/view/RetorkiKonyvek_028-2/?query=helgert%20imre&pg=0&layout=s
A kétkötetes munka több közkönyvtárban, így az Országgyűlési Konyvtárban is fellelhető.

2022. november 11.
Gyertyagyújtás az I. Világháború végének évfordulóján 

A Krajczáros Alapítvány nemzetközi akciója keretében Budapesten, a városmajori honvéd emlékműnél a háborúk áldozataira, elesett katonahősökre emlékeztek.

Az ünnepségen Németh István kurátor kiemelte, a Krajczáros Alapítvány idén tizenharmadik alkalommal meghirdetett kezdeményezése mára komoly nemzetközi civil mozgalommá nőtte ki magát. Évente 14 országból húszezernél többen vesznek részt az akcióban. Felidézte, Göncz Árpád jelentős anyagi támogatást nyújtott az alapítvány katonasírokat, honvédtemetőket ápoló tevékenységéhez, és képviseltette magát a minden
év november 11-én 11 óra 11 perckor szervezett gyertyagyújtáson. Gulyás András, a Göncz Árpád Alapítvány kuratóriumának elnöke hangsúlyozta, először történik meg, hogy a közös gyertyagyújtásra akkor kerül sor, amikor szomszédunkban háború dúl. Minden jóérzésű magyar szolidáris az agresszió áldozatával, az ukrán néppel. Leszögezte, alapvető nemzeti  érdekünk,  hogy Magyarország és Oroszország között megőrizze szuverenitását és területi integritását Ukrajna.

2022. november 4.
Bibó István szobrának megkoszorúzása
Az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem Egyesület, a Magyar Pax
Romana és az Egyház és Társadalom c. folyóirat megemlékezést tartott
Bibó István Duna-parti szobránál.Az emlékbeszédet Kukorelli István
jogtudós tartotta. A Göncz család és a Göncz Árpád Alapítvány koszorúval
tisztelgett a XX. századi magyar közgondolkodás legnagyobb alakja, a
Nagy Imre-kormány néhai minisztere előtt.
https://www.youtube.com/watch?v=IjWMOy1zggI&t=3s

A szabadság tolmácsa – Tizenöten Göncz Árpádról

Óbuda.hu, 2022. október 22.
https://obuda.hu/blog/hirek/a-szabadsag-tolmacsa-tizenoten-goncz-arpadrol/

2022. október 6. 
Megemlékezés Göncz Árpád halálának évfordulóján

Hagyományos megemlékezésünket 10.00 órakor tartottuk az Óbudai Egyetem Parkban, a Jovánovics György által készített mellszobornál, majd elhelyeztük virágainkat Göncz Árpád emléktáblájánál, a Bécsi út 88-90-ben.
Bevezetőt Gulyás András, a Göncz Árpád Alapítvány kuratóriumi elnöke mondott, majd dr. Kiss László Óbuda-Békásmegyer polgármestere mondta el gondolatait Göncz Árpádról. Megemlékező beszédet Lengyel László mondott, közreműködött Karalyos Gábor színművész.

Lengyel László elmondott beszéde: Göncz Árpád üzenete 
Az Élőlánc pedagógusainak és diákjainak ajánlom
A magyar rendszerváltás, az európaivá válás, a parlamenti demokrácia, a jogállam, a nyitott társadalom Göncz Árpád elnökségének idejét jelenti. Addig volt reményünk, hitünk, és bizony addig voltak tetteink és eszméink, amelyek jó irányba vittek. És Göncz nélkül ez nem ment volna. Valahol új reformkorunk ez a nyolcvanas évek végétől a kilencvenes évek végéig, az ezredfordulóig tartó idő. Ennyi. Olyan felszabadító erő, amiért irigyelhetnek minket mindazok, akik ezt nem élték át, mert se előtte, se utána nem volt ilyen. 
Göncz Árpád a szabadság, egyenlőség és testvériség szép magyar szavainak és ritka tetteinek csokorba gyűjtője, szimbóluma. Ha valaki, ő tudta, s rajta keresztül mi is tudtukvalamennyien, mi neki s nekünk a szabadság, miért érdemes szabadnak lenni. Ez a börtönbe, majd a kádári társadalom közönyébe zárt ember átélte a szabadság hiányát. Tudta, mennyit kell tenni, gyötrődni és kínlódni azért, hogyszabaddá legyünk emberként, nőként és férfiként, magyarként és európaiként. Mit jelent a szabad szó, szabad elv, szabad tett! Göncz Árpád egyetlen percig se habozott volna, hogy Kijevbe utazzon és megrázza Zelenszkij kezét: jól csinálod, fiam! Ott állna Bucsa és Izjum sírjainál, elsírná magát, mert nemcsak az ott megkínzottakra és meggyilkoltakra emlékezne, hanem azokra is, akik jeltelen sírokban ugyanígy feküdtek, összedrótozott kezekkel a 301-es parcellában. Olyan elnökünk lenne, akire nézve ukránnak és orosznak, lengyelnek és amerikainak egyaránt az 56-os forradalom és szabadságharc magyar népe jutna eszükbe, s nem az önzés, a kimaradás, a kushadás, a zsarnok mellé állás népe. Egész életében jelent azok mellé állt, akik szabadságukért, Petőfi világszabadságáért harcolnak.
Göncz Árpáddal mindenkor éreztük, hogy mi az egyenlőtlenség. Ahogy szeretettel és féltőn nézett a szegényekre, a megalázottakra és megnyomorítottakra, és komoran a hatalmasokra és egyenlőbbekre. Most is ott állna szemben a bolt előtt, s kérdezné a kifelé jövő nyugdíjas asszonyt: - Mondd kedveském, mit tudtál venni a kicsiny nyugdíjadból? A gyógyszertárnál: - Hány gyógyszert kellett visszaadnod, mert nem tudtad kifizetni? És iszonyú plebejus düh, harag forrna benne a válságban meggazdagodókkal, a vejekkel és cimborákkal szemben. Hallom a fülemben jeremiási átkait, látom elfehérülő öklét – jó, hogy nem érte meg.
Legközelebb hozzá mégis az állt, ami a magyar társadalomból leginkább hiányzik: a testvériség, a szolidaritás, az együttérzés. Mennyire hiányzott ez a testvériség a világjárvány könyörtelen, emberi kapcsolatokat szakító, magányba taszító idején! Göncz Árpád bizonyosan együtt érzett, vigasztalt, tanácsolt, aggódott és megértett volna, talán úgy, ahogy Ferenc pápa tette. Jézus tanítványa volt. Megölelte volna a halálosan fáradt ápolónőt, megcirógatta volna a komor főorvost, megígérte volna a hordágyra tett beteggel, hogy felhívja a gyerekeit, s meg is tette volna. Szerette volna az óvónőket és tanítónőket, akiket védtelenül, ugyancsak védtelen gyerekekkel az óvoda és iskola kinyitására utasítottak, és szeretetét, aggodalmát hangosan kimondta volna. S a képernyőről rendre figyelmeztetett volna, hogy miként vigyázzunk magunkra, egymásra, ne hagyjunk senkit magára. Szolidáris volt mindig a cigány közösségekkel, a menekültekkel. Bizonyosan ott állna az ukrán-magyar határon, hogy együttérzéséről biztosítsa az ukrajnai asszonyokat és gyerekeket. Szolidáris lenne a sorozás elől menekülő orosz fiúkkal.
Valamennyien tudjuk, hol lett volna tegnap, október 5-én. Állt volna a Ferenciek terén vagy a Blahán, körülvéve fiatalokkal. Olyan diáklányokkal és fiúkkal, akik szolidárisak a tanáraikkal egy élő lánccal. – Ha rátok nézek – mondaná -, hinném, hogy van ennek az országnak, van ennek a nemzetnek jövője. Nélkületek nem várhatnánk semmi jót. Szeretlek titeket.
De ugyanez a Göncz Árpád szigorú is lenne. Felhívná Pintér Sándort, az oktatásért felelős belügyminisztert: - Tábornok úr, Sanyi, te teljesen megőrültél? Valamikor rendes, tisztességes ember voltál, mivé lettél! Nem jártál iskolába, nincsenek neked gyerekeid, unokáid? Mire tanítod őket? Arra tanítod a rendőreidet, hogy ne tiszteljék a tudást, azokat, akik felnevelték őket? Szégyelld magad!
Egy ideig csend lenne a vonal túlsó végén, majd egy halk hang mondaná: - Szégyellem magam, elnök úr! – Van is rá okod! – hangzana a válasz. Van-e ma Magyarországon olyan erkölcsi tekintély, aki felelősségre merné, akarná s tudná vonni a hatalmasokat? Nincs. Akkor lesz ebből az országból újra valami, ahogy 1956-ban és 1989-ben, ha lesz erkölcsi tekintély, aki képviseli a hatalom nélküliek hatalmát, s lesz megint más, fiatal Magyarország, amely ennek az erkölcsi tekintélynek támasztékát adja.
Szabadítsuk fel magunkban az embert, az európai magyart, adjunk esélyt egy egyenlőbb világnak, és segítsük, ne hagyjuk magukra egymást a bajban – ez Göncz Árpád üzenete 2022 októberében.

2022. október 6.

Megemlékezés Veszprémben Göncz Árpád halálának 7. évfordulójáról
https://www.youtube.com/watch?v=97-Egk9jfXs

2022. október 5.

Újbuda Önkormányzata, a Göncz Árpád Alapítvány, és a Scolar Kiadó könyvbemutatója:

Göncz Árpád: Életem

PROGRAM

Bevezető: Gulyás András, a Göncz Árpád Alapítvány kuratóriumi elnöke
Köszöntőt mondott: László Imre,Újbuda polgármestere
Bemutatta: Rainer M. János, Széchenyi-díjas történész
Részletet nézhettünk Papp Gábor Zsigmond: Göncz I-II. című portréfilmjéből (30 perc)
Helyszín: Gazdagréti Közösségi Ház Budapest XI. ker. Törökugrató u. 9.

A kötet megjelenését Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata támogatta.

Rainer M. Jánosnak a könyvbemutatón elhangzott szövege:

Mielőtt , minden könyvbemutató kötelező kérdésére  (mi is ez a könyv?) válaszolnék, helyesebb azzal kezdeni: mi nem.A címben szereplő élettel szemben ez ugyanis nem a teljes életút. Három beszélgetést tartalmaz a könyv: Hegedüs B. András 1985 elején és 1990 nyarán, Bertha Bulcsu 1989 decemberében beszélgetett Göncz Árpáddal. Hegedüsé vállaltan életútinterjúnak készült, Bertha az Írók, színészek, börtönök – jellegzetesen kelet-európai – című készülő kötet számára vette fel az interjút. Göncz Árpád ekkor és eddig mesélte el tehát életét. Amennyire tudni lehet, később már nem foglalkozott önéletírási tervekkel, sem politikusként, sem íróként.

Az elbeszélt életút éppen akkor ér tehát véget, amikor – gondolnánk – anagy történetelkezdődik. Amikor az életút legnagyobb fordulópontjához ér. Amikor elkezdődik az, amit ma Göncz Árpád életművének neveznénk, az államfői pozíció, szerepfelfogás és teljesítmény; mindaz, amitől Göncz Árpád történelemkönyvekben szerepel, mindaz, ami – kis túlzással, mert ilyen azért az életút korábbi szakaszaiban is akad – „maradandó”, vagy amit – méltányosabban – a legidőtállóbbnak vélünk.

Ezek között az alapfogalmak között kell tehát most kiigazodnunk és a könyv e furcsa torzó jellegével, úgy tűnik, nem sokat segít nekünk. Persze, mondhatjuk, az elnökségről született már számos értékelés, hosszabb és rövidebb; hogy egy dél-koreai történész, politológus, kelet-európa-szakértő a glasgow-i egyetemen Göncz Árpádból doktorált, és a könyve meg is jelent, magyarul és angolul. Kim Dae Son munkájának csaknem fele egyébként az itt „szóban forgó” időszakról szól, úgyhogy mások is fontosnak tartották. Dr Kim könyvealapjában az elnöki intézménytörténetként íródott, kelet-európai tantörténetként egy Nagy-Britanniában felnőtt koreai politikatudóstollából.

Ez itt viszont egy egészen más történet. Nem intézményé hanem az emberé, aki még nem volt azonos a szerepével: nem azonosult és nem is azonosították vele.Még nem.

A fent említett fogalmak közül válasszunk egyet a tárgyalás tengelyéül. Legyen ez az életmű; az összetétel második tagjára pedig helyezzünk különös hangsúlyt. És használjuk ezt az összetételt több értelemben is. Ahogyan a mű egy kor alkotása, lenyomatát rajta hagyva; ahogyan a mű tudatos konstrukció, sors-és műformáló emberi tevékenység eredménye, melynekdémiurgosza maga a személyiség. És a mű jelentést tartalmaz, időben változó, de fennmaradó tanulságokat.

1. Göncz ebben a könyvben azt beszéli el, ahogyan felépítette önmagát, ahogyan felépítette őt korszak és személyiség kölcsönhatása. Nem a köztársasági elnököt, hanem azt a magyar literátus értelmiségit, aki – mint ama bizonyos névtelen magyar – keresztül ment mindenen, amit a 20. század tartogatott. Sőt, származásában, felmenői örökségében még azt is, amit – 1922-ben születvén – ő maga nem is élt át. Lehetetlen mindezt most itt részletesen kifejteni, csak felsorolok néhányat a megéltek közül: a konzerválódó és elromló posztdualizmust, poszttrianont, reformreményt a harmincas évek legvégén, a nyilas tobzódást, a háborút és az antináci ellenállást, a demokrácia reményét 1945-ben, a peremlétet értelmiségiként, egyenesen az ellehetetlenülésig az ötvenes években, a feltápászkodást, 1956-ot, az ellenállást és a hűséget a reménytelenségben, a börtönt, a szabadulás utáni újbóli feltápászkodás, az alkotás megtalált harmóniáját, az új ellenállást és ellenzékiséget, a köztes helyzetet és így tovább. Felépített a korban egy életművet: értelmiségit, alkotóit, íróit, politikait – de főleg morálisat.Ez az életmű – főként mint út az elnökségig – példázatos. Elsősorban alázata okán például. „Nem mi csináltuk” – mondja az emlékező több alkalommal is. Sem az 1956-os forradalmat, sem az 1988-as Történelmi Igazságtétel Bizottságot, a magyar rendszerváltás e méltatlanul elfeledett intézményét. Nem, a forradalom és a TIB formált bennünket – vagyis, Göncz így látta, a kor. Minden bizonnyal – de ehhez érzékeny fülekre, jó antennákra van szükség, és arra, hogy az embernek helyén legyen nemcsak az esze, hanem a szíve is.

2. Az életmű persze az alkotó konstrukciója.Kivált itt, amikor egy író konstruálja, a nyelv eszközeivel, nyelve formálja történetté, alkotja meg az események szekvenciáját és arra is igényt tart, hogy jelentésekkel lássa el. Ráadásuk egy nagyon érzékeny pillanatban, a rendszerváltást közvetlenül megelőzően és annak közepében. Az elbeszélt történet legvégén derül ki, hogy végül is mi lesz Göncz Árpád? „A világgal van konfliktusom, a közérzetem nekem éppúgy nem jó, mint másnak, de úgy érzem, hogy a hátralévő időben is megengedhetem magamnak, hogy a jövőben éljek, és ne a múltban. S ha lesz valamikor öt perc, politikai öt perc Magyarországon, amikor egy formálódó időszakban szükség lesz olyan emberre, aki kommunistával és népivel egyaránt szót tud érteni, és akinek a lapja tiszta, ha kellek, én ott leszek, ha nem kellek, akkor nem.” – mondotta jövőbe látó távlattal 1985-ben. Volt öt perc, de az ilyesmi nem öt percen múlik. Szükségszerűségről persze szó sincs, ahogyan véletlenről sem. „A két mozgalom – a demokratikus ellenzék és a népi írók mozgalma – … így vagy úgy, valami módon vagy a hatalomból nőtt ki és arról vált le, vagy a hatalomba, a hatalom részesévé lenni kívánva tagolódott be. – Én a hatalomtól annyira távol voltam, hogy valóban nem juthattam egyik csoport eszébe sem.” – mondtaéppenséggel a pillanat fájdalmában, amiért nem hívták amonori találkozóra. Ez a mondat súlyosan igazságtalan – de hát egy ember beszél, nem egy hős a freskóról. A két kiragadott részlettelérzékelteti az elbeszélés két stratégiáját. Egyrészt Göncz készült, vagyis politikus volt. Másrészt Göncz nem volt politikus, tehát simán kihagyhatták volna az egészből, ahogy az meg is történt olykor.

3. Életművének egyik saját maga által adott jelentése (volt), hogy a magyar politikai gondolkodásban létezik egyfajta (előre) haladás. A csalódás az elbeszélés végén már felsejlett: „Az eszmék felezési ideje szemmel láthatólag sokkal hosszabb, mint számítottam, főleg akkor, ha mélyhűtik őket.” – mondotta 1990-ben.A múló idő, az újabb korszakok módosítják az életmű jelentését. Tíz évvel ezelőtt, 2012-ben, amikor dr. Kim említett könyvének bemutatójánbeszélhettem, ezt mondtam: „A legutóbbi időkben három nagy krízis torlódott egymásra, legalábbis nekünk, magyaroknak így tűnik: a kétezres évek végén kirobbant világgazdasági válság, benne az európai gazdasági (és más) integráció válsága, végül a magyar demokrácia válsága, amelyet a Harmadik Magyar Köztársaság végének is szokták mondani... Nem tudjuk még, mennyire alapvetőek ezek a megrázkódtatások. Vajon a húszegynéhány évvel ezelőtt kialakult magyar (és, egyébként, európai) intézmények, megegyezések, értékrendek és kulturális koncepciók megrendülnek-e csupán, avagy átalakulnak – s ha igen, hosszas lesz-e ez az átmenet vagy gyors, nagy megrázkódtatások kísérik-e, vagy esetleg észre sem vesszük: korszakváltásban éltünk.” Nos, azóta mindezt megtudtuk. És ami azt illeti, van újabb válság is, kimenetele bizonytalan. Az életmű ércnél maradandóbb– az idő nem fog ki rajta. Ugye ismerjük ezt a képet… Pedig dehogynem. De nem egyszerűen kifog, hanem új jelentésekkel látja el, miközben újra és újra mérlegre kerül. Ki emlékszik már a rendszerváltás ideje, a Göncz-interjúk ideje megannyi úgymond főszereplőjére? Hadd ne soroljam fel őket. Göncz Árpád emlékezete láthatóan és érezhetően velünk maradt, noha sokan szeretnék feledtetni, a mai kurzus főszereplői kiváltképp. Akikről egyébként 1990-ben azt mondta: „könyörtelen keménységgel követik a közvetlen pártérdekeiket, mintha nem lennének képesek a köznek vagy az országnak az érdekét a párt érdeke elé helyezni … Kíváncsi lennék, hogy ha a sors olyan helyzetbe sodorja őket, hogy állást kell foglalni döntő kérdésekben, elvileg fognak-e állást foglalni, vagy akkor is az érdekeik fognak diktálni.” Nos, azóta ezt is megtudtuk.
Göncz tisztában volt szerepe politikai jellegével, de azzal is, hogy idegen tőle a politika professzionalizálódó világa; utóbbit nem is akarta megtanulni. A rendszerváltás kifejezője volt; egy mára elsüllyedt sziget lakója. A szabadság ott elsősorban a civil kurázsi szigete volt, s minden szigetlakót szeretetre méltó eklekticizmus jellemzett. Ott a szolidaritás mindig halálosan komoly elvi kérdésként jelent meg, de célja és címzettje – ember vagy csoport – nem absztrakció volt, hanem meg lehetett fogni valóságos kezét. Az iránytű pedig, mely kinek-kinek hajóját a szigethez vezette, a moralitás volt egy amorális évszázadban. Köztük Göncz Árpád erkölcsisége, egyike a legbiztosabbaknak.

Válsággal terhes időket élünk – rendszerváltó idők hamaros eljövetele sem kizárt. Göncz Árpádra, életműve jelentéseire nagy szükségünk van, de kiváltképp szükségünk lehet rá.

Sajtó: 

Váradi Júlia interjúja Rainer M. Jánossal az Életem könybemutatóról és Göncz Árpád szellemi örökségéről
Klubrádió-Esti Gyors, 2022. október 6.
https://www.klubradio.hu/archivum/esti-gyors-2022-oktober-06-csutortok-1815-28166
32'49-től 42'20-ig

Hét éve hunyt el Göncz Árpád, a rendszerváltás utáni első köztársasági elnök
Friss hírek, 2022. október 6.
https://frisshirek.hu/cikk/20221006_het-eve-hunyt-el-goncz-arpad-koztarsasagi-elnok

2022. szeptember 9.

Részvétnyilvánítás II. Erzsébet elhunyta alkalmából

Göncz Árpád családja és a Göncz Árpád Alapítvány nevében Gulyás András
kuratóriumi elnök a királyi ház internetes kondoleáló könyvébe küldött
üzenettel fejezte ki részvétét II. Erzsébet elhunyta alkalmából.

2022. augusztus 20. 

Szombathelyen a 6349/3, eddig névtelen teret Göncz Árpádról nevezték el.

A Göncz Árpád tér a messzehangzó csend tere lesz
https://vas.frisshirek.hu/cikk/20220823_a-goncz-arpad-ter-a-messzehangzo-csend-tere-lesz

Göncz Árpád tér avató (videó)
https://www.facebook.com/watch/?v=3644383999121460

Nemény András polgármester avató beszéde:

 Tisztelt Göncz család, kedves barátok és tisztelők, tisztelt Szombathelyiek!

„Azt hiszem, nem tévedek, ha azt mondom: Nyugat-Magyarország már Nyugat-Európa, jobb helyet tehát nem is választhattuk volna az Európa nap rendezésére, mint Szombathelyt. Bár fújná az uralkodó nyugat-keleti szél a keleti határunk felé Nyugat-Európa levegőjét!"

Meleg barátsággal: Göncz Árpád 1995. november. 10.

Ez volt az első mondat, amit megválasztott, de még hivatalba nem lépett polgármesterként a polgármesteri irodában olvastam. Aki a figyelmembe ajánlotta, az Puskás Tivadar leköszönő polgármester volt, amikor megmutatta a város emlékkönyvét, annak is az első bejegyzését.

Nem lehet véletlen, hogy két, a világról sok kérdésben másként gondolkodó, a pár nappal korábbi választáson az ellenkező oldalon álló ember között, az első hidat Göncz Árpád Szombathelyen írt gondolatai jelentették.

De nem ez volt az első eset, amikor segített közös nevezőre hozni városunk döntéshozóit. Szabó Gábor polgármesteri ciklusának egyetlen konszenzussal elfogadott költségvetéséhez elég volt egyetlen mondata: „Legalább Ti itt ne acsarkodjatok.”

Göncz Árpád békességteremtő volt, és ahogy leköszönő beszédében fogalmazott:

„A békességszerzésre – nekem - egyetlen eszközöm volt: az emberi szó.”

Az igaz, hogy a legjobb értelemben tudója volt a szónak, de a szavai mögött mindig valódi gondolatok, őszinte érzések álltak. Valójában szavakra sem volt szüksége. Személyét oly módon hatotta át az emberi méltóság, hogy abból mindenki merítkezhetett, aki csak a közelébe került. Arról az emberi méltóságról beszélek, amelyik az embert többé teszi önmagánál.

Én úgy látom, a világban még nem dőlt el, mivé lesz az emberi faj, hogy a pusztítás vagy a teremtés győzedelmeskedik végül.

Ha most kellene jóslatokba bocsátkoznom, nem sok bíztatót mondanék. De mégis, az ilyen emberek, mint amilyen Árpi bácsi is volt, adhatnak reményt, arra hogy még nem lefutott a küzdelem.

És ez még akkor is igaz, ha közben az uralkodó szélirány megfordult és a perzselő keleti szél, mezőgazdasági és szellemi aszályt hozott, feltámadó félelemmel, kiszolgáltatottsággal.

Nehéz idők jönnek - mondogatjuk nap mint nap, és nem találjuk a kapaszkodópontokat.  Nem találjuk, mert nem látunk túl a mindennapi életünkön. Pedig ha egy kicsit nem magunkkal lennénk elfoglalva, rájönnénk, a segítség itt van a szemünk előtt.

Itt van egy olyan ember élete, aki a XX század történelmének hullámvasútját az első kabinból élte végig, volt a csúcson és zuhant szabadesésben is, volt rab és volt köztársasági elnök. Mégis mindeközben meg tudott maradni ugyanannak az erkölcsös, tisztességes, belül szabad embernek.

A Bibóval együtt töltött börtönévek megtanították neki, hogy egy rab is lehet szabad, és hogy a kívül elbukott eszme belül még tovább tud élni.  Ezek a belső értékek végül egy ország morális igazodási pontjává váltak.

Elnöksége alatt minden magyar nyugodt lehetett, mert tudta, hogy van egy ember, mindenki atyja, aki vigyáz rá, akihez ha kell a legkisebbek is mindig fordulhatnak.

Nagy szükségünk lenne arra, hogy most is jöjjön velünk az úton. Nem elöl menne, mégis vezetne, vigyázna a lemaradókra, segítené a rászorulókat, derűjével mosolyra fakasztaná a csüggedőket.  

Mint ember, azóta is pótolhatatlan, de a gondolatai itt vannak velünk, és bűn lenne veszendőbe hagyni őket.

1993. októberében egy szombathelyi rendezvény fővédnökeként ezt írta nekünk:

„Olyan képességeket kell magunkban ismét kifejlesztenünk, amelyek sokáig szunnyadtak, s a mostani átalakulás is magában hordja annak veszélyét, hogy elfeledkezünk róluk, mielőtt még a felszínre törhetnének. A szolidaritás érzésére gondolok, a másik ember tiszteletére, az összetartozás érzésének a tudatosítására. Miközben egyre többet szeretnénk elérni, nem feledkezhetünk meg az önzetlenségről. Ne feledjük: saját boldogságunk a másiknak okozott boldogság fényében mutatkozik meg.”

2022. augusztus 20-án sem fogalmazhatnánk ennél pontosabban. A mostani ”átalakulás” is pont azt a veszélyt hordozza magában, hogy az eljövendő nehézségek még jobban szétzilálják a társadalmat, hogy a többség egyéni túlélési stratégiákban gondolkozik majd, hogy nem az lesz a fontos, mi van a másik emberrel.

Pedig a legnehezebb időkben egyedül a közösséghez tartozás lehet a kiút. Legyen az egy kisebb helyi közösség, egy város vagy egy ország közössége. Pusztán a tudat, hogy nem vagyunk egyedül, segít átjutni a mélypontokon.

Ezért is szimbolikus, hogy arról az emberről nevezünk el most közterületet, akinek a neve önmagában jelenti az összetartozást.

Egy tér nem tud szólni, egy tér általában csendes, de ahogy ő mondta: a csönd néha a szónál is messzebbre hangzik.

A Göncz Árpád tér, a messzehangzó csend tere lesz. Emlékeztet minket a jobbik énünkre és szeretettel vigyáz ránk. Itt a városháza mellett, a kulturális negyedben, Szombathely szívében. Pont itt, ahol lennie kell.

Gulyás András kuratóriumi elnök beszéde, Göncz Árpád Alapítvány:

Tisztelt Szombathelyi Polgárok! Polgármester Úr! Képviselő Asszonyok és Urak! Hölgyeim és Uraim! Kedves Barátaim!

Történelmünk nagy pillanatai találkoznak. Ahogy Göncz Árpád kapcsolta össze 1990. augusztus 3-án parlamenti beszédében1848 jobbágyfelszabadító forradalmát1956 munkásfelszabadító forradalmával, Szombathely polgárai, és választott képviselői ma államalapító első királyunk, Szent István ünnepét  kötik a III. Köztársaság első államfőjéhez.

Örülök, hogy ezen a szép napon Göncz Árpád és Bibó István gyermekeivel, Göncz Annamáriával, Benedekkel és ifj. Bibó Istvánnal  ünnepelhetünk. Az 56-os forradalom két szelíd, de elszánt utóvédharcosa a már megszállt Budapestről próbálták külföldre juttatni Nagy Imre és a forradalom üzenetét.  „Megérdemelt” jutalmuk az életfogytiglani szabadságvesztés volt. Az ítélethirdetés napját Göncz Árpád  élete legboldogabb napjaként emlegette…

Egyik utolsó nagyinterjújában beszélt Bibó Istvánról, 2011 decemberében. Ezt mondta „…Őszintén szólva keveslem Bibó jelenlétét… a szavai és az élete mintaként szolgálnak ma is. Szükség volna rá, hogy Bibó István arca megjelenjen megint láthatóan a világban...”  

Ezek a szavak rá is érvényesek. Göncz Árpád egész élete a demokráciáért folytatott következetes küzdelem jegyében telt. A XX. század mindkét totalitárius rendszerével szembeszegült, az 1989-90-es közép-kelet-európai demokratikus változások tevékeny részese volt a Történelmi Igazságtétel Bizottságában, a Szabad Demokraták ügyvivőjeként, majd a Köztársaság elnökeként.  Nem a megszépítő messzeség, hanem a történelmi távlat mutatja igazi nagyságát az akkori idők hazai főszereplőinek, Antall József miniszterelnöknek - meg előtte Németh Miklósnak és utána Horn Gyulának- , Szabad György házelnöknek, az Alkotmánybíróság, az Állami Számvevőszék, a Magyar Rádió, a Magyar Televízió akkori intézményeinek és akkori vezetőinek.És bizonyos vagyok benne, hogy minden vitájuk ellenére ma is egy oldalon állnának, a jelző nélküli demokrácia és Európa oldalán.

Sem idő, sem lehetőség, hogy Göncz Árpád gazdag és változatos pályájára, írói, műfordítói munkásságára  kitérjek. Annyi azért igen, hogy ahogy a mi generációnk, Faulknert, Styront, Updike-ot, Doktorowot, gyerekeink és unokáink még a Gyűrűk Urát is  köszönhetik neki.

Két cikluson át volt a Magyar Köztársaság elnöke. Soha, egyetlen politikust nem övezetett olyan osztatlan megbecsülés, mint őt. Konfliktusokat is vállalt. De szót értett mindenkivel. Közvetlen személyisége, rendkívüli nyitottsága, megalkuvás nélküli, kikezdhetetlen erkölcsi tartása, és – Szent Márton szülővárosában ez különös fontosságot nyer - feleségével, Göntér Zsuzsannával közös mély szociális érzékenysége áll máig töretlen népszerűsége mögött.

Az Alapítvány és a Göncz család nevében köszönetemet fejezem ki Szombathely városának, nemcsak azért, hogy teret nevez el Göncz Árpádról. Azért is, hogy a téravatót összeköti legnagyobb nemzeti ünnepünkkel, és az államalapító Szent Istvánnal.

Befejezésül hadd idézzek magától Göncz Árpádtól, 1985-ből: „Az ember attól függően tekinti az életét sikeresnek vagy sikertelennek, hogy milyen kályhától indul el. Én el tudom mondani, hogy az életem a csődök, bukások és mellékutak sorozata volt. És el tudom mondani, hogy különféle kanyarok után oda kötött ki, ahova szerettem volna, s hogy életem végére azt csinálom, amit akarok, szabadon. Ha visszatekintek, nem kell szemen köpnöm magam, egy soromat vagy mondatomat sem kell visszavonnom. Ma, hatvanhárom évesen, úgy érzem, hogy ha holnapután feldobom a talpam, nem hagyok itt semmit úgy, hogy ne csináltam volna meg. Négy gyerekemet felneveltem, a feleségemmel tisztességes és szép házaséletet élünk. Megírtam a mondanivalómnak legalább egy részét, valami talán hatott és átjött belőle. Én mostantól kezdve úgy érzem, minden esztendő, amit kapok, ajándék. Nincs önmagammal konfliktusom. A világgal van konfliktusom, a közérzetem nekem éppúgy nem jó, mint másnak, de úgy érzem, hogy a hátralévő időben is megengedhetem magamnak, hogy a jövőben éljek, és ne a múltban.”

Azok az esztendők, amiket még kapott, nemcsak neki volt ajándék, nekünk, magyaroknak is, mindannyiunknak. Kívánom, engedhessük meg mi is magunknak, hogy a jövőben éljünk, ne a múltban.

Köszönöm, hogy meghallgattak.

2022. augusztus 4. 

Göncz Árpád: Mérleg című darabja
Szereplők: Varga Mária és Zsótér Sándor
Helyszín: Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház, 1153 Budapest, Eötvös utca 64-66.

2022. július 1. 
Göncz Árpád tér avatása Veresegyházán
Hegye: Veresegyház, Fő út 45. (Innovációs Központ melletti közterület)
Videó az eseményről: 
VVTV Híradó
https://www.facebook.com/watch?ref=search&v=434241181926476&external_log_id=b6632502-6153-486a-86cb-21b87cfc54a8&q=g%C3%B6ncz%20%C3%A1rp%C3%A1d%20t%C3%A9r%20veresegyh%C3%A1z

2022. május 28. 
Ízelítő az augusztus 3-án a Csokonai Nonprofit Kft. és a Terninál Workhouse együttműködésében bemutatásra kerülő Göncz Árpád Mérleg című drámájából. Bemutatkozik az előadás alkotói csapata Zsótér Sándor és Varga Mari közreműködésével.
A rendezvény a 29. Pestújhelyi Napok keretében valósul meg.
1158 Budapest, Szűcs István u. 45.

2022. május 23.
Göncz100 – portréfilm vetítés Göncz Árpádról
az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban, 2022. május 23-án 16.30-tól! 
A Göncz Árpád centenárium kapcsán, az egész éven át tartó megemlékező programsorozat részeként Göncz Árpád életéről szóló portréfilmet vetítünk , ezt követően közösen beszélgetünk a filmről és az egykori köztársasági elnökről.
A beszélgetés résztvevői: Papp Gábor Zsigmond, a film rendezője és Kövesdi Péter, a film szerkesztője

2022. május 9.
Európa Nap Fesztivál
Helyszín: I. kerület, Európa Liget
16:00 – 16:15 Beszédet mond: V. Naszályi Márta polgármester, Gulyás András (Göncz Árpád Alapítvány)
Teljes program: https://www.facebook.com/events/5761750240506576/?ref=newsfeed

2022. április 29. 16 óra
Papp Gábor Zsigmond Balázs Béla-díjas filmrendező Göncz Árpádról szóló portréfilmjének vetítése. A film, melynek alcíme Kötik rám a méltóságot, az 1989-2000 közötti 12 év történetéről szól.
Helyszín: Tabán mozi Kubrick terem
1016 Budapest, Krisztina krt. 87-89
A vetítést közönségtalálkozó követi, amelyen Papp Gábor Zsigmond, a film rendező-producere, és Kövesdi Péter, a film szerkesztő-riportere beszélgetnek Rózsa Péter újságíróval.
A program ingyenes, de regisztrációköteles a férőhelyek limitált száma miatt: regisztracio@budavar.hu

2022. április 29. 15 óra 
Veszprém, Színházkert, Elnökök Ligete
Közös éneklés Göncz Árpád faültetésének évfordulóján
Veszprémi művészek, civilek az Örömóda közös éneklésére hívnak,zenekarral, profi és amatőr énekesekkel, együtt éneklő városi polgárokkal. És táncosokkal, mert ez a nap egyben a tánc világnapja is. 
A flashmob résztvevői a Csermák Antal Zeneiskola ifjúsági zenekara és táncos növendékei, Veszprém Város Vegyeskarának énekesei, a Német Nemzetiségi Önkormányzat Énekkara, a Kisbakony és a Szilágyi néptánc csoport tagjai is. A kezdeményezést a Göncz Árpád Alapítvány is támogatja. 
A Göncz Árpád magyar köztársasági elnök meghívására 2000. április 29-én Magyarországra látogató, Veszprém egyik kulturális gócpontjában, a színház és a könyvtár közti parkban fát ültető tizenkét európai államfő, az osztrák, a bolgár, a cseh, a horvát, a lengyel, a német, az olasz, a román, a szlovák, a szlovén és az ukrán elnök látogatása különleges jelentőséggel bírt, amely újságírók és tévéstábok hadát vonzotta Veszprémbe. Az akkor elültetett tizenkét csemete azóta lombos fává nőtt. Az „Elnökök Ligete”, mint országos értékű szellemi és kulturális örökség, bekerült Veszprém Települési Értéktárába.

A Veszprém Televízió tudósítása az eseményről (10.38-tól):
https://www.youtube.com/watch?v=exfpCJMMrqw

2022. április 20.

Budapest, MOM, Ellenpont Fesztivál, ahol megemlékeznek Göncz Árpádról is
A délután 5-kor kezdődő programsorozat az idén száz éves egykori államfő, Göncz Árpád fordítói munkásságának bemutatásával indul: A Gyűrűk Ura, a Frankenstein és a 2001. Űrodisszeia fordítójáról pályatársak és a téma szakértői emlékeznek meg. 
Vendégek: Gálvölgyi Judit műfordító és Füzessy Tamás kutató és Gulyás András
https://www.facebook.com/events/1021821685358435/

2022. március 25.

A Göncz Árpádról elnevezésre kerülő szociális intézmény névadója (Budapest XV. kerület)

2022. március 19. 

Gyűrűk Ura filmmaraton (Budapest XI. Kaptár Ifjúsági Klub)

2022. március 18.
Mit tennél ha tiéd lenne a gyűrű hatalma? - mini novellapályázat 10-18 éves fiataloknak (Gazdagréti Közösségi Ház)

2022. március 3. 17.30
Kerekasztal beszélgetés Dési János vezetésével (B32 Galéria és Kultúrtér)
Vendégek: Kuncze Gábor, Farkasházy Tivadar
Tévéfelvétel/Közvetítés

2022. február 26- március 18.
Göncz Árpád és a világsztárok - fotókiállítás (Gazdagréti Közösségi Ház)

2022. február 25. 18 óra
Arbuzov: Késői találkozás- Főszereplők: Molnár Piroska és Jordán Tamás. Rendező: Sándor Pál  - előadás a Csokonai Művelődési és Rendezvény Házban (Budapest XV. kerület, 1153 Budapest, Eötvös utca 64-66.) Az előadás megtekintése ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jegyfoglalás: rendezvenyhaz@csokonai15.hu

2022. február 12.
18.00 GÖNCZ ÁRPÁD 100 Irodalmi Kávéház Albertfalvi Közösségi Ház
XI. Gyékényes utca 45-47.
Beszélgetés Göncz Árpád születésének 100. évfordulója alkalmából műfordítói munkásságáról, s a könyvek mögött található emberről. Közreműködnek:
Andresz Kati színművész, Dr. Horváth Csaba irodalomtörténész, Dr. Pataki Viktor irodalomtörténész

2002. február 11. 

18.00 Göncz Árpáddal a Föld körül Beszélgetés dr. Papp Nándorral, a köztársasági elnök tolmácsával Moderátor Tallér Edina író Őrmezei Közösségi Ház XI. Cirmos utca 8. Regisztráció: okh@ujbuda.hu 

19.45. A Budapesti Fesztivál Zenekar Göncz Árpád emlékének ajánlott koncertje a MÜPÁ-ban
https://bfz.hu/hu/programkezelo-oldal/202122/nagyzenekari-koncert-stravinsky/202202111945/


2022. február 10.

10.00 Koszorúzási ünnepség a XIII. kerületi Göncz Árpád szobornál. Beszédek: Romsics Ignác Széchenyi-díjas történész, akadémikus és dr.Tóth József polgármester 

10.00 Puskin mozi A Gyűrűk Ura – A Gyűrű Szövetsége vetítése Bevezető Kovács Gellért előtte részlet Papp Gábor Zsigmond: Göncz Árpád portréfilmjéből

11.30 GÖNCZ100 kiállítás megnyitása a Városház parkban V. kerület Károly körút
(14 nagyméretű tabló Göncz Árpád életéről és munkásságáról Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapest Brand támogatásával)
Beszédek: Karácsony Gergely főpolgármester és Gulyás András kuratóriumi elnök

15.30 Bőröndkiállítás megnyitója és felolvasóest az Óbudai Platán Könyvtárban 1031 Budapest, Arató Emil tér 1. Kérjük, hogy részvételi szándékát 2022. február 7-én 12 óráig jelezze: rendezvenyszervezes@obuda.hu. A részvétel regisztrációhoz kötött.

16.00 A Nagy Imre Alapítvány online megemlékezése – Gulyás András: „Göncz Árpádról, születése századik évfordulóján” https://www.facebook.com/nagyimrealapitvany

18.00 Emlékest Göncz Árpád tiszteletére a Márai Sándor Művelődési Házban I. kerület Krisztina tér 1.  Demszky Gábor, Kőszeg Ferenc, Benedek Márton, Rainer M. János, Fried István és Füzessy Tamás részvételével, Molnár Piroska és Nagy Zsolt színművészek közreműködésével. Regisztráció: info@budavar.hu 

Szomszédaink, Göncz Árpád és Zsuzsa című kiállítás a Vérhalom téren, 17.30-tól a kiállítás a Széna téren a Mammut2 bevásárlóközpont falára volt vetítve

Nóvé Béla: Göncz Árpád 100. születésnapjára
Litera, 2022. február 10.
https://litera.hu/irodalom/publicisztika/nove-bela-goncz-arpad-100-szuletesnapjara.html

2022. február 10. 
Tablókiállítás nyílt Göncz Árpádról a Városháza parkban

A rendszerváltozás utáni első köztársasági elnök, az éppen száz éve született Göncz Árpád életútját bemutató tablókiállítás nyílt Budapesten, a Városháza parkban.
Karácsony Gergely főpolgármester a megnyitón arról beszélt: Göncz Árpád úgy ismert bennünket, mint egy hozzátartozó: ismerte ennek az országnak minden búját, bánatát és részese volt kevés örömének is – ismerte, mert meg- és átélte mindegyiket – mondta.
A kiállítás létrehozását kezdeményező Göncz Árpád Alapítvány kuratóriumi elnöke, Gulyás András az egykori államfőt idézte: "A közép-európai emberben többféle értékrend él, ezek közül talán az első a keresztény-nemzeti értékvilág. A másik a szabadságeszme, ami még a legszigorúbb rendiség idején is éreztette a létét (…) A harmadik a társadalmi egyenlőség eszménye. Ez a három – a konzervatív, a szabadelvű és a szocialisztikus – értékrend nem különül el, egyidejűleg van jelen mindenkiben."
A kiállítás március 12-éig látogatható.

2022. február 10.

Göncz Árpád Emlékhely nyílt Óbudán

100 éve született az egykori köztársasági elnök: a kerek évforduló alkalmából meghirdetett emlékév nyitányaként megnyílt a Göncz Árpád Emlékhely.

A megemlékezés Göncz Árpád mellszobránál vette kezdetét, ahol a vendégek először Galkó Balázs színművész előadásában hallgathatták meg József Attila Thomas Mann üdvözlése című versét, majd Dr. Kiss László polgármester és Dr. Gulyás András, a Göncz Árpád Alapítvány kuratóriumának elnöke mondott ünnepi beszédet.

A köztársasági elnök egykori lakóhelyén, ugyanabban a Bécsi úti házban nyílt meg a róla elnevezett emlékhely, ahol a házaspár személyes tárgyai, bútorai láthatók, és ahol a könyvtára is helyet kapott.

A Göncz Árpád Emlékhely látogatása előzetes regisztrációval, az időpont és a látogatók számának megjelölésével lehetséges a Budapest, III. kerület, Bécsi út 88-ban. A regisztrációt visszaigazoljuk.

Választható időpontok:

Február 10. 15.00 15.30 16.00 16.30
Február 11. 10.00 10.30 11.00 11.30
Február 14. 10.00 10.30 11.00 11.30

Az Emlékhely a továbbiakban hétfői napokon, ill. előzetes egyeztetés
után  bejelentkezéssel az info@gonczarpad.hu címen, egyeztetés és visszaigazolás után látogatható.

2022. február 10. - Göncz Árpád századik születésnapja elé

Göncz Árpád, a III. Magyar Köztársaság első elnöke, író, műfordító február 10-én lenne százéves. A Göncz Árpád Alapítvány, együttműködve a csatlakozó intézményekkel, önkormányzatokkal széles körben emlékezik meg névadója életéről, munkásságáról. Az évfordulóra a Magyar Posta emlékbélyeget ad ki, a fővárosban szabadtéri életút-kiállítás nyílik, szobrainál megemlékezéseket tartanak, koncertek, filmvetítések, kerekasztal-beszélgetések, felolvasóestek sora eleveníti fel majd Göncz Árpád emlékét.

Programok:

Február 7.

18.00 A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Radnóti Miklós könyvtárában ( RAM XIII. Pannónia utca 90) felolvasó est Göncz Árpád által fordított  művekből. Előadó: Szalóczy Pál Regisztráció: fszek1302@fszek.hu

Február 9.

11.00 Az óbudai házban, III. Bécsi út 88-90, ahol családjával 1947 és 1990 között élt, Göncz Árpád Emlékhely nyílik, a látogatók megtekinthetik Göncz Árpád és Zsuzsa könyvtárát, egykori bútoraikat és kedves tárgyaikat. A Születésnapi megemlékezéssel egybekötött megnyitó a közeli Óbudai Egyetem parkban, Göncz Árpád mellszobránál.

Február 10.

10.00 Koszorúzási ünnepség a XIII. kerületi Göncz Árpád szobornál. Beszédek: Romsics Ignác Széchenyi-díjas történész, akadémikus és dr.Tóth József polgármester

10.00 Puskin mozi A Gyűrűk Ura – A Gyűrű Szövetsége vetítése Bevezető Kovács Gellért, előtte részlet Papp Gábor Zsigmond: Göncz Árpád portréfilmjéből

11.30 GÖNCZ100 kiállítás megnyitása a Városház parkban V. kerület Károly körút  (14 nagyméretű tabló Göncz Árpád életéről és munkásságáról Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapest Brand támogatásával) Beszédek: Karácsony Gergely főpolgármester és Gulyás András kuratóriumi elnök

16.00 A Nagy Imre Alapítvány online megemlékezése – Gulyás András: „Göncz Árpádról, születése századik évfordulóján” https://www.facebook.com/nagyimrealapitvany

18.00 Emlékest Göncz Árpád tiszteletére a Márai Sándor Művelődési Házban I. kerület Krisztina tér 1.  Demszky Gábor, Kőszeg Ferenc, Benedek Márton, Rainer M. János, Fried István és Füzessy Tamás részvételével, Molnár Piroska és Nagy Zsolt színművészek közreműködésével. Regisztráció: info@budavar.hu

Február 11.

18.00 Göncz Árpáddal a Föld körül Beszélgetés dr. Papp Nándorral, a köztársasági elnök tolmácsával Moderátor: Tallér Edina író. Őrmezei Közösségi Ház XI. Cirmos utca 8. Regisztráció: okh@ujbuda.hu

19.45. A Budapesti Fesztiválzenekar Göncz Árpád emlékének ajánlott koncertje a MÜPÁ-ban https://bfz.hu/hu/programkezelo-oldal/202122/nagyzenekari-koncert-stravinsky/202202111945/

Február 12.

18.00 GÖNCZ ÁRPÁD 100 Irodalmi Kávéház Albertfalvi Közösségi Ház, XI. Gyékényes utca 45-47.

Beszélgetés Göncz Árpád születésének 100. évfordulója alkalmából műfordítói munkásságáról, s a könyvek mögött található emberről. Közreműködik: Andresz Kati színművész, Dr. Horváth Csaba irodalomtörténész, Dr. Pataki Viktor irodalomtörténész

A programok listáját, részleteit  folyamatos frissítjük.

--------------------------------

Honlapunkon a közeljövőben nyitunk egy GÖNCZ 100 centenáriumi menüpontot, ide felkerül majd a kiállítás teljes anyaga, jegyzetekkel és linkekkel.

Indítunk egy Talált kincsek fejezetet is, ahová az évforduló kapcsán várjuk Göncz Árpáddal kapcsolatos emlékeiket, fényképeiket.

2021. október 23.
Forradalmunkra emlékezünk Göncz Árpád 1990. október 23-án az Országgyűlésben
elmondott beszédével
Ötvenhat mindenkié

Ötvenhat annyiféle, ahányan átéltük. Akkor azt hittük - s mert ezen a címen ítéltek halálra, szabadságvesztésre, száműzetésre bennünket, még jó darabig őriztük magunkban a hitet -; hogy a forradalmat mi csináltuk. Sokáig tartott, s nehezünkre esett, hogy elfogadjuk a valóságot: nem mi csináltuk, hanem a forradalom csinált mibennünket. Ahányan részesei voltunk - s a részesei számát csak milliókban lehet mérni -, mind máshonnan jöttünk, más emlékeket hordoztunk magunkban, más család, más környezet, más élményvilág alakított azzá, ami akkor voltunk, amikor a forradalom áradata magával sodort. A közös elviselhetetlenség elleni tiltakozás - ötvenhat - erősebb volt, mint mi, erősebb, mint a résztvevői - a maga képére formált, s azt hittük - elhittük -, hogy egyszer s mindenkorra meghatározza az énünket is. Évtizedbe telt, amíg először fedeztük fel, amíg mi, a forradalom legyőzött győztesei, legyőzőink hadifoglyai, rádöbbentünk, hogy már csíkosban sem voltunk egyformák, hogy bár a forradalom sodra egyirányú volt, a máshonnan jötteket mind egyfelé sodorta, megmaradtunk önmagunknak, hurcoljuk nemcsak a forradalom utáni, hanem előtti önmagunk maradványait is. S még ezután is kétségbeesetten védelmeztük az egység emlékét - az "egyek vagyunk" közös indulatát -, ami több volt, mint a forradalom idején együtt vallottés vitathatatlan egy cél, a nemzet függetlensége, a semlegesség, az igazságos, minden szennyétől megtisztított, kizsákmányolást nem tűrő, szocialistának vélt közösségi társadalom megteremtése. Ahogyan azt a forradalmat vállaló újjáéledt pártokkal és a forradalmi szervekkel teljes egyetértésben Bibó István megfogalmazta. Védelmeztük, mert attól a kikerülhetetlen valóságtól, hogy ötvenhat annyiféle volt, ahány résztvevője, sőt, ahány ellenfele, mire a hazugságáradatban fuldokló tényeit legalább rögzíteni tudtuk volna, lassan,de biztosan elmosódtak a körvonalai: a forradalom emlékét is kikezdte minden múlt átka,hogy az utódok tudatának változásával maga is megváltozik.

Ennek az elkerülhetetlen folyamatnak ismeretében, mielőtt még ötvenhat emlékének ápolása az iskolai ünnepélyek kötelező frázisáradatává sekélyesülne, szeretném kimondani, hogy ötvenhat mindenkié: ha annyiféle volt is, ahány a résztvevője, ötvenhat egy volt és kikezdhetetlen: olyan, mint a csiszolt gyémánt, amelynek valamennyi sík felülete másként töri, más szögben veri vissza a fényt: ötvenhatról leválaszthatatlanok a reformkommunisták, leválaszthatatlan az Irodalmi Újság, a Petőfi Kör, leválaszthatatlan a nép mellett döntő s a döntése mellett holtáig kitartó kommunista mártír-miniszterelnök s mindaz, aki mellette volt, leválaszthatatlanok az egyetemisták és a pontjaik, leválaszthatatlanok az utca, a kölyökfelkelők, akik a győzelem oldalára billentették át a történtek mérlegét, leválaszthatatlanok a gyárat birtokba vevő munkások, a munkástanácsok, leválaszthatatlanok a földkönyvet égető falvak, a Budapestet élelemmel önként ellátó parasztok, a hadsereget hírekkel folyamatosan tápláló vasutasok, a szovjet erőkkel a harcot kétségbeesetten fölvevő katonák, a döntésüket bíróság előtt halálig vállaló főtisztek és olykor a parancs ellenére is tovább harcoló kiskatonák, a felfegyverzett és a bányát fegyverrel védelmező, sztrájkoló bányászok, az életüket az utcakövön áldozó kis csövesek is, akik, ha el nem estek és föl nem kötötték őket, a börtönben Kossuth-címert tetováltak a szívük fölé, hogy újra és újra megverjék őket, leválaszthatatlanok a szabadságharcosokat és szovjet katonákat a tűzvonalból egyaránt kimentő orvostanhallgatók, leválaszthatatlan Maléter és Pongrácz, Angyal István és a Falábú Jancsi, Wittner Mari és Marián István, Szigethy Attila és Donáth Ferenc, leválaszthatatlan a mosonmagyaróvári és salgótarjáni sortüzek valamennyi áldozata, leválaszthatatlan Mező Imre és a Köztársaság tér minden halottja, leválaszthatatlan még az a kiszállásról gyanútlanul hazatérő gépkocsivezető is, akit huszonötödikén lőttek agyon a Földművelésügyi Minisztérium előtt. Leválaszthatatlan, aki újságot írt, aki fényképezett, aki rádióadót működtetett, s aki a szobája magányában vezette a történtek naplóját. Az emigráns, aki Strasbourgban vagy az ENSZ-ben vívta a forradalom utódvédharcát, aki Ausztráliában védelmezte a forradalom emlékét, az a magyar és román, akit Romániában börtönöztek be ötvenhatért. Mindegyikük arca, mindegyikük tette ott csillog a kikezdhetetlen és üvegnél keményebb gyémánt, a mi közös ötvenhatunk egy-egy csiszolt és csillogó felületén.

Szeretném ezt a mai napot - köztársaságunk első évfordulóján - azzal a gondolattal indítani, hogy bár senki ne próbálna ma senkit megfosztani közös kincsünktől, ötvenhat tiszta emlékétől. Annál is inkább, mert anélkül ma egy esztendeje nem vehette volna a birtokába az országot polgárainak az a sokszínű összessége, az a nép, amely közösen vívta meg forradalmát, amely az ország közös tulajdona, s amely együttesen, minden tagját beleértve - ma már elmondhatjuk - ötvenhat igazi győztese és hőse volt. Amely ma is a haza jövőjének kulcsa és biztosítéka. Annak a jövőnek, amely lehet, hogy ma nem úgy formálódik, amint azt mi, ötvenhatban elképzeltük, hiszen azóta sok fogalom - szocializmus, Európa, semlegesség, magántulajdon - átértékelődött, s megváltozott - változik ma is - körülöttünk a világ. Mondjuk meg őszintén, ma is harcban állunk - parlament, kormány, Magyarország népe - a körülményeinkkel, önmagunkkal, a bennünk élő múltakkal. Harcunk ma is közös és oszthatatlan, csak éppen beláthatatlanul bonyolultabb, mint ha géppisztollyal harcolnánk fogható ellenség ellen. Az ellenség ma a szegénység réme, a létbizonytalanság - ne egymásból faragjunk hát ellenséget. Ennek a harcnak ma - épp úgy jövőnk - a társadalmi szolidaritás - a tétje, mint volt ötvenhatban.

Éljünk hát bátran jogos örökségünkkel, ötvenhat szellemével, mely arra tanít, hogy egy nép, ha talpra áll önmaga védelmében, ha közösnek érzi a haza ügyét, képes legyőzni előítéletet és ellenszenvet, képes felülemelkedni a kicsinyes érdekeken, képes közösen nemzetté nemesedni. S ha képes rá, csak a pokol kapui vehetnek erőt rajta.
Csak a pokol kapui.

Elhangzott: az Országgyűlésben, 1990. október 23-án

2021. október 6.
EMLÉKEZÉS GÖNCZ ÁRPÁDRA HALÁLÁNAK HATODIK ÉVFORDULÓJÁN


A Göncz Árpád Alapítvány 2021. október 6-án, szerdán 10.00 órakor koszorúzási ünnepséget tart Göncz Árpád emléktáblájánál, a III. Bécsi út 88-90. előtt.
Emlékező beszédet mond: Gulyás András. Közreműködnek: Jordán Tamás és Borbély Mihály Kossuth-díjas művészek. 

A Göncz család, az Alapítvány és Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata koszorúinak elhelyezése után a résztvevőknek is módjuk lesz kegyeletük lerovására egy szál virággal.
A Göncz Árpád Alapítvány szeretettel várja Elnök úr barátait és tisztelőit!

2021. szeptember
Göncz Árpád és Zsuzsa sírja az Óbudai Temetőben 

Visszakerült Göncz Árpád és felesége sírjára az Óbudai Temető 16-1 parcellájában közös síremlékük, amely Göncz Zsuzsa 2020. június 19-i temetése előtt került átmeneti eltávolításra.

2021. június 30.
Köztéri szobor a Vérhalom téren Göncz Árpád és Zsuzsa emlékére

A II. kerületi Önkormányzat pályázatot írt ki a Göncz házaspár emlékét megörökítő köztéri szobor elkészítésére. A kiírás szerint:  "A Göncz házaspár számunkra elsősorban nem, mint közszereplők fontosak, hanem mint két olyan ember, akik egész életútjukkal mintát adnak számunkra szeretetből, emberségből, odafigyelésből és empátiából. Mindketten kötődnek a környékhez: Budán születtek, itt jártak iskolába, itt töltötték életük meghatározó szakaszait is."

A nyílt, országos pályázatra a pályaműveknek 2021. augusztus 31-ig kell beérkezniük. A terveket elbíráló bizottság tagjai: Török András elnök, művelődéstörténész, kulturális menedzser, a Fortepan archívum menedzsere és a Summa Artium Alapítvány kuratóriumi elnöke; Erős Apolka szobrászművész, a XIII. kerületi Göncz Árpád-szobor készítője; Göncz Benedek a Göncz Árpád Alapítvány társalapítója, Göncz Árpád gyermeke; Gulyás András műfordító, nyugalmazott diplomata, a Göncz Árpád
Alapítvány kuratóriumi elnöke; Jovánovics György szobrászművész, az óbudai Göncz Árpád-szobor készítője; Kelen Anna művészettörténész, szociológus-politológus, a Virág Judit Galéria vezetője.

Kérjük olvasóinkat, hogy szobrász barátaik figyelmét hívják fel a pályázatra, amelynek részleteiről itt olvashatnak:
https://masodikkerulet.hu/palyazatok/palyazat-a-goncz-hazaspar-emleket-megorokito-kozteri-szobor-elkeszitesere 

2021. június 15.

Emlékezés Nagy Imrére és mártírtársaira

Nagy Imre és mártírtársai kivégzése hatvanharmadik évfordulójának vigíliáján a Nagy Imre Alapítvány megemlékezést tartott a mártír miniszterelnök Jászai Mari téri szobránál. Az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei előtt tisztelegve Ifj. Bibó István és Gulyás András helyezett el koszorút a Göncz Árpád Alapítvány képviseletében.

Göncz Árpád és Zsuzsa sírja az Óbudai Temetőben

Több olvasónk érdeklődésére közöljük, Göncz Árpád és felesége sírjára az
Óbudai Temető 16-1 parcellájában augusztusban, az ilyenkor szokásos
várakozás után helyezik vissza közös síremléküket, amely Göncz Zsuzsa
2020. június 19-i temetése előtt került átmeneti eltávolításra.

2021. június

Elhunyt Dornbach Alajos

Göncz Árpád gyermekei és a Göncz Árpád Alapítvány részvétüket  fejezték
ki a családnak Dornbach Alajos elhunyta alkalmából. A demokratikus
ellenzék kiemelkedő alakja, a SZETA és a Történelmi Igazságtétel
Bizottság tagja, majd a szabad választások után 1990-1994 között az
Országgyűlés alelnöke, Göncz Árpád és Zsuzsa személyes barátja volt.

Emlékét megőrizzük.

2021. május 25.

Szunyogh Károly köszöntése
Levélben köszöntötte kilencvenötödik születésnapja alkalmából a Köztársasági Elnöki Hivatal egykori vezetőjét  Göncz Kinga, Annamária és Benedek.  A Göncz Árpád Alapítvány jókívánságait  Gulyás András kuratóriumi elnök adta át, és a Hivatal régi munkatársainak üdvözletét is tolmácsolta.
Göncz Árpád vezető munkatársa és barátja, az agrárközgazdász végzettségű Szunyogh Károly szakmai pályafutását a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen Nagy Imre tanársegédjeként kezdte. Repülős körökben a vitorlázórepülés nagy öregjeként köztiszteletnek örvend.

2021. március 4.

Online kerekasztal beszélgetés Bibó István szellemi örökségének ápolásáról

A Bibó István Közéleti Társaság eljuttatta hozzánk meghívóját a 2021. március 4-én, csütörtökön 14 órakor tartandó online kerekasztal beszélgetésére.

Résztvevők: Balog Iván egyetemi docens, SZTE, ifj. Bibó István művészettörténész-tanár, Jeszenszky Géza történész, Kovács Gábor tudományos főmunkatárs, Bölcsészettudományi Kutatóközpont, ELKH, Perecz László egyetemi tanár, BME, ELTE. Moderátor : Krajczár Gyula újságíró. Vitazáró: Balázs Péter, a Bibó István Közéleti Társaság elnöke: Mit tehetünk a Bibó-örökség ápolásáért?

A kerekasztal beszélgetéshez a https://zoom.us/j/97464963361 linken lehet majd csatlakozni.

A Göncz Árpád Alapítvány Bibó István halálának negyvenedik évfordulóján,  2019. május 10-én a Kossuth Klubban rendezett megemlékezése itt tekinthető meg:
https://www.youtube.com/watch?v=BejSvOjNGi8&feature=youtu.be

2021. február 10.

GÖNCZ ÁRPÁD EMLÉKMŰSOR
Többek kérésére közzétesszük Rainer M. János, Csorba László és Sumonyi Zoltán beszédeit.
Az egész műsor, amelyet már 811 néző tekintett meg, továbbra is látható: https://youtu.be/onJXPflpKqY

Tisztelt Barátaink, Kedves Emlékezők!
Köszöntöm Önöket a Göncz Árpád Alapítvány Kuratóriuma nevében, Rainer M. János vagyok, a Kuratórium tagja.
Ebben az évben is, ahogyan minden évben, megemlékezünk Göncz Árpád születésnapjáról. Ma 99 éve született a Harmadik Magyar Köztársaság első elnöke. Visszaemlékezni – ez mindig azt jelenti, hogy felidézünk egy hiányt. Valaki vagy valami hiányzik az életünkből, a mindennapjainkból. Ez a mostani emlékezés különleges, nemcsak a 99-es szám, meglehet, misztikus jelentése miatt, amit csak egy választ el a száztól.
Különleges abban az értelemben, hogy nem tudunk összejönni, nem tudunk együtt, egymás fizikai jelenlétében emlékezni, mert erre nem ad lehetőséget a járvány. Hiányaink tehát, amelyeket az emlékezés mindig felidéz, ma számosabbak, mint az elmúlt években bármikor. Mert igaz, hogy húsz éve hiányzik közéletünkből Göncz Árpád, igaz, hogy évtizednél hosszabb ideje hiányzik közéletünkből az egyszerű, emberi, a közösségért állásfoglaló szó. Hiányzik belőle valami olyan tartalom, amely minden viszontagság ellenére meg tudta tölteni a Harmadik Köztársaság első évtizedét, és még az utána következő éveket is sok vonatkozásban. Ma mindezekhez a hiányokhoz társul az együttlét lehetetlensége. Egyedül vagyunk, hiányzanak közösségeink, hiányzanak szeretteink, szeretteink közelsége, hiányzik a kézszorítás, a baráti ölelés melege. Ilyen körülmények között emlékezünk arra az emberre, aki pontosan hiányainkat töltötte be. Aki pontosan azokat az eszméket, azokat az értékeket képviselte, amelyek két évtizede, egy évtizede és egy éve kiváltképpen hiányoznak nekünk. Göncz Árpád az egyszerű, emberi, mégis tartalmas szót képviselte a magyar közéletben, ritka kivételként. Már-már úgy érezzük, egyedüliként tette ezt annak idején, és minden gesztusában, bárkivel szemben, aki találkozott vele, ennek a kézszorításnak, baráti ölelésnek az aurája lengte körül, amire mindenki emlékezhet ezekből a régi időkből. Kérem tehát, hogy fogadják szeretettel ezt a rövid összeállítást.
Az emlékezés talán segít abban, hogy vigasztalást nyújtson ezekben a nehéz időkben, vigasztalást nyújtson, sőt talán remény is arra, hogy talán már a nem olyan távoli jövőben, mindez megváltozzon. Hogy újra örülhetünk majd egymásnak, hogy újra őszinte emberi szó, közösen elfogadott emberi értékek jellemezhetik tágabb és szűkebb közösségeink életét egyaránt. Köszönöm szépen a figyelmüket.
Csorba László
Göncz Árpád - Születésnapi gondolatok

Göncz Árpáddal Bolognában találkoztam először, 1998 februárjában.
Az államfő már 1995-ben is eltöltött pár hivatalos napot Olaszországban, előbb északon, Milánóban, majd délebbre, Rómában. Akkortájt a budapesti Soros Alapítvány – fölelevenítve a 16. században keletkezett, kétszáz éven át működő illír-magyar kollégium nemes hagyományát – éppen egy magyar ösztöndíjas program megindításáról folytatott tárgyalásokat a bolognai rektorátussal. Ennek támogatására iktatták be akkor az elnök utazási programjába a világhírű egyetemi város meglátogatását. 1998-ban pedig azért jött, hogy megnyissa a Magyar Nemzeti Múzeum gazdag millecentenáriumi kiállítását a honfoglalásról és az államalapításról. De volt más oka is érkezésének – és emiatt a látogatást nem hivatalosnak minősítették: azon a szertartáson vett részt, amelyen a világ legöregebb egyetemének díszdoktorává avatták.
Kell-e bővebben fejtegetni, mit jelent Bologna az európai ember szellemi univerzumában? Talán nem volt és ma sincs olyan évad az utóbbi száz esztendő színháztörténetében, melynek során ne csendülne fel közel egyidőben a nagyvilág legalább tucatnyi operaszínpadán – Giacomo Puccini briliáns vígoperája, a Gianni Schicchi doktorja, Spinelloccio mester derekas basszusának tolmácsolásában – a csodás gyógyulás hallatán a nagyszerű alma mater dicsérete: „De be is vallom szerényen: / A bolognai egyetemé minden érdem...”
„A bolognai egyetemé minden érdem...”!!!

Nos, ezt az érdemet mi magyarok is csak hálával emlegethetjük, hiszen amióta 1088-ban a világtörténelem első egyetemét megalapították, honfitársaink százai koptatták az Archiginnasio keskeny, öreg fapadjait. Alaposan megtanulták mindazt, amit az európai tudomány fölhalmazott, majd hazahozták a búvó, otthoni tájra, hogy a Duna és a Tisza partján is gyarapodhassunk belőle. A fölséges óriás templom, a San Petronio bazilika mögötti reneszánsz-barokk paloták belső udvarsorának árkádjaiban színes, szépséges címerek százai borítják a falakat és a mennyezetet, megidézve a bolognai diákok hálás köszönetét az ősi tanintézmény iránt. Magyarok is akadnak közöttük szép számmal – és éppen ezek feliratait, ábrázolási titkait böngésztük egy televíziós forgatócsoport tagjaival, amikor sürgés-forgására lettünk figyelmesek a főtérről bevezető folyosó és a belső udvar találkozásánál. A rektorátus külügyesei futottak le az emeletről, hogy méltóképpen fogadják az „il Magnifico Rettore” vendégeként érkező magyar köztársasági elnököt. Felejthetetlen számomra az a széles mosoly, amely az arcát beragyogta, amikor az olasz csevegés polifón muzsikájába váratlanul belerikkantott a mi tempós „Jó napot kívánunk!” köszöntésünk! A gyors kézrázás után már vitték is tovább az elnököt, így nevetve intett vissza: „Azért jó egy kis magyar szót is hallani ebben a talján csodavárosban…”
Később azután volt még része szép magyar beszédben, hiszen miközben forgott a kameránk, a kiállítás-megnyitón nemcsak a budapesti muzeológusokat köszönthette, hanem az egyik legaktívabb olaszországi magyar civil szervezet, a Bolognában székelő, 1980-ban alapított Olasz-Magyar Kulturális Szövetség lelkes csapatát is. Én pedig elgondolkodhattam azon a találkozáson, amelynek akaratlan tanújává tett valamiképp a személyes történelmek összefonódásának véletlenje: Bologna és Göncz Árpád. A világ legősibb egyeteme – és az író, műfordító, forradalmár, államfogoly, a diktatúrából kibontakozó Magyarország első, demokratikusan megválasztott államfője. Akinek ma ünnepeljük a 99. születésnapját.
Minden egyetem a szabad gondolat otthona. Minden tudás csak akkor képes birtokba venni a világot és megfejteni titkait, ha semmi sem korlátozza a kutatás és megismerés szabadságát. Ugyanakkor szabadság és oktatás-nevelés édestestvérek, mert az önmagunkról döntés szabadságából még nem következik a döntés helyessége is. Aki nem tanulhat, kevesebbet tud a világról és így könnyebben téved és egyszerűbb becsapni, mert saját érdekeit és mások szándékait is nehezebben ismeri föl. A nagy Széchenyi István egyenesen veszélyes ideának tartotta a szegény és műveletlen néptömegek politikai jogokban részesítését. Az akkor még történelmileg hitelesnek gondolt bibliai példára hivatkozott, miszerint „ítéletében mindig hibázott a nép, és még Krisztus urunkat is minoritásban [kisebbségben] hagyá Barabás átellenében”. Ám Kossuth Lajos joggal válaszolta azt, hogy végzetes tévedés lenne „a nép ítéletével nem-gondolást affectálni”, mert „a nép, tévedjen bár ítéletében, de ítél; s Krisztus urunknak halni kellett, mert a nép őt minoritásban hagyta Barabás ellenében.” Mi akkor a megoldás? Csakis az – újra Kossuthot idézve –, hogy „mit egyes értelmes ember, becsületes szándokkal a közre nézve jónak hiszen, az a közönség helyeslését megnyerje” – vagyis szabad kritikai nyilvánosság kell, vele együtt pedig szabad és nyilvános oktatás, tanítás és nevelés, az, hogy minél többen minél átfogóbb tudást szerezzenek az élet és a világ dolgairól, a közösség és benne önmaguk működéséről. Az az érett polgárrá nemesítő oktatás-nevelés kell tehát, amelyet a legmagasabb szinten művel minden egyetem széles e földtekén.
Göncz Árpád egész életművében visszatérő motívum az emberi szabadság és az oktatási szabadság szoros kapcsolatának, egymásrautaltságának mély gondolata. Ezért fogadhatta őszinte örömmel, hogy pályája során a Brüsszeli Szabadegyetem, az indianai Butler Egyetem, a Connecticut Egyetem, a Delhi Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, az Oxfordi Egyetem és – visszatérve e köszöntő kezdetéhez – a Bolognai Egyetem is díszdoktorává fogadta. Amikor e legutóbbi megtisztelő kitüntetést 1998 februárjában átvette, köszönetében arról szólt, hogy „ha az ember békességben akar élni a lelkiismeretével, akkor mindig az ember – az emberség – oldalára kell állnia.” És hogy még a világ legöregebb egyetemén sem valamiképp az elithez tartozás önelégült tudatával gondolt szabadság és oktatás kapcsolatára, bizonyítja e szavak folytatása: „Mert nagyon is különös időket élünk, a világ egységesül, süvít fölöttünk a jövő szele, s az irányát is sejtjük. De azt kevésbé, hogy mi a cél, ami felé sodor. Figyelnünk kell hát a szélirányra, és őriznünk a hagyományunkat, az értékeinket, nehogy szétszórja a szél. S ehhez nem elég a lelkiismeret, ehhez az a kollektív bölcsesség is kell, amit az ember csak egy néptől tanulhat meg, és csak úgy, ha azokkal azonosul, akik a leggyöngébbek, és azokat szolgálja alázattal, akiknek szolgájuk nincsen.”
Göncz professzor úr, hét egyetem díszdoktora, a 99. születésnapján is arra tanít minket, miképp szolgálhatja a tudás sikerrel azt, hogy megmaradjon, sőt egyre tágasabb legyen a szabadságnak az a rendje, amelyben itt és most élni szeretnénk.
Sumonyi Zoltán
Tisztelt Emlékezők, Kedves Barátaim!

Ma, 2021. február 10-én tizedszer kellene állnunk Görgey Gáborral és Kuthi Csabával a FÉSZEK Művészklub színpadán, hogy átadjuk az idei Magyar Civil Becsületrendet. A grémium által gondosan kiválasztott egyéneknek és csoportoknak, szervezeteknek szoktuk átadni ezt a kitüntetést. Az elmúlt kilenc évben például Sándor Máriának, a „Feketeruhás nővérnek”, Bogdán Lászlónak, Cserdi cigány polgármesterének, és Majtényi Lászlónak, vagy a csoportok közül a CEU tanári karának, az MTA Stádium 28 körének, most pedig a Színház- és Filmművészeti Egyetem közösségének.
Ilyenkor én azt szoktam elmondani, hogy azért február 10-én, mert 1807-ben ezen a napon született gróf Batthyány Lajos, az első felelős magyar miniszterelnök, akit 1849. október 6-án, a 13 Aradi Vértanú mellett, egyedüli civilként végeztek ki a pesti Új Épületben.
Amikor 2015. október 6-án elhunyt Göncz Árpád, a Harmadik Magyar Köztársaság első elnöke, meglepetten fedeztük fel, hogy Batthyány Lajosnak és Göncz Árpádnak a születésnapja és halálunk napja is megegyezik. Ez a szimbolikusnak is nevezhető párhuzam arra késztetett bennünket, hogy 2016-tól már e két jeles államférfi emlékéhez kössük a Magyar Civil Becsületrend átadását.
Adja Isten, hogy ezt még sokáig megtehessük! Mert ránk fér a példaadás.   

2021. február 10. 18.00 óra

LEGFRISSEBB

Az emlékműsor ide klikkelve indul 18.00 órakor: https://youtu.be/onJXPflpKqY

2021. február 10. 18.00 óra

Emlékezés Göncz Árpádra kilencvenkilencedik születésnapján

A hagyományos Bécsi úti születésnapi megemlékezésünk helyett, az ismert körülmények miatt, a világhálón emlékezünk Göncz Árpádra. Bevezetőt a Göncz Árpád Alapítvány nevében Rainer M. János történész, akadémikus tart. Megemlékező beszédet Csorba László történész, egyetemi tanár (ELTE, BTK) mond. Sumonyi Zoltán József Attila-díjas író, a Magyar Civil Becsületrend társalapítója is csatlakozik a köszöntőkhöz. Filmrészleteken idézzük fel a néhai Elnök alakját. Közreműködnek, felvételről Bálint András, Bródy János, Koncz Zsuzsa Kossuth-díjas művészek, valamint a Szabadság kórus, Kováts Kriszta vezetésével.

 A program itt érhető majd el https://www.youtube.com/channel/UCZVhTPPAoIRx1IAdbngNrwg/featured
További részletek honlapunk info@gonczarpad.hu Aktuális ablakában.

A Göncz Árpádné, Göntér Zsuzsanna online emlékkonferencia megtekinthető a neten

A Kézenfogva Alapítvány köszönetet mondt mindazoknak, akik résztvettek a közös online emlékezésen. A november 16-i konferencia az alábbi linken tekinthető meg: https://www.facebook.com/kezenfogva/videos/3219302451514472 

A Göncz család köszönete

Göncz Kinga, Annamária, Benedek és Dániel köszönetüket fejezik ki a Göncz Árpád és Zsuzsa hagyatékából rendezett jótékonysági árverés szervezőinek és résztvevőinek.

A Műgyűjtők Háza aukciójába az Axioart honlapján online is bekapcsolódhattak az érdeklődők.

A két örökhagyó hatvanéves közös élete, benne a tízéves köztársasági elnöki időszak során felgyűlt képző -és iparművészeti, népművészeti tárgyak, nekik ajánlott személyes ajándékok halálukig őrzött darabjai kerültek kalapács alá.

Az elnöki időszak hivatalos ajándékai már korábban a Nemzeti Múzeum gyűjteményébe kerültek, a személyes ajándékok egy részét még életükben értékesítették a Kézenfogva Alapítvány javára.
 
Az árverés komoly érdeklődés mellett zajlott, a meghirdetett kétszáznál több tétel kilencven százaléka elkelt. Sok tárgy, főleg a dedikált, vagy kifejezetten személyükhöz köthető műalkotás, emléktárgy a kikiáltási árnál sokkal nagyobb értéken talált gazdára. Ezek közül is kiemelkedett Mikus Gyula Göncz Árpádnak dedikált Öreg pincék című festménye és Kisfaludi Strobl Zsigmond Kardját néző huszár szobrának öntvénymásolata.
 
Az árverésen befolyt összeget az örökösök a Göncz Árpád és Zsuzsa gyermekei által létrehozott Göncz Árpád Alapítvány javára ajánlják fel. Az összeg egy emléklakás-múzeum létrehozását segíti majd, abban a házban, ahol közös életük nagy részét leélték.

2020. november 21.

Jótékonysági árverés Göncz Árpád és Göncz Zsuzsa hagyatékából

2020. november 21-én 14.00 órakor jótékonysági árverésre kerül sor Göncz Árpád és Zsuzsa hagyatékából a Műgyűjtők Házában, és online formában is. Az aukción árverésre kerülnek hatvanéves közös életük - benne a tízéves köztársasági elnöki időszak - során felgyűlt képző -és iparművészeti, népművészeti tárgyak, tárgyi emlékek, nekik ajánlott személyes ajándékok.
 Az elnöki időszak hivatalos ajándékai ma már a Nemzeti Múzeum gyűjteményét gazdagítják, míg a személyes ajándékok egy részét még életükben értékesítették hasonló módon a Kézenfogva Alapítvány javára. Most a halálukig őrzött darabok kerülnek kalapács alá.
 Az árverésen befolyó összeget az örökösök a Göncz Árpád Alapítvány javára ajánlják fel. Az alapítványt Göncz Árpád és Zsuzsa gyermekei 2012-ben-ben Göncz Árpád szellemi örökségének megőrzésére hozták létre.

Az aukcióval kapcsolatos információk itt érhetők el:

http://www.mugyujtokhaza.hu/?page=elozetes
https://www.mutargy.com/aukciok/aktualis .

Online licitálásra is lesz lehetőség 21-én 14.00 óráig az Axioart honlapján:

https://axioart.com/aukcio/2020-11-21/goncz-mugyujtok/teljes-katalogus

2020. november 16.

Online emlékkonferencia Göncz Árpádné, Göntér Zsuzsanna születésnapján
„Mi azoknak segítünk, akik még kérni sem tudnak…”

Az idén júniusban elhunyt Göncz Árpádné, Göntér Zsuzsanna emlékét, fogyatékkal élőket segítő munkásságát idézi fel a Kézenfogva Alapítvány online konferenciája 2020. november 16-án 16 órakor. A részletes program: http://kezenfogva.hu/node/2012 

A program regisztrációval https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_wVcjiVThTXK6KJTJ19_02g 
és a Kézenfogva Alapítvány Facebook oldalán követhető. 

A Kézenfogva Alapítványt Göncz Árpád és felesége valamint Róna Péter és Való Károly 1993-ban alapították. Göncz Árpádné visszavonulásáig a kuratórium elnökeként vezette az Alapítvány munkáját.

2020. október 14.

https://tothzoltan.blog.hu/2020/10/14/goncz_arpad_emlekest

Online megemlékezés Göncz Árpádról

A Budaőrsi Olvasókör online emlékestet rendez Göncz Árpád tiszteletére 2020. október 14-én 17.00 órakor. Meghívott vendégek: Wittinghoff Tamás Budaörs polgármestere, Gulyás András, a Göncz Árpád Alapítvány elnöke, Faragó András, az elnöki iroda sajtófőnöke, Iványi Gábor, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke és Szegvári Katalin televiziós személyiség. A vendégekkel Tóth Zoltán beszélget.
Az érdeklődők a fenti linkre kattintva tekinthetik meg a programot.

2020. október 6.

Emlékbeszéd a Vérhalom téren Göncz Árpád halálának ötödik évfordulóján

„Világéletemben a nemzet függetlenségét, a szabad gondolatot, szabad szót, a társadalmi igazság emberi jogokban kiteljesedő, megkülönböztetést és kirekesztést nem ismerő védelmét szolgáltam és fogom szolgálni. A jövőt, amit két forradalom, 1848 jobbágy-felszabadító és 1956 munkás-felszabadító szabadságharca jelöl, azt a demokráciát, aminek teljes megvalósításával még mindig adósok vagyunk…” – mondta beiktatásakor. A két dátumhoz tegyük hozzá 1989-90-et is, amit az ő szavaival európai-polgár-felszabadítónak hívok, és teszem hozzá, sajnos, mindmáig adósok vagyunk.
 
Öt éve ment el Göncz Árpád, négy hónapja Zsuzsa asszony sincs már közöttünk. De itt vannak most gyermekei, és itt van Nagy Erika, aki ezekben az években Göncz Árpád és Zsuzsa gondját viselte, ápolta őket nagy-nagy hozzáértéssel és odaadással.
 
Küzdelmes életük záró szakasza, a kétezres évtől, kötötte őket a Vérhalom térhez.
Itt napoztak a teraszon, sétáltak a tér körül, a környéken, üdvözölték a szomszédokat, fogadták barátaikat vette őket körül az unokák, majd dédunokák népes serege.
 
Itt fogadta az Adalbert Alapítvány küldöttségét, régi jó barátját, Milan Kucan szlovén elnököt, itt köszöntötte 90-ik születésnapján a Szabadság kórus Verdi Nabuccójával, Fábri Péter az alkalomra írt szövegével, itt adtak neki szerenádot barátai és tisztelői, de itt írta alá Zsuzsával azt a nyilatkozatot, amelyben elítélte az Uniós zászlóégetést, hitet téve egyszerre magyar és európai identitása mellett.

Zsuzsa asszony pedig, a Kézenfogva Alapítványt vezetve innen segítette a fogyatékkal élők, rászorultak megsegítését.

Göncz Árpádnak nagy tervei voltak nyugdíjas éveire. Arra készült, hogy megírja, mindazt, aminek részese volt. „Annyi mindent megéltem, Shakespeare nem látott ennyi ármányt, árulást, megcsalt reményt, hamis barátot…, mind megírom…”  Sajnos ez nem sikerült neki.

Egyik utolsó interjújában mondta: A napi politikából már rég kivonultam. Amit kellett, megtettem, idejében. Ez nem jelenti azt, hogy a mai történésekről ne lenne véleményem. Demokráciáról, állampolgári jogokról, kötelességekről, politikusi jogokról, kötelességekről, kisebbségről, többségről, toleranciáról, felelősségről ugyanazt gondolom, mint egész életemben.
 
A gondviselés kifürkészhetetlen akaratából Göncz Árpád halála napján öt éve még koszorút küldött a mártir miniszterelnök mauzóleumához. Jelképes az is, hogy gróf Batthyány Lajos és Göncz Árpád nemcsak egy napon léptek az örökkévalóságba, mindketten február 10-én születtek.

Együtt emlékeznek ma rájuk, az aradi tizenhármakra, de forradalmaink, szabadságharcaink, a demokráciáért folytatott küzdelmeink minden hősére, akik gyertyát gyújtanak ma este lakásuk ablakában.

Köszönöm, hogy meghallgattak.

Gulyás András kuratóriumi elnök Göncz Árpád Alapítvány

Bővebben az eseményről: https://hvg.hu/itthon/20201007_Szobrot_kap_Goncz_Arpad

benne  videó a   megemlékezésről

https://www.facebook.com/orsigergely2kerulet/videos/385686472460729

2020. október 6.

GYERTYAGYÚJTÁS OKTÓBER 6-ÁN

A Göncz Árpád Alapítvány gyertyagyújtást kezdeményez 2020. október 6-án, kedden este 7 órakor, hogy kegyelettel emlékezzünk 1848-49 hőseire, a tizenhárom aradi vértanúra, gróf Batthyány Lajos miniszterelnökre, és Göncz Árpád köztársasági elnökre, aki 2015-ben ezen a napon hunyt el.

Mivel a koronavírus-járvány miatt sokak számára nehéz volna részt venni nyilvános megemlékezéseken, kérünk mindenkit, aki csatlakozik a közös tiszteletadáshoz, lakása ablakában gyújtson gyertyát forradalmaink, szabadságharcaink, a demokráciáért folytatott küzdelmeink hőseinek emlékére.

2020. szeptember 22.

Támogatás a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnek

A Göncz Árpád Alapítvány, kuratóriumának egyhangú döntése alapján, ötvenezer forint jelképes támogatást nyújt a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség humanitárius tevékenységéhez. Az Alapítvány kéri barátait, lehetőségeik szerint nyújtsanak támogatást a nemes célok megvalósításához. A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség bankszámlaszáma: 11708001-20520380-00000000

2020. szeptember 23.

Elhalasztva: Filmbemutató és beszélgetés

A járványhelyzetre tekintettel az Óbudai Kulturális Központba tervezett programunkat el kell halasztanunk. Regisztráló barátaink megértését kérjük. Az új időpontról tájékoztatást adunk majd.

Göncz Árpád Alapítvány

2020. szeptember 23.

Filmbemutató és beszélgetés az Óbudai Kulturális Központban 17.00 órakor

1032 Budapest, San Marco utca 81.

A Göncz Árpád Alapítvány bemutatja Papp Gábor Zsigmond "A kettévált ország" c. filmjét. A vetítés után beszélgetés a rendezővel, vezeti Horvát János

A részvétel regisztrációhoz kötött, az info@gonczarpad.hu oldalon. A jelentkezéseket a visszajelzések sorrendjében fogadjuk el. A maszkviselési és távolságtartási szabályok betartását kérjük. A járványhelyzet függvényében az esetleges változásokról időben tájékoztatást adunk.

A filmről: 20 magyar művész – 10 konzervatív(nak mondott) és 10 liberális(nak mondott) író, rendező, színész, zenész beszél a rendszerváltásról, és arról, hogy mi történt itt velünk az elmúlt 30 évben. Szereplők: Alföldi Róbert, Dörner György, Eperjes Károly, Fekete György, Fischer Ádám, Jankovics Marcell, Kerényi Imre, Koncz Zsuzsa, Konrád György, Máté Gábor, Medveczky Ádám, Mezey Katalin, Parti Nagy Lajos, Péterfy Gergely, Röhrig Géza, Sára Sándor, Spiró György, Szörényi Levente, Szőcs Géza, Tarr Béla.

2020. június 24.

A Göncz család köszönete

A Göncz Árpád Alapítvány - Göncz Kinga, Annamária, Benedek és Dániel megbízásából -  ezúton is kifejezi köszönetét mindazoknak, akik  Göncz Árpádné elhunyta alkalmából részvétüket nyilvánították, részt vettek búcsúztatásán, a gyászmisén,  és a temetői csendes megemlékezésen rótták le kegyeletüket.

2020. június 20.
Göncz Árpádné búcsúztatása

                  
Az életének kilencvenhetedik évében elhunyt Göncz Árpádné, Göntér Mária Zsuzsanna temetésére szűk családi körben kerül sor.
Mindazok, akik búcsúzni szeretnének tőle, 2020. június 20-án, szombaton 15.00 és 18.00 óra között, nyilvános, csendes emlékezésen róhatják le kegyeletüket egy szál virággal az Óbudai temetőben, Göncz Árpáddal közös sírjuknál (16-os parcella).
Gyászmise 2020. június 19-én, pénteken 17.00 órakor az Újlaki Plébániatemplomban (Budapest II. Bécsi út 32.)

2020. június 3.

Elhunyt Göncz Árpádné

Életének 97. évében családja körében elhunyt dr. Göncz Árpádné, Göntér Mária Zsuzsanna.

1923. november 16-án született Győrben, pedagógus családban. 

Göncz Árpáddal gimnazista éveik alatt ismerkedtek meg, és 1947. január 14-én házasodtak össze Budapesten. Hatvannyolc évet éltek  együtt. Óbudán, a Bécsi út 88-90-ben kezdték közös életüket, ide születtek gyermekeik, innen vitték  börtönbe férjét 1957-ben,  és itt laktak akkor is, amikor Göncz Árpádot 1990-ben köztársasági elnökké választották. 

Göncz Zsuzsa az  elsők között vett részt a hazai szociális munkás képzésben, majd hivatásszerűen is nagy energiával fordult az elesett, a sérült és a hátrányos helyzetű emberek felé, bekapcsolódott az őket segítő civil szerveződések tevékenységébe.

Férjével 1993-ban létrehozták a Kézenfogva Alapítványt, sok éven át a kuratórium elnökeként vezette azt. Személyesen is sokat tett az értelmi és halmozottan sérült gyermekek sorsának, gondozásuk és fejlesztésük körülményeinek jobbításáért. Jelentős szerepe volt a fogyatékosok esélyegyenlőségét szorgalmazó, kedvező nemzetközi visszhangot kiváltó törvény megszületésében.

Számos hazai és nemzetközi elismerés után ez év márciusában a Down Alapítvány tevékenységéért Down díjjal tüntette ki.

2020. április 29

Koszorúzás a veszprémi Elnökök Ligetében

A Göncz Árpád Alapítvány és a Göncz család koszorúját veszprémi barátaink helyezték el nevünkben az Elnökök Ligetében, a konferencia idején.  A szalagszöveg:  „A KÖZÉP-EURÓPAI ÁLLAMFŐK TALÁLKOZÓJÁNAK EMLÉKÉRE – A GÖNCZ ÁRPÁD ALAPÍTVÁNY ÉS A GÖNCZ-CSALÁD”
Itt tekinthető meg:

https://www.youtube.com/watch?v=K3VkXv-a4zc&feature=youtu.be


Virtuális koszorúzás, tisztelgés, emlékmondatok

A VESZPRÉMI ELNÖKÖK LIGETE LÉTREJÖTTÉNEK 20. ÉVFORDULÓJÁRA, GÖNCZ ÁRPÁD  KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK EMLÉKÉRE   -
A VESZPRÉMI CIVILEK NEVÉBEN A VILÁGOS VESZPRÉMÉRT MOZGALOM

NEMCSAK AZ ELNÖKÖK LIGETÉNEK FÁI, DE ELNÖK ÚR MUNKÁSSÁGÁNAK SZELLEMISÉGE IS ÉL EMLÉKEZETÜNKBEN.
DR. VÁNDORFI GYŐZŐ, VESZPRÉMI POLGÁR

EGY A KRITIKÁN FELÜLI CSELEKEDETEK SORÁBÓL.
KÉSZ ZOLTÁN ELNÖK MOST EGYESÜLET - VESZPRÉM

VESZPRÉMI GIMNAZISTAKÉNT GYAKRAN JÁRTAM A PARKBAN.
AZ ELNÖKÖK LIGETÉVEL MOST MÁR GÖNCZ ÁRPÁDRA IS EMLÉKEZTET.
 VAJKAI ZSÓFIA NÉPRAJZOS-MUZEOLÓGUS

TISZTELETTEL ŐRIZZÜK GÖNCZ ÁRPÁD EMLÉKÉT     
EGYKORI MUNKATÁRSAI NEVÉBEN SZUNYOGH KÁROLY HIVATALVEZETŐ

TISZTELETTEL EMLÉKEZÜNK                                                                                                                       ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER ÖNKORMÁNYZATA

TISZTELETTEL ÉS SZERETETTEL EMLÉKEZÜNK A LEGELSŐ ELNÖKRE
BALÁZS PÉTER, A BIBÓ ISTVÁN KÖZÉLETI TÁRSASÁG ELNÖKE

VESZPRÉM MEGYÉBEN (BALATONALMÁDIBAN) SZÜLETETT, SZÉKESFEHÉRVÁROTT ÉRETTSÉGIZETT MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRKÉNT TISZTELETTEL EMLÉKEZEM GÖNCZ ÁRPÁD KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK ÚR SZEMÉLYÉRE ÉS MUNKÁSSÁGÁRA, S AZ ÁLTALA 2000-BEN ÖSSZEHÍVOTT KÖZÉP-EURÓPAI ÁLLAMFŐK TALÁLKOZÓJÁRA. DR. GRÁFIK IMRE

MOTTÓNKKAL TISZTELGÜNK: "EGYÜTT, TÖBBET, JOBBAN"  - KRAJCZÁROS ALAPÍTVÁNY SZÉKESFEHÉRVÁR

TISZTELETTEL EMLÉKEZÜNK  -  JÁSZI OSZKÁR KÜLPOLITIKAI TÁRSASÁG BUDAPEST

KITÜNTETETT TISZTELETTEL AZ EURÓPAI MAGYARSÁG KIEMELKEDŐ SZEMÉLYISÉGÉNEK -  EURÓPA KUB BUDAPEST

                                                                    

A bejegyzéseket folyamatosan tesszük közzé. Köszönjük csatlakozásukat.

2020. április 29.

Online emlékezés a Közép-Európai Államfők találkozójára 

20 Éves az Elnökök Ligete - Online Emlékkonferencia

Az online közvetítés 11.00 órától itt  érhető el: https://youtu.be/oGkGQ9XJwM0

Gulyás András kuratóriumi elnök, Göncz Árpád Alapítvány                    Megnyitó      
András Ferenc igazgató, Pannon Egyetem Társadalomtudományi Intézet                  
Egyetem, tudomány, műfordítás: Göncz Árpád                                                         
Herman János, külügyminisztériumi államtitkár 1998-2000                                          
A magyar külpolitika konszenzusos prioritásai a rendszerváltás után                                 
Gulyás András kuratóriumi elnök, Göncz Árpád külpolitikai főtanácsadója 1996-2000
Az államfői találkozók története A 2000. áprilisi csúcs
Dióssy László, Veszprém polgármestere 1990-2006          
Elnökök a királyné városában Személyes emlékek           
Faragó András, a Magyar Köztársaság elnökének szóvivője 1990-2000                        
A találkozó sajtója
Medveczky Iván protokollfőnök, Külgazdasági és Külügyminisztérium              
A találkozó logisztikája és protokollja
Navracsics Tibor kormánybiztos                                                                                       
Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa                  
Gulyás András kuratóriumi elnök, Göncz Árpád Alapítvány                    Zárszó

Az online megemlékezés mellett jelképes koszorúzást is tervezünk.

Aki a jelképes koszorúzáshoz csatlakozni kíván, az info@gonczarpad.hu címünkön teheti meg, nevének(szervezetének), szalag-feliratának, emlékmondatának feltüntetésével. Ezeket honlapunk  Aktuális rovatában, Virtuális koszorúzás az Elnökök ligetében cím alatt közöljük majd.

Faültetés 2000. április 29. Dióssy László gyűjteményéből

Az Elnökök Ligete 2019 őszén

2020. április 29.

A  közép-európai államfők magyarországi találkozójának  20. évfordulója

A Göncz Árpád köztársasági elnök meghívására Magyarországra látogató,  2000 április 28-án Székesfehérváron tanácskozó, Szent István szarkofágjánál tisztelgő, másnap Veszprémben  fát ültető  Thomas Klestil osztrák, Petar Sztojanov bolgár, Václav Hável cseh, Stipe Mesic horvát, Aleksander Kwasniewski lengyel, Johannes Rau német, Emil Constantinescu román, Rudolf Schuster szlovák, Milan Kucan szlovén és Leonyid Kucsma ukrán államfő látogatása különleges jelentőségű esemény volt. A facsemeték megnőttek, az „Elnökök Ligete”, mint országos értékű szellemi és kulturális örökség, bekerült Veszprém Települési Értéktárába.

MTI fotó

Az esemény huszadik évfordulóján Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatával és a Pannon Egyetemmel megemlékezést terveztünk, 2020. április 29-én emlékező ünnepséggel, koszorúzással az Elnökök Ligetében. A Pannon Egyetemen konferenciára került volna sor,  az akkori csúcstalálkozó vezérgondolata, „Együttműködésünk alapjai a III. évezredben” és az európai testvériség tematikájához kapcsolódóan. Ez - a helyzetre tekintettel -  videokonferencia formájában valósul majd meg.  Az előadások a rendszerváltás utáni magyar külpolitika konszenzusos prioritásait,   az államfői találkozók történetét, protokolláris és logisztikai vonatkozásait, a húsz év előtti megbeszéléseket, székesfehérvári és veszprémi  emlékeket idéznek majd fel, és hallhatnak  a 2023 Veszprém, Európa Kulturális Fővárosa tervekről is. A részletes programot és a közvetítés elérhetőségének adatait honlapunkon közöljük majd.

Kérjük, akinek személyes emlékei, fényképei vagy más dokumentumai vannak 2000-ből, a székesfehérvári és veszprémi programokról, juttassa el hozzánk. Segítségüket köszönjük.

2020. 03.21.

Göncz Árpádné Down-díjat kapott

A Down Alapítvány  díját olyan szakembereknek adományozza, akik kiemelkedően sokat tettek a Down-szindrómás gyerekek és felnőttek fejlesztéséért. Átadására minden évben a Down Világnapon, március 21-én kerül sor, az ismert körülmények miatt idén csak a bejelentés történt meg. Az idei díjazottak Göncz Árpádné és dr. Ambrus Bence a a Bethesda Kórházban működő Down Ambulancia vezetője. Korábban a díjat kiemelkedő tevékenységükért: Kiss Tiborné gyógypedagógus és dr. Balázs Mária fejlődésneurológus kapták

Göncz Árpádné, Zsuzsa néni, a Magyar Köztársaság első elnökének feleségeként  nyíló  lehetőségeit és szociális gondozói tapasztalatait  teljes egészében az értelmi fogyatékos és halmozottan sérült emberek szolgálatába állította. Létrehozta a Kézenfogva Alapítványt, kapcsolatai révén tudást és együttműködési lehetőségeket hozott Magyarországra a hozzánk képest előbbre járó országokból, elsősorban Hollandiából. Tanulmányutakat szervezett, szakembereket hívott meg,  holland szakmai és anyagi segítséggel aktívan közreműködött annak a 20 lakóotthonnak a létrejöttében, melyek a modern szociális munka megteremtését, a fogyatékos emberek mindenki máséhoz hasonló életének, az inkluzív lakhatásnak első demonstratív megvalósítását jelentette Magyarországon. Kizárólag civil szervezetek által. Ennek a programnak a kapcsán alakultak ki azok a szakmai megoldások, melyek megalapozhatják a nagy bentlakásos intézetek megszüntetését és szolgálják a fogyatékos személyek jogait deklaráló emberjogi egyezményt (CRPD).

A Down-díj  Cséri Lajos éremművész alkotása.

https://www.downalapitvany.hu/node/1814

2020. február 10.

Megemlékezés Göncz Árpád 98. születésnapján

Iványi Gábor emlékező beszéde

„Kedves Zsuzsa Asszony, Kedves Kinga, Benedek, Annamária és Dániel, Kedves Unokák, Dédunokák, Menyek, Vők, Kedves Barátok, Kedves Emlékező Honfitársaim!

A bibliai bölcsesség irodalomban, a Prédikátor könyvében Salamon király többek között ezt mondja: „mindennek rendelt ideje van…az ég alatt…: a születésnek, a meghalásnak, az ültetésnek, a szaggatásnak, az ölésnek, és a gyógyításnak, a rontásnak és az építésnek, a sírásnak és a nevetésnek…” – és igen, - „…ideje van a szeretésnek és a gyűlölésnek, a hadakozásnak és a békességnek” is.

Azt képzelnénk, hogy ezek az ellentétpárok nagy történelmi korszakok, évszázadok alatt váltják egymást.

Göncz Árpád, hosszú élete alatt – csaknem az egész elmúlt évszázadot végigélte, – mindezt együtt megtapasztalhatta, vagy részben munkálhatta, illetve elháríthatta.

Ma 98 éve, 1922. február 10-én született. 2015 óta másképpen van és marad velünk mindvégig, míg csak lesz egy apró saroknyi helye Magyarországnak a népek történetében. Valamikor, 1985-ben, öt évvel a rendszerváltás előtt Göncz Árpád interjút adott a Történelmi Igazságtétel Bizottsága jeles alakjának, Hegedűs B. Andrásnak. Élete alkonyán érezhette magát, mert ilyeneket mondott: „…el tudom mondani, hogy különféle kanyarok után oda kötöttem ki, ahová szerettem volna, s hogy életem végére azt csinálom, amit akarok, szabadon… Nincs önmagammal konfliktusom. A világgal van konfliktusom, a közérzetem nekem éppúgy nem jó, mint másnak, de úgy érzem, hogy a hátralévő időben is megengedhetem magamnak, hogy a jövőben éljek, és ne a múltban. S ha lesz valamikor öt perc, politikai öt perc Magyarországon, amikor egy formálódó időszakban szükség lesz olyan emberre, aki kommunistával és népivel egyaránt szót tud érteni, és akinek a lapja tiszta, ha kellek, én ott leszek, ha nem kellek, akkor nem.”

1990-ben pedig elérkezett ez a nem várt, és mégis remélt boldog történelmi öt perc. Göncz Árpád lett az első szabadon választott parlament elnöke és egyben ideiglenes köztársasági elnöke is. Azután néhány hónap elteltével ott álltunk páran körülötte, a Parlament kupolatermében, és vártuk a konszenzus alapján született jelölés, majd titkos szavazás eredményét. Antal József ugyanis őt javasolta köztársasági elnöknek. A várakozás perceiben valaki – talán Mécs Imre – felvetette, hogy mikor 56-ot követően életfogytiglanra ítélték a fogházban, napról-napra hallva a kivégzéseket jelző zajkeltéseket, eszébe jutott-e, hogy egyszer ő lesz Magyarország köztársasági elnöke. A kérdés nyilván költői volt, hogy is juthatott ez akkor az elítéltnek eszébe. Göncz Árpád ezért inkább arról beszélt, hogy hogyan fordította le élete első művét, egy a kutyák természetéről írott angol nyelvű könyvet, és hogyan élt a többiekkel együtt napról-napra, remény és kétségek között.

Nagy boldogság volt mindannyiunk számára a parlament csaknem egyhangú döntése, majd ezt követően az első találkozás a ház előtt, a Kossuth téren az ujjongó tömeggel. Emlékezetes számomra – visszatekint erre minden emlékező is - az a néhány spontán mondat, amivel megköszönte a nemzet képviselőinek bizalmát. Többek között ezt mondta: „Ha szolgálni kívánok valakit, azokat szolgálom, akiknek szolgálójuk nincsen: a védteleneket, akiknek sem a darutollas úri világban, sem az egyenlők közt egyenlőbbek világában nem jutott jó szó, akik a verseny társadalom versenyképtelenjei, akiknek nincs eszközük megvédeni önmagukat, s akik épp ezért leginkább szorulnak védelemre.”

Göncz Árpád tíz évig volt köztársasági elnök. Nagy többséggel választották újra és egész ideje alatt magasan vezette a politikusok népszerűségi listáját is. A „miért” kérdésre egyszerű a válasz, azért, mert mindvégig következetesen hű maradt ahhoz, amit az első pillanattól kezdve vallott és képviselt.

Szükségtelen felsorolnunk azokat a kitüntetéseket és elismeréseket, melyeket a hivatali ideje alatt kapott. A legnagyobb elismerés az a mindmáig tapasztalható nagyrabecsülés és szeretetet, amellyel a hétköznapi ember emlékszik rá. Talán idesorolhatjuk a tisztelet furcsa torz gesztusai közé, politikai ellenfeleinek a napjainkig szűnni nem akaró nevetséges kísérleteit arra, hogy nevét az emlékezés tábláiról innen-onnan eltávolítsák.

Ha elnöki időszaka legfontosabb tetteire gondolunk mindenki kiemeli a taxis blokád idején tanúsított bátor bölcsességét. A kapkodva bevezetett üzemanyag áremelés, tapasztalatlan kormánypolitikusok erőszakkal való fenyegetőzése, válaszul a taxisofőrök tiltakozó bojkottjára, közben Antall József miniszterelnök betegsége, megteremtették azt a feszült politikai légkört, amelyben Göncz Árpád bátorsága kellett a katonai és rendőri járművek visszarendeléséhez, és annak kinyilvánításához, hogy az első szabad magyar államvezetés nem fog hatósági erőszakot alkalmazni, hanem kész a kompromisszumokra és a tárgyalásra. Az államfő felszólította a kormányt, hogy halassza el az áremelést, kezdjen tárgyalásokat, a taxisokat pedig a blokád feloldására kérte.  A társadalom széles rétegei értették meg, hogy elnökük ellenzi az erőszakot, és kész értük síkra szállni, akár a kormánnyal szemben is. Ugyanakkor Göncz Árpád nem állt szemben eleve a kormánnyal, nem kereste az olcsó népszerűséget, más olyan ügyekben sem, amikor úgy ítélte, hogy kénytelen törvényeket újra megfontolásra visszaküldeni a parlamentnek, vagy jogkörével élve, ellenvéleményt megfogalmazni, például a már akkor a média körül kialakult hatalmi törekvésekkel szemben. Nem akarta, hogy egyoldalú tájékoztatás jöjjön létre, hitt a médiumok szabadságának, az igazság melletti elkötelezettségüknek, és tisztességüknek a fontosságában. De az sem ment harc nélkül, amikor az Alkotmánybírósághoz küldte a kommunista diktatúra idején elévült bűnök újra büntethetőségével kapcsolatban benyújtott törvényjavaslatot. Ha valakinek, neki joga volt kétségbe vonni, hogy utólag és visszamenőleg vajon a társadalmi megbékélést szolgálja-e, ha az 56 utáni megtorlás bíráit elszámoltatják. Emlékszem a parlamenti vitában Mécs Imre „kegyelmes úr” is végig néma maradt. Kérdésemre azt válaszolta, hogy a siralomházban eltöltött egy év kibeszélhetetlen lelki értékeit veszítené el, ha most engedne a hatalmon lévők sajátos helyzete által kínált bosszú lehetőségének. Az Alkotmánybíróság is megértette az elnök érveit, az új jogszabályt megsemmisítette. Ez a helyzet állt fenn egészen a jelenlegi alaptörvény hatályba lépéséig. De Göncz Árpád szorgalmazta az új kegyelmi törvény létrejöttét is. Ezzel akart a taxisblokádban részt vevők számára is büntethetetlenséget biztosítani. Első elnöki intézkedései között volt az utolsó halálbüntetés ügyében benyújtott kegyelmi kérvény elfogadása is, és annak következetes képviselete, hogy a megtorlás helyett a béke és az élet mindenekfelett való igazságát akarja képviselni.

Örök vita a hívő emberek (Göncz Árpád nem politikai megfontolásból tartotta magát Krisztus-követő hívő embernek) között, hogy a Biblia egy erős vagy egy gyenge Isten képét sugallja-e. Göncz Árpád számára a hiteles kép nem a kérlelhetetlen had Istenről, hanem a szeretet, „gyenge” Istenéről szólt, és őt akarta követni hitvalló életével is. Ezért volt hajlandó az együgyű hajléktalantól is államfőként bocsánatot kérni az őt ért hatósági méltánytalanságokért, vagy a mindenkit tegező „Árpi bácsi” valami különös dolgot megértve köszönt az őt „kezit csókolom”-mal megszólító, unokája korú cigány lányanyának, ugyancsak „kezit csókolom”-mal. Igen, mert hitt a szeretet mindenek felett való hatalmában. Tudta, hogy nem ott az igazság, ahol az erő, és nem ott a jövő, ahol jelenleg a pénz, az információ és a nyers hatalom összpontosul.

A fentebb már idézett interjúban azt is elmondta, hogy őseit kutatva nemcsak szombatos nagymamájához és annak zsidó férjéhez jutott el, hanem apai vonalának 18. századi kisnemeseihez is. Az ő címerük – megfejthetetlen okból – egy galamb volt, csőrében egy fehér koszorúval. A galamb az özönvíz ítélete felett győzedelmeskedő reménység, és az isteni megbékélés szimbóluma is. Ez hozta a csaknem kihalt emberiség számára is az üzenetet, hogy Isten megbánta az erő alkalmazását, és akkor is a megbékélés szivárványával akarja összekötni a világ egymástól távoleső partjait, ha nincs remény az emberi természet megváltozására.

Mindennek rendelt ideje van…” Ma a felbolydult földgolyó különböző pontjain egyazon hatalmi reflexek jelennek meg, ugyanolyan zsarnoki intézkedések akarják a másfajta véleményt, hitet, elképzelést elhallgattatni, nagyon hasonló zsarnokok akarnak büntetlenül mindent uralni és birtokolni. Lehet, hogy a háborúság ideje érkezett el ismét 75 esztendővel az eddigi emberi történelem legszörnyűbb vérviharának befejeződése után. Göncz Árpád a háború idején harcolt a békéért. A zsarnokság idején életét és szabadságát kockáztatta a függetlenségért, önrendelkezésért és a gondolat szabadságáért. De akár háború volt, akár béke, az ő címere mindig a béke koszorúját hordozó galamb maradt. A békesség, a megegyezés, a gyengébbek érdekeinek és jogainak megtörhetetlen és mégis gyengéd védelmezője maradt. Nagyon hiányzik. És mégsem pótolhatatlan, példája bennünket, fiainkat, unokáinkat és dédunokáinkat bátorít az isteni békesség követésére.

Legyen áldott az emlékezete!”

Az ünnepség itt tekinthető meg:
https://www.facebook.com/obudabekasmegyerhivatalos/videos/2718141221602607/

2020. február 10.

MEGEMLÉKEZÉS GÖNCZ ÁRPÁD 98. SZÜLETÉSNAPJÁN

A Göncz Árpád Alapítvány 2020. február 10-én, hétfőn, 16.00 órakor
koszorúzási ünnepséget tart Göncz Árpád emléktáblájánál,
a III. Bécsi út 88-90. előtt.
Emlékező beszédet mond: Iványi Gábor
Közreműködnek: Borbély Mihály és Galkó Balázs
A Göncz család és az Alapítvány koszorúinak elhelyezése után a résztvevőknek is módjuk lesz kegyeletük lerovására egy szál virággal.
A Göncz Árpád Alapítvány szeretettel várja Elnök úr barátait és tisztelőit!

2020. január 22.

Göncz Árpád emlékének ápolásáról egyeztettek
Dr. Kiss László polgármester ma hivatalában fogadta a Göncz Árpád Alapítvány képviselőit, Göncz Annamáriát és Gulyás András kuratóriumi elnököt. A beszélgetés során kiemelte, a III. kerület lakói őszinte tisztelői  a kerülethez ezer szállal kötődő Göncz Árpádnak. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a családdal és az alapítvánnyal együttműködve a továbbiakban is mindent megtesz majd emlékének ápolásáért.

2019. december 5.

Göncz Árpádról

A Göncz Árpád Alapítvány avval kapcsolatban, hogy Kövér László, az Országgyűlés elnöke 2019. december 2-án az M5 csatorna Ez itt a kérdés című műsorában kijelentette „… a nemzeti érdekek védelme szempontjából egészen biztosan jobb lett volna, hogyha Pozsgay Imre lett volna a köztársasági elnök és nem Göncz Árpád…” szükségesnek tartja felidézni Áder János köztársasági elnök 2015. október 6-i nyilatkozatát:

„… 93 esztendős korában eltávozott az élők sorából Göncz Árpád, az 1990-ben ismét szabaddá és függetlenné vált Magyarország első köztársasági elnöke. Személyében olyan honfitársunkat veszítettük el, aki a hazafiság, a demokrácia és az emberiesség európai értékrendjéhez volt hű egész életében. Jogászként az igazságot, hazafiként a szabadság ügyét, íróként a kimondott szó felelősségét, politikusként és államfőként az emberi tisztességet képviselte.

Amikor az első szabadon választott országgyűlés köztársasági elnökké választotta, államfői krédójaként már első beszédében elmondta, hogy nem fél a vitáktól, és nem fogja véka alá rejteni a véleményét, mert bízik az igazság erejében.

Göncz Árpád történelmi időkben lett államfővé, és illő, hogy emléke történelmi személyiségként maradjon meg emlékezetünkben.

Politikai nemzetünk az 1990-ben újjászületett demokratikus Magyarország első köztársasági elnökét tiszteli és gyászolja Göncz Árpád elnök úr személyében.”

2019. október 6.

Göncz Árpádra emlékeztünk

Sokan és sokfelé emlékeztek Göncz Árpádra, halálának negyedik évfordulóján. 

Budapest – III. kerület

A Bécsi úti ház falán található emléktáblánál Göncz Árpád gyermekei, barátai és tisztelői jelenlétében Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata nevében Bús Balázs polgármester helyezte el az emlékezés virágait. Az egykori köztársasági elnök Jovánovics György által készített mellszobra előtt Kovács László, az MSZP korábbi elnöke, volt külügyminiszter, Kuncze Gábor, az SZDSZ volt elnöke, volt belügyminiszter és felesége, Fellegi Katalin, valamint Gulyás András, a Göncz Árpád Alapítvány kuratóriumának elnöke tisztelgett. A megemlékezésen  Kiss László képviselő és az óbudai baloldal polgármester-jelöltje is részt vett.

MTI-Bruzák Noémi

https://obuda.hu/blog/hirek/goncz-arpadra-emlekeztek-halalanak-evfordulojan/https://www.hirkereso.hu/search?q=G%C3%B6ncz+%C3%81rp%C3%A1d&timelimit=168

Budapest - XIII. kerület Göncz Árpád Városközpont

Az  Erős Apolka szobránál tartott megemlékezésen, a kerület közönsége, Göncz Árpád családjának tagjai, Tóth József polgármester mellett Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt is részt vett.

Budapest, II. kerület

A korábbi évek hagyományáinak megfelelően csendes gyertyagyújtásra került sor Göncz Árpád utolsó, Vérhalom téri lakásánál, amelyen részt vett Őrsi Gergely polgármester-jelölt is.

Százhalombatta

Mintegy 40 fő gyűlt össze Százhalombattán október 6.-án a Göncz Árpád
parkban, hogy megemlékezzen a volt államelnök, a város díszpolgára halálának negyedik
évfordulójáról. Nyugdíjas szervezetek, az önkormányzat képviselői és az ellenzéki
választási tömörüléstagjai voltak jelen. Beszédet mondott Göncz Dániel, Göncz Árpád
legfiatalabb gyermeke és Vezér Mihály polgármester. Ezt követően a jelenlévők elhelyezték az emlékezés virágait a négy éve elhunyt elnök tiszteletére ültetett fa – gingko biloba -  tövében. Az ünnepség alkalmat teremtett arra, hogy a két polgármesterjelölt először találkozzon és fogjon kezet egymással a választások előtt. Göncz Dániel örömét fejezte ki, hogy látja, Százhalombattán a politikai vetélytársak tisztességes kapcsolatra törekednek egymással. Azt mondhatjuk, hogy Göncz Árpád személye halála után négy évvel is segítségére volt a városnak. (Pogány Gyula beszámolója az eseményről.)

Göncz Árpád többször is járt Százhalombattán. Ő adta át a nagyközönségnek 1998-ban a 2700 éves rekonstruált halomsírt, 2003-ban pedig személyesen vette át a város díszpolgára címet.

Lásd még: http://www.hirtukor.hu/bel.php?ssz=33642

Komló

A Tisztelet Komlónak Egyesület és a Komló Összeköt Egyesület szervezésében, közel száz fő előtt emlékeztek meg a négy éve elhunyt Göncz Árpád, néhai köztársasági elnök emlékkövénél és fájánál.

Komló város díszpolgárának életútját és irodalmi munkásságát Jégl Zoltán, a Tisztelet Komlónak Egyesület elnöke idézte fel. Ezután Dr. Cseh Katalin, a Momentum Mozgalom Európai Parlamenti képviselője mondott beszédet. Hangsúlyozta, soha nem szabad szem elől téveszteni Göncz Árpád szellemiségét.

Beszéde után Páva Zoltán, Komló korábbi polgármestere idézett fel néhány Komlóhoz kötődő történetet Árpi bácsiról, az ő legendás emberszeretetéről és közvetlenségéről.(Hiegl Zsolt tudósítása)

http://www.komloiujsag.hu/?p=39697

Szeged

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara és a József Attila Tudományos és Információs Központ közötti Göncz Árpád sétányon október 4-én tartott megemlékezésen Szónyi György Endre, az Angol-Amerikai Intézet professzora emlékezett egykori tanártársára. (Göncz Árpád a tolmács és fordítóképzés egyik alapítója volt, később az egyetem díszdoktora.)  A BTK nevében Vajda Zoltán dékán-helyettes üdvözölte a megjelenteket.

https://szeged.hu/hirek/30953/goncz-arpadra-emlekeztek-a-bolcseszkarnal-szazotven-ev-tortenete-a-szegedi-torvenyszeken-ismet-nb1-es-roplabdameccs-lesz-szegeden-itt-a-pentek-esti-hirado

A szegedi tévé a tudósítás: 0:03:00-0:05.00-ig látható.

Budaörs

A Városháza épületénél a Budaörs Fejlődéséért Egyesület és a Budaörsi Olvasókör tagjai részvételével tartott megemlékezésen jelen volt Wittinghof Tamás polgármester is.

https://budaorsinaplo.hu/emlekezes-a-negy-eve-elhunyt-goncz-arpadra/

Egyéb anyagok, amelyek a témában ill. az évforduló kapcsán megjelentek:

https://www.hirkereso.hu/search?q=G%C3%B6ncz+%C3%81rp%C3%A1d&timelimit=168

Alapítványunk köszönetét fejezi ki mindazoknak, akik részt vettek az eseményeken, illetve segítettek azok megszervezésében.

2019. október 6.

Emlékezés a négy éve elhunyt Göncz Árpádra

A Magyar Köztársaság volt elnöke 2015. október 6-án hunyt el. A Nemzeti Gyásznapon még koszorút küldött  1848-49 mártír hőseinek.
Azóta Göncz Árpád emlékét számos hely őrzi az országban. A fővárosban, a III. kerületben, egykori lakhelyén, a Bécsi úti házon emléktábla, a közeli Óbudai Egyetem parkban a Göncz Árpád Baráti Kör által ültetett fácska és a Jovánovics György által készített mellszobor, a XIII. kerületben a Göncz Árpád Városközpont és Erős Apolka szobra, Budaörsön a Göncz Árpád utca, Százhalombattán a Göncz Árpád tér, Szegeden az egyetem parkjában a Göncz Árpád sétány, Komlón a város díszpolgárainak fasorában a közelmúltban ültetett fa és emléktábla bizonyítja, az ország, az emberek nem felejtik a Magyar Köztársaság egykori elnökét. 
A Göncz Árpád Alapítvány  2019. október 6-án, a szabadságharc hős vértanúi mellett, emlékezik a négy éve elhunyt Göncz Árpádra is, és kezdeményezte, hogy minden emlékhelyen virággal fejezzük ki tiszteletünket.
A megemlékezések helye és ideje:
Szeged Göncz Árpád sétány  2019. október 4. 11.30
(A  József Attila Tanulmányi és Információs Központ (TIK) és a Bölcsészettudományi kar között)  Emlékezés és virágok elhelyezése
Budapest, III. kerület Bécsi út 88-90. 2019. október 6. 10.00
Egykori lakhelyénél, az emléktáblánál. Néma tiszteletadás és virágok elhelyezése Innen együtt sétálunk  át a szomszédos Óbudai Egyetem parkba, a Göncz Árpád Baráti Kör által ültetett fácskához és a Jovánovics György által készített mellszoborhoz. Virágok elhelyezése
Százhalombatta Göncz Árpád tér 2019. október 6. 10.00
Az Egészségügyi Központ előtti téren faültetés és virágok elhelyezése
Budapest, XIII. kerület Göncz Árpád Városközpont 2019. október 6. 11.30
Árpád hídi metróállomás északi, Duna felőli kijáratánál, a Váci út elején a Dagály utca felé
Az Erős Apolka által készített szobornál  virágok elhelyezése
Budaörs Göncz Árpád utca  2019. október 6. 15.00
Az Önkormányzat épületénél virágok elhelyezése
Komló Arborétum Díszpolgárok sétánya Göncz Árpád emlékkövénél és emlékfájánál 2019. október 6. 15.30
Emlékezés és virágok elhelyezése
___________________________________________

Kérjük a szervezőket és résztvevőket, küldjenek majd képeket és beszámolókat az info@gonczarpad.hu címre, hogy honlapunkon közzétehessük.

2019. október 6. 14 óra
Bibó István Közéleti Társaság

Meghívó
Rajk Lászlót nem kell bemutatnom sem mint művészt, sem mint egy történelmi család fiát. Hirtelen halála villámcsapásként ért bennünket. S bár tudjuk, hogy az utókor is számon fogja őt és műveit tartani, egymás iránti kötelességünk, hogy itt és most méltóan búcsúztassuk. Koporsója már a Fiumei úti temetőben nyugszik, de hűséges és méltó társa, Judit azt kéri tőlünk, hogy minél többen zarándokoljunk oda október 6-án 14 óra tájban néma tisztelettel, kaviccsal vagy egy-két szál virággal. Mint a Bibó István Közéleti Társaság egyik alapítója, s Göncz Árpád közvetlen utóda a Társaság elnöki székében, de úgy is mint a republikánus eszme egyik késői magyar élesztője, én is arra kérek mindenkit, hogy legyenek ott minél számosabban és tiszteletadásukkal éreztessék, hogy él még egy másik, egy jobb Magyarország is. Köszönöm, hogy megteszik!
Kende Péter

Komló, 2019. szeptember 1.

Gulyás András, a Göncz Árpád Alapítvány kuratóriumának elnöke:

Tisztelt Komlóiak! Polgármester Úr! A Tisztelet Komlónak Egyesület Vezetői és Tagjai! Kedves Göncz Kinga!

Köszöntöm a Komlói Bányásznapok minden résztvevőjét. Megtiszteltetés, hogy ezen az ünnepen szólhatok Önökhöz.  Jelképesnek érzem, és reménykeltőnek, hogy ünnepük részeként fát ültetnek Göncz Árpád emlékére, aki már azzal is teljesítette a köztársasági elnök Alkotmányba foglalt kötelességét-jogosítványát, nevezetesen hogy  megtestesíte a nemzet egységét: jogászként végzett, de maga is évekig élte a munkássorsot, hol csőszerelőként, hol talajtani technikusként.

Göncz Árpád egész élete a demokráciáért folytatott következetes küzdelem jegyében telt. Életpályája szinte összefoglalja a magyar 20. század történetét. A magyar demokrácia megteremtésére és védelmére irányuló erőfeszítéseknek nemigen akadt olyan fontos eseménye, amelyből ne vette volna ki részét. A XX. század mindkét totalitárius rendszerével szembeszegült, az 1989-90-es közép-kelet-európai demokratikus változások tevékeny részese volt a Történelmi Igazságtétel Bizottságában, a Szabad Demokraták ügyvivőjeként, majd a Köztársaság elnökeként.  Sem idő, sem lehetőség, hogy Göncz Árpád gazdag és változatos pályájára, benne írói, műfordítói munkásságára  kitérjek.
Két cikluson át volt a Magyar Köztársaság elnöke. Soha, egyetlen politikust nem övezetett olyan osztatlan megbecsülés, mint őt. Konfliktusokat is vállalt. De szót értett mindenkivel. Közvetlen személyisége, rendkívüli nyitottsága, megalkuvás nélküli, kikezdhetetlen erkölcsi tartása, feleségével, Göntér Zsuzsannával közös mély szociális érzékenysége áll máig töretlen népszerűsége mögött.
Göncz Árpád mondta önmagáról: „A politika rugói és a politikai célok állítólag szentesítik az eszközt. Ha jómagam nem vallom és nem vállalom is ezt, tapasztalati tényként kénytelen vagyok elfogadni, hogy ha szentesíteni nem is szentesítik, de sokak szemében igazolják. Szeretném legalább észlelni – érezni – a határt, amelytől kezdve ez a machiavellisztikus pragmatizmus már valóban veszélyezteti a zsenge magyar demokráciát. És ha már észlelem, igyekezzem tenni is ellene…” Gondolom, ma is így tenne.
Nem véletlenül mondták róla utódai, akik még, akárcsak ő,  a Magyar Köztársaság elnökei voltak: Mádl Ferenc „Göncz Árpád  … örökre teljesebbé és gazdagabbá tette az ország és valamennyiünk életét.” Sólyom László „A magyar történelemben Göncz Árpád  az első köztársasági elnök, aki egy valóban független, egy valóban demokratikus és egy valóban alkotmányos köztársaságnak az államfője volt. Ennek a rendszernek az első 10 évében tevékenyen és meghatározóan részt vett kialakításában és most, hogy visszatekintünk, egyre inkább megmarad elnök úr arca, mosolygósan, kötetlenül, mint ennek a kornak, a 90-es éveknek az egyik szimbóluma… Óriási jelentősége van, hogy az első elnöke ennek az új államnak egy 56-os volt. …Gyakran kiállt a szabadságjogok mellett, … minden politikai vitát  alkotmányos mederben tartott.”
Befejezésül egy személyes történet. 1997-ben, mint diplomata, Elnök úr külügyi tanácsadójaként nemzetközi programjait szerveztem. Latin-amerikai országokba látogatott, köztük Paraguayba, amelynek akkor magyar származású elnöke volt, Vasmosy (Vámosi) személyében. A program része volt, mint most, faültetés. Elnök úr, szokásos ravaszkás mosolyával rámnéz: „Andrisom, biztos jó ötlet itt az őserdő szélén facsemetével örökíteni meg itt-jártunkat?” Nos, ha ott talán nem is , itt Komlón biztosan jó és szép fácskával emlékezni Göncz Árpádra. Remélem sokszor, sokan jönnek majd ide, és elmondják gyermekeiknek, unokáiknak, ki volt ez az EMBER, csupa nagybetűvel.
Köszönöm, hogy meghallgattak.

http://www.komloiujsag.hu/?p=39246

2019. szeptember 1.

Faültetés és emlékkő állítás Komlón Göncz Árpád tiszteletére

Komló Városa és a Tisztelet Komlónak Egyesület faültetéssel és emlékkő-állítással emlékezik a Magyar Köztársaság első elnökére, a város díszpolgárára. A Komlói Bányásznapok keretében az Arborétumban 16.30-kor kezdődő megemlékezésen részt vesz Göncz Kinga és Gulyás András, a Göncz Árpád Alapítvány kuratóriumának elnöke.

2019. augusztus 25.

Támogatás Janus Korczak könyvének kiadásához

A Göncz Árpád Alapítvány is  hozzájárult Janus Korczak „A wilhemóvkai fiúk” című könyvének kiadásához.

A Magyarországon is egyre jobban ismert lengyel orvos-pedagógus (1878-1942) árvaházi tanítványainak sorsában önként osztozva a treblinkai haláltáborban vesztette életét. A reformpedadógia képviselőjeként az elsők között hívta fel a figyelmet a gyermeki jogokra, mert úgy vélte, a gyermeknek joga van ahhoz, hogy sajátos világát figyelembe vegyék.

A Magyar Pedagógia Társaság kezdeményezésére sorra jelennek meg magyarul is művei. A most megjelent alkotás, amely a Pál utcai fiúkkal egy időben született, és hasonló támát dolgoz fel,  a táborozást, mint a közösségi nevelés fontos terepét mutatja be. Göncz Árpád maga is élete egyik fontos alakítójának tekintette cserkész-éveit, és köztársasági elnökként támogatta a gyermekmozgalmak tevékenységét.

2019. július 11.

Göncz Árpád sírjánál is lerótta kegyeletét a Szlovák Köztársaság elnöke.

Első magyarországi hivatalos látogatásához kapcsolódóan a szlovák köztársaság elnök,  Zuzana Čaputová az Óbudai temetőben tisztelgett Göncz Árpád emléke előtt.

Facebook bejegyzésében így írt erről : „Nagy örömmel tölt el, hogy ma leróhattam tiszteletem az első demokratikusan megválasztott magyar köztársasági elnök, és a szlovákok nagy barátja, Göncz Árpád emléke előtt. Ma is emlékezünk szavaira a gondolkodás és hit szabadságáról, a társadalmi igazságosságról, és az emberi jogokról.”

Korábban, a Sándor palotában  Áder Jánossal tartott közös sajtóértekezleten kijelentette: „ ... lerovom tiszteletemet Göncz Árpád, volt köztársasági elnök emléke előtt. Olyan ember volt ő, aki megtestesítette a szabadság és a demokrácia értékeit. Meggyőződésem, hogy pont az általa képviselt értékek garantálják országaink szabad és sikeres fejlődését a közös európai projekt keretében. Mindent megteszek annak érdekében, hogy Szlovákia, de az Unió is, ezeknek az értékeknek a szellemében járjanak el.”

https://www.bumm.sk/percrol-percre/2019/07/11/zuzana-caputova-goncz-arpad-emleke-elott-tisztelgett-budapesten

https://168ora.hu/itthon/zuzana-caputova-goncz-arpad-fohajtas-orban-viktor-ader-janos-latogatas-koztarsasagi-elnok-171029

Megemlékezés Bibó István halálának negyvenedik évfordulóján

2019. május 10-én a Kossuth Klub Hadik-termében nagy érdeklődés mellett került sor a Göncz Árpád Alapítvány, a Bibó István Közéleti Társaság, a Nagy Imre Alapítvány és az 1956-os Intézet Alapítvány ünnepi megemlékezésére. A szervezők nevében Gulyás András köszöntötte Bibó István családtagjait, barátait, tisztelőit, egykori rabtársait, életművének kutatóit, a Bibó-Emlékkönyv megjelent szerzőit.

Emlékező beszédében  Kenedi János , a negyven éve, Bibó ravatalánál feltett kérdését idézve, „sírba száll-e a demokratikus gondolkodás Bibó Istvánnal?” , rámutatott, „a politikai demokrácia pillanatnyilag ismét tetszhalott állapotban van Magyarországon”.  (A beszéd teljes szövegét az Élet és Irodalom közreadta.)

Gálffi László, az Örkény Színház Kossuth-  és Jászai díjas művésze, és Kiss Eszter, a Katona József Színház művésznője  Bibó István legfontosabb munkáiból és a Bibó-emlékkönyvből olvastak fel részleteket.

                              

A SZABADSÁGSZERETŐ EMBER POLITIKAI TÍZPARANCSOLATÁT Gáspár Vivien Anna, Fülöp Karsaly, Bakos Bernadett - Hévízi Bibó István Gimnázium és Kollégium - Véber Márk, Rózsa Hédi, Csatári Vivien, Nagy Norbert - Kiskunhalasi Bibó István Gimnázium -  Pethő Zsóka, Dara Teodóra, Dara Zsófia - Őri Bibó István Általános Iskola -  és Tarján Richárd - ELTE Bibó István Szakkollégium -  előadásában hallhattuk.

Rolla János Kossuth-díjas  és művésztársai, G. Horváth László, Szabó Tamás és Kónya Attila  Bibó kedves zeneszerzője, Mozart D-dúr Divertimentóját adták elő.

Az előadás video-felvétele itt tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=BejSvOjNGi8&feature=youtu.be

KÖSZÖNETEK:

KENEDI JÁNOS

GÁLFFI LÁSZLÓ

KISS ESZTER

ROLLA JÁNOS

G. HORVÁTH LÁSZLÓ

SZABÓ TAMÁS

KÓNYA ATTILA

ŐRI BIBÓ ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA:

PETHŐ ZSÓKA, DARA TEODÓRA, DARA ZSÓFIA

HÉVIZI BIBÓ ISTVÁN GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM:

GÁSPÁR VIVIEN ANNA, FÜLÖP KARSALY, BAKOS BERNADETT

KISKUNHALASI BIBÓ ISTVÁN GIMNÁZIUM:

VÉBER MÁRK, RÓZSA HÉDI, CSATÁRI VIVIEN, NAGY NORBERT

ELTE BIBÓ ISTVÁN SZAKKOLLÉGIUM:

TARJÁN RICHÁRD

SZABÓ ATTILA

MÉSZÁROS ATTILÁNÉ

GALAMBOS ÁGNES

MÉSZÁROS ATTILA

GULYÁS ANNA

VAJKAI ZSÓFIA

2019. május 31.

AZ 1956-OS INTÉZETRŐL

A Göncz Árpád Alapítvány, melynek egyik, Alapító okiratában is rögzített célja az 1956-os forradalom emlékének ápolása, a Bibó István Közéleti Társasággal és a Nagy Imre Alapítvánnyal együtt aggodalommal értesült a Magyar Közlönyben 2019. május 30-án megjelent 129/2019 (V.30.)  számú kormányrendeletről, amelynek értelmében 2019. június 15-től,  „beolvadásos kiválással” a VERITAS Történetkutató Intézet veszi át az 1956-os Intézet – Oral History Archívum működtetését. A döntést, amely súlyosan sérti a kutatás szabadságát,  szakmai, tudományos érvek nem indokolják, és az 1956-os  Intézet munkatársaival előzetes egyeztetésre nem került sor. 

2019. május 10.

Emlékezés Bibó Istvánra

Bibó Istvánra emlékezünk, halálának negyvenedik évfordulóján, 2019. május 10-én 16.00 órakor a Kossuth Klubban (Budapest VIII. Múzeum utca 7.). A tiszteletadást a Göncz Árpád Alapítvány kezdeményezte, társszervezőként csatlakozott a Bibó István Közéleti Társaság, a Nagy Imre Alapítvány és az 1956-os Intézet Alapítvány. Emlékező beszédet Kenedi János mond, aki a negyven év előtti temetésen is búcsúztatta Bibó Istvánt. Gálffi László és Kiss Eszter színművészek tolmácsolásában részletek hangzanak el Bibó István műveiből, és a Bibó-emlékkönyvből. Rolla János és művésztársai Bibó kedves Mozart darabjaiból játszanak.

A megemlékezésre tisztelettel és szeretettel várjuk. Tekintettel a terem befogadóképességére, a részvételhez kérjük regisztráljon az info@gonczarpad.hu címen.

2019. február 11.
 
GÖNCZ ÁRPÁDRÓL A CIVIL RÁDIÓBAN

Göncz Árpád születésnapja alkalmából a Civil Rádió Olvasókör című műsorában Tóth Zoltán a Göncz Árpád Alapítvány kuratóriumi elnökével, Gulyás Andrással beszélget. A műsorban, felvételről megszólal Göncz Árpád is.

Civil Rádió FM 98 Olvasókör február 11.  hétfő 15:00-16:00 óra
 A beszélgetés az adást követően két hétig az Archivumban is meghallgatható: https://kronika.civilradio.hu/archivum/

2019. február 10.

MEGEMLÉKEZÉS GÖNCZ ÁRPÁD 97. SZÜLETÉSNAPJÁN

A Göncz Árpád Alapítvány 2019. február 10-én, vasárnap 09.30 órakor
koszorúzási ünnepséget tart Göncz Árpád emléktáblájánál,
a III. Bécsi út 88-90. előtt.
Emlékező beszédet mond: Majtényi László
Közreműködnek: Bródy János és Mácsai Pál Kossuth díjas művészek
A Göncz család és az Alapítvány koszorúinak elhelyezése után a résztvevőknek is módjuk lesz kegyeletük lerovására egy szál virággal.

A Göncz Árpád Alapítvány szeretettel várja Elnök úr barátait és tisztelőit!

https://merce.hu/2019/02/11/civilek-es-politikusok-megemlekezest-tartottak-goncz-arpad-szuletesnapjan/ 

2018.12.11.

Támogatás Janusz Korczak könyvének kiadásához

A Göncz Árpád Alapítvány kuratóriuma támogatást nyújtott a hetvenhat  éve mártírhalált szenvedett, árvaházi növendékeit  önként a haláltáborba elkísérő világhírű lengyel orvos-pedagógus Magyarországon eddig kevéssé ismert Józki, Jaski és Franki című, Lengyelországban igen népszerű könyvének magyar kiadásához. A Magyar Pedagógiai Társaság a mű megjelentetését neveléstörténeti dokumentum értékéért és a táborozás szakirodalmának bővítéséért kezdeményezte.

2018. december 10.
Göncz Árpád Műfordító Pályázat: Díjnyertes pályamunkák az ekultura Olvasnivaló rovatában

Már felkerültek az ekultura  honlapra  a díjnyertes pályamunkák részletei,
http://ekultura.hu/2018/12/04/szemelvenyek-a-goncz-arpad-mufordito-palyazat-dijazott-forditasaibol-i    Sotkovszky Lili, Andódy Katalin, Füredi Barbara
http://ekultura.hu/2018/12/06/szemelvenyek-a-goncz-arpad-mufordito-palyazat-dijazott-forditasaibol-ii  Nagy Boglárka, Sánta Kristóf, Szabó György
http://ekultura.hu/2018/12/08/szemelvenyek-a-goncz-arpad-mufordito-palyazat-dijazott-forditasaibol-iii Cseh Réka, Fekete Eszter, Mészáros Enikő
http://ekultura.hu/2018/12/10/szemelvenyek-a-goncz-arpad-mufordito-palyazat-dijazott-forditasaibol-iv  Oroszlán Judit, Pethő Réka, Sós Dóra
A honlapon olvasható Göncz Árpád nagy interjúra a műfordításról:
http://ekultura.hu/2010/11/29/interju-goncz-arpad-a-mufordito-2010-november

2018. november 9.

A Göncz Árpád Műfordító Pályázat végeredménye

2018. november 8-án a Petőfi Irodalmi Múzeumban került sor a Göncz Árpád Műfordító Pályázat ünnepélyes eredményhirdetésére.

Az esten közreműködött Bacsó Kristóf Artisjus-díjas és Orszáczky díjas szakszofon művész, zeneszerző. A megjelenteket Dr. Török Petra, a PIM főigazgató-helyettese köszöntötte, kiemelve, hogy a múzeum kamara-kiállítást is készített az  eseményre, ebben  gyűjteményéből Göncz Árpádtól származó dokumentumokat, leveleket, fordításokat állít  ki.

Gulyás András a Göncz Árpád Alapítvány kuratóriumának elnöke a pályázat létrejöttének körülményeiről beszélt, méltatva az ötletgazda Nóvé Béla kezdeményezését.  Hangsúlyozta a pályázatot kezdettől támogatta a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Országos Idegennyelvű Könyvtár, az Európa Könyvkiadó, a Magyar Műfordítók Egyesülete, az e-kultúra digitális portál. Külön köszönetet mondott Bojár Gábornak, Winkler Gyulának, a Central Médiacsoportnak, a Wavemaker Hungarynak , a Magyar Műfordítók Egyesületének, a Scolar Könyvkiadónak, az Európa Könyvkiadónak akik  díjak és könyvjutalmak  biztosításában, Esterházy Gittának és Czeizel Balázsnak, akik az oklevelek megtervezésében és kivitelezésében segítettek, a Dúzsi Tamás Pincészetnek és a Szamos Marcipánnak, akik az ünnepség utáni fogadásról gondoskodtak. Méltatta a zsűri tagjai, Lator László, Bart István, Nádasdy Ádám, Márton László és Nóvé Béla munkáját.

Bart István Göncz Árpádról, a műfordítóról emlékezett meg személyes élményei alapján. Márton László kiemelte, a műfordítás, a műfordítók munkája eredményeképp létrejövő magyar alkotások a magyar irodalom szerves részét képezik. Nóvé Béla a zsűri munkáját, a döntésüket megelőző megfontolásokat ismertette, a több hónapos folyamatot, amelynek végén a bírálók alapos személyes egyeztetések után hozták meg konszenzusos döntésüket, amelynek értelmében az eredeti 1.-2.-3. díj helyett 12 díjat adnak ki, egyenként ötvenezer forintos értékben, továbbá a pályázat minden résztvevője oklevelet kap, és két könyvet Göncz Árpád műfordításaiból.

A díjazottak,                      és a fordított művek ill. részletek

Sotkovszky Lili                  Agota Kristof: L’Analphabète Az Analfabéta

 Nagy Boglárka                 David Mitchell: Number9dream / A kilencedik álom 

Sánta Kristóf                     Don Del Lillo: Running dog / Láncos kutya, Gore Vidal: Hollywood 

Pethő Réka                        Margaret Atwood: Lives of The Poets / A költők élete 

Szabó György               Phil Jackson: The last season  / Az utolsó idény

Mészáros Enikő                Machado de Assis: Dom Casmurro

Andódy Katalin            Luigi Pirandello: Il giardinetto lassú A kis kert odafenn

Oroszlán Judit                   Mark Twain: Tramp abroad / Hosszú út az éjszakában, négykézláb 

Füredi Barbara                 Mo Yan: Tiantai suantai zhige,  Fokhagyma balladák    

Fekete Eszter                    Sam Lypsite:  The Dungeon Master / A kalandmester 

Sós Dóra                             Tom Crosshill: Fragmentation /  Töredezettség, avagy tízezer búcsú    

Cseh Réka                          Kelly Link: The Feary Handbag  /A tündérretikül

Göncz Árpádné különdíját a két legfiatalabb, 2003-ban született, pályázó kapta. Nekik jutalmukat Göncz Annamária adta át.

Barkóczi Eszter                 Dodie Clark: Secrets for the Mad  / A bolondok titka

Lempek Lili                        Roald Dahl: Boy: Tales of childhood /  A fiú:  Mesék a gyerekkorról

2018. november 8.

Göncz Árpád Műfordító Pályázat – ünnepélyes eredményhírdetés

 A Göncz Árpád Műfordító Pályázat ünnepélyes eredményhirdetését 2018. november 8-án csütörtökön 18.00 órakor tartjuk a Petőfi Irodalmi Múzeumban (Budapest V. Károlyi utca 16.)

Alapítványunk, Göncz Árpád műfordítói életműve előtt tisztelegve hirdette meg  pályázatát, hogy felhívja a figyelmet a magyar műfordítás hagyományaira, és ösztönzést nyújtson tehetséges fiataloknak, hogy megismerkedjenek a műfordítói hivatás szépségeivel.

Az érdeklődés minden várakozásunkat felülmúlta. A június 30-i határidőre 72 (!) pályázat érkezett be.  Mind a választott szerzők, mind a műfajok tekintetében igen sokszínű a kép. XIX. századi klasszikusoktól első műves e-book szerzők művei, regény- és memoár részletek, novellák, színpadi művek szerepelnek a beküldött anyagok között. A legtöbb pályamű angol nyelvről készült, de német, francia, olasz, finn, portugál, horvát és szerb nyelvről fordított anyagok is érkeztek, nemcsak Budapestről, hanem szerte az országból, és határainkon túlról is.

A felkért zsűri, Lator László, Bart István, Nádasdy Ádám, Márton László, Nóvé Béla és a kuratórium részéről Gulyás András, nem kevés időt fordított a  hetven ívnyi anyag átolvasására és értékelésére. Hogy milyen eredményre jutottak, megtudhatják november 8-án.

A díjaktól függetlenül, valamennyi pályázó, részvételéért emléklapot kap. Kérjük, akinek nevének írásával kapcsolatban kérése van (kettős keresztnév, stb) jelezze az info@gonczarpad.hu  elérhetőségünkön.

Göncz Árpád Alapítvány

2018. október 5. 

Felavatták Göncz Árpád  szobrát a XIII. kerületben, a róla elnevezett városközpontban.

A Nézőpont elnevezésű egész alakos portrészobor Erős Apolka szobrászművész alkotása. A Göncz Árpád nagyszámú barátja és tisztelője jelenlétében megtartott avatáson több korábbi politikustársa is részt vett.

Tóth József, a kerület polgármestere avatóbeszédében arról beszélt, Göncz Árpád szellemiségét, az emberekről, a világról alkotott nézetét, életútját követendő példának tekinti a XIII. kerület, a szoborral pedig az egykori államfő emléke, történelmi személyisége előtt is tisztelegnek. Az egykori köztársasági elnök a legmagasabb méltóságban is a köz embere maradt, közvetlensége, rendkívüli nyitottsága, megalkuvás nélküli, kikezdhetetlen erkölcsi tartása párosult a tekintéllyel. Göncz Árpád államfői nagyságát nem lehet kétségbe vonni, a kivételek közé emelkedett, nem tudta megrontani a hatalom, nem volt benne kivagyiság, nem kísértette meg a személyi kultusz, mindvégig szerény, tisztességes ember tudott maradni, a jót és rosszat egyaránt meglátó morális hatalom jelképe volt. Göncz Árpád rendíthetetlenül hitt abban, hogy kialakulhat még értelmes politikai kultúra Magyarországon.

 Gulyás András, a Göncz Árpád Alapítvány elnöke a Göncz család, a Göncz Árpád Alapítvány nevében köszönetet mondott a XIII. kerület Önkormányzatának azért a gondoskodó szeretetért és figyelemért, amellyel ápolja a III. Magyar Köztársaság első elnökének emlékét. E gondoskodás kiemelkedő eseménye a szoboravatás. Külön is tolmácsolta Göncz Árpádné, Zsuzsa asszony köszönetét, aki, legnagyobb sajnálatára nem lehetett jelen. Hangsúlyozta: 

„Jó és nemes dolog az emlékezés, a tiszta hagyományok őrzése. Ennek a tisztes polgári erénynek adja bizonyságát most a XIII. kerület Önkormányzata. Ma reggel, amikor unokáim közül kettőt iskolába vittem, az előcsarnokban két nebuló a tanítójukkal 14 képet díszített borostyánlevelekkel a falon, a tizenhárom aradi vértanúét és a mártír miniszterelnök, gróf Batthyány Lajos képmását, akiket 1849. október 6-án végeztek ki. Petőfi Sándor honvéd őrnagy akkor már több mint két hónapja halott volt. Petőfi, aki akkor még nem Múzeum volt, hanem a költő, aki a Múzeum lépcsőjén szavalta a Talpra Magyart. Jelképes, hogy akinek most szobrot avatunk, szintén a Nemzeti Gyásznapon hagyott itt bennünket, 2015. október 6-án.

A filmbejátszásban láthattuk, hallhattuk Göncz Árpád egyik utolsó nyilvános megszólalását, 2011 decemberében. Bibó Istvánról beszélt. Ezt mondta 
„…Őszintén szólva keveslem Bibó jelenlétét… a szavai és az élete mintaként szolgálnak ma is. Szükség volna rá, hogy Bibó István arca megjelenjen megint láthatóan a világban...”  

Ezek a szavak rá is érvényesek. Göncz Árpád egész élete a demokráciáért folytatott következetes küzdelem jegyében telt. A XX. század mindkét totalitárius rendszerével szembeszegült, az 1989-90-es közép-kelet-európai demokratikus változások tevékeny részese volt a Történelmi Igazságtétel Bizottságában, a Szabad Demokraták ügyvivőjeként, majd a Köztársaság elnökeként.  Nem a megszépítő messzeség, hanem a történelmi távlat mutatja igazi nagyságát az akkori idők hazai  főszereplőinek, Antall József miniszterelnöknek (meg előtte Németh Miklósnak és utána Horn Gyulának), Szabad György házelnöknek, az Alkotmánybíróság, az Állami Számvevőszék, a Magyar Rádió, a Magyar Televízió akkori intézményeinek és akkori vezetőinek.

Sem idő, sem lehetőség, hogy Göncz Árpád gazdag és változatos pályájára, írói, műfordítói munkásságára  kitérjek. Annyi azért igen, hogy ahogy a mi generációnk, Faulknert, Styront, Updike-ot, Doktorowot, gyerekeink és unokáink még a Gyűrűk Urát is  köszönhetik neki.

Két cikluson át volt a Magyar Köztársaság elnöke. Soha, egyetlen politikust nem övezetett olyan osztatlan megbecsülés, mint őt. Konfliktusokat is vállalt. De szót értett mindenkivel. Közvetlen személyisége, rendkívüli nyitottsága, megalkuvás nélküli, kikezdhetetlen erkölcsi tartása, feleségével, Göntér Zsuzsannával közös mély szociális érzékenysége áll máig töretlen népszerűsége mögött.

Ez az ember, az ő személyisége fogta meg Erős Apolka szobrászt. A művésznő az Ő nézőpontját, Göncz Árpád nézőpontját örökíti meg. Azt a nézőpontot, amely szabadságról, méltóságról, szolidaritásról szól… Olyan értékekről, amelyekre ma nagyobb szükségünk van mint valaha…

Befejezésül: A múlt héten levelet kaptam. Egy távoli, ázsiai országból fordult hozzám egy ismeretlen, hogy Göncz Árpád fényképét kérje. Mint írta, Göncz Árpád és a hozzá hasonlók „inspiring people” , olyan emberek, aki inspirálnak, ihletet adnak. E szerint máshol is így emlékeznek rá. Jó tudni…

Kívánom, hogy ez a szobor is legyen gyülekező és emlékezőhelye azoknak, akik Göncz Árpád példájából erőt és ihletet merítünk, hogy beteljesítsük, azt, amire 1990-ben, eskütételekor, fogadalmat tett, „szolgálni azt a jövőt amit két forradalom, 1848 jobbágy-felszabadító és 1956 munkás-felszabadító szabadságharca jelöl, azt a demokráciát, aminek teljes megvalósításával még mindig adósok vagyunk…”

A szobor Erős Apolka Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása

Göncz Árpád gyermekei az alkotóval

2018. október 5.

Göncz Árpád szobor avatás és koszorúzási ünnepség a XIII. kerületben

Budapest Főváros XIII. kerületének Önkormányzata a Göncz Árpád Városközpontban szobrot állít  a néhai köztársasági elnöknek. A szobor  Erős Apolka szobrászművész alkotása.
A szoboravató és koszorúzási ünnepségre 2018. október 5-én 11.00 órakor kerül sor a Göncz Árpád Városközpontban (Árpád hídi metróállomás északi, Duna felőli kijárata)

2018. június 30.

Göncz Árpád Műfordító Pályázat

A június 30-i határidőre nagyon sok pályázó küldött be fordítást. Örülünk annak, hogy mind a szerzők, mind a műfajok tekintetében igen sokszínű a kép. XIX. századi klasszikusoktól első műves e-book szerzők művei, regény- és memoár részletek, novellák, színpadi művek szerepelnek a beküldött anyagok között. A legtöbb pályamű angol nyelvről készült, de német, francia, olasz, finn, portugál, horvát és szerb nyelvről fordított anyagokat is kaptunk. Legfiatalabb pályázónk 2003-ban született…

A zsűri megkezdte munkáját. A gazdag anyag miatt az értékelés sokáig tart majd. Megértésüket kérjük. Ünnepélyes eredményhirdetést  ősszel tartunk,  ennek pontos helyéről, idejéről honlapunk Aktuális rovatában adunk majd tájékoztatást: http://www.gonczarpad.hu/hirek

Göncz Árpád Alapítvány

2018. június 29.

Magyar László Bicentenáriumi Emlékbizottság a Göncz Árpád Alapítvány részvételével

Magyar László utazó, Afrika-kutató, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja születése 200. évfordulójának megünneplésére 2018. június 29-én az ELTE BTK Portugál Tanszékén megtartott ülésen Emlékbizottság alakult, a Magyar Tudományos Akadémia (Afrika Albizottság, Könyvtár és Információs Központ), a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem (szombathelyi Savaria Egyetemi Központ, Történeti Intézet, Portugál Tanszék), az érdi Magyar Földrajzi Múzeum, a Magyar Afrika Társaság, a Magyar Afrika Tudástár, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma (Afrika Főosztály) és luandai nagykövetsége, Angola és Portugália budapesti nagykövetsége, a Göncz Árpád Alapítvány és a Magyar László Baráti Kör részvételével. 

A Szombathelyen 1818. november 13-án született Magyar László Fiuméban folytatott tengerésziskolai tanulmányok után, 1843-ban tengerészkadétként egy osztrák postahajón jutott Brazíliába. Különböző hajókon tiszti és parancsnoki beosztásokban szolgálva, a Karib tengertől Indiai partjaiig járta az óceánokat. Ezután fordult érdeklődése Afrika felé. 1848 és 1856 között három nagy utazást tett a mai Angola területén. Bié-i utazásán bejárta többek között a Kongó és Zambézi folyók vízgyűjtő területét, majd a Cubango folyó és Okavango mocsárvidékét, a Kuanza mellékfolyóit. Kutatási anyagait, útleírását, az általa bejárt földekről készített térképeit hazaküldte a Magyar Tudományos Akadémiának, amely 1858-ban levelező tagjává választotta, és művét 1859-ben kiadta „Magyar László dél-afrikai utazásai 18491857 években” címmel. A mű rövidesen német fordításban is megjelent. Az Afrikában negyvenhat évesen elhunyt kutató emlékére szülővárosában és Dunaföldváron szobrot állítottak, és több iskola viseli nevét.

Az évforduló alkalmából tudományos konferenciákra kerül sor a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központban, a Magyar Földrajzi Múzeumban, és Szombathelyen az ELTE Savaria Egyetemi Központjában, az angolai fővárosban pedig kiállítás nyílik Magyar László életéről, többek között a Külgazdasági és Külügyminisztérium, illetve Magyarország Luandai Nagykövetségének támogatásával.

További kutatásokat ösztönöznek Magyar-dokumentumok feltárására itthon, ill. a luandai és a lisszaboni levéltárakban. Folytatni kívánják Magyar László munkáinak, levelezésének magyar és idegen nyelvű és térképeinek hasonmás kiadását, hogy a jeles Afrika-kutató nemzetközi szinten is elnyerhesse méltó helyét.

2018. június 16.

KOSZORÚZÁSI ÜNNEPSÉG NAGY IMRE SZOBRÁNÁL

Nagy Imre és mártírtársai elitélésének és kivégzésének hatvanadik évfordulóján, 2018. június 16-án, szombaton 11.00 órakor Nagy Imre belvárosi szobránál, a Vértanúk terén kerül sor a  Nagy Imre Alapítvány  hagyományos civil koszorúzási ünnepségére, amelyen a Göncz Árpád Alapítvány is képviselteti magát.

2018. június 14.

GÖNCZ ÁRPÁD A FUGA COURAGE KIÁLLÍTÁSÁN

A Courage nemzetközi projekt, amely a kulturális ellenállás és az ellenzékiség örökségét kutatja az egykori szocialista országokban, Bibó István és Göncz Árpád tevékenységét is bemutatja. A munka keretében 2018. június 14-én 19 órakor kiállítás nyílik a FUGA kiállító termében.

Budapest, V. Petőfi Sándor u. 5.       A szervezők nevében szeretettel várjuk!

GÖNCZ ÁRPÁD MŰFORDÍTÓ PÁLYÁZAT

A Göncz Árpád Alapítvány - névadója műfordítói életműve előtt tisztelegve - pályázatot hirdet, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a magyar műfordítás hagyományaira, ösztönzést nyújtson tehetséges fiataloknak arra, hogy megismerkedjenek a műfordítói hivatás szépségeivel.

A pályázatot támogatja a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Országos Idegennyelvű Könyvtár és az Európa Könyvkiadó, ahol annak idején Göncz Árpád fordításainak nagy része megjelent.   A legjobb pályaműveket az  http://www.ekultura.hu/

közzéteszi. A pályázatokat elbíráló zsűriben a részvételre Alapítványunk felkérését elfogadták Lator László, Bart István, Nádasdy Ádám, Márton László és Nóvé Béla.

Részvétel a pályázaton: bárki pályázhat, aki 1983. január 1. után született, és még nem jelent meg önálló fordításkötete.

Beadandó: egy prózai mű, novella, regény, memoár, színpadi mű részletének legalább 20 000, legfeljebb 30 000 leütésnyi terjedelmű fordítása. A bíráló bizottság elsősorban angol nyelvű eredetiből készült fordításokat vár - hiszen Göncz Árpád angolból fordított -, de más nyelvből készített fordításokat is elfogad. A pályaműhöz mellékelni kell az eredeti szöveget, feltüntetve a kiadás adatait.

A pályaművek beérkezési határideje: 2018. június 30.

Pályadíjak I. díj: 100 000 Ft

              II. díj: 50 000 Ft

             III. díj: 30 000 Ft

Az eredményhirdetésre és a díjak átadására ünnepélyes keretek között 2018 őszén kerül sor. Helyszínéről és pontos idejéről honlapunkon adunk majd tájékoztatást: www.gonczarpad.hu

Jelentkezés és további felvilágosítás:  info@gonczarpad.hu

2018. február 10.

KOSZORÚZÁS GÖNCZ ÁRPÁD KILENCVENHATODIK SZÜLETÉSNAPJÁN

Gombár Csaba beszéde

Kedves Barátaim, Göncz Árpádra emlékezünk

A bő negyedszázaddal ezelőtti rendszerváltozás sodrában Göncz Árpád a demokrácia ígéretének és igézetének lett a megtestesítője. Köztársasági elnökké választásával olyan ember került ebbe a méltóságba, aki gondolataival és tetteivel, sőt, puszta megjelenésével és gesztusaival egyaránt a szabadságot és az egyenlőséget szimbolizálta. A kettőt együtt és egyszerre. Az akkori politikai méltóságok közt nem volt más, aki akárcsak megközelítette volna ezt a magatartást. És így nem akármilyen politikai erényről és eredményről van szó.

Emlékezhetünk, a rendszerváltozás egyik sokszor felemlegetett, felhánytorgatott toposza, hogy akkoriban „a nép” Gorenje hűtőgépért áradt Ausztriába. E motívum azt példázná, hogy „a nép” nem az ország jövőjéért, hanem csak egyéni anyagias vágyainak kielégítéséért mozdul. A „gorenjézés” fordulatból azonban jobbára csak az egyszerű emberek lenézése hangzott-hangzik ki sokak számára, pedig másként is értelmezhetjük. Igaz, hogy akik akkor az osztrák bevásárlóközpontokba mentek, nem a szabadság és az egyenlőség fogalmait, a demokrácia értékeit elemezgették, de átérezhették, hogy egy jóléti államba látogatnak. Európa modernkori történetében ugyanis, számos összetevő miatt, de először adódott, hogy a nyugati részeken az állampolitika egyszerre kedvezett polgárai szabadságának és egyenlőség igényeinek. Ez volt a nagy különbség, mert nálunk az áruhiány is szabadság- és egyenlőséghiányos körülményeinkből fakadt. S azért tekintgettek az emberek vágyakozva Ausztriára, mert ott kezdődött a demokratikus jóléti állam.

Nem felesleges, hogy a demokráciáról szólva felemlegessük ezt a szabadság-egyenlőség együttest – és éppen Göncz Árpádra emlékezve. A szabadság és az egyenlőség egymásra utalt politikai jelenségek, de úgy jelentik a demokrácia dinamikáját, hogy közben állandóan horzsolódnak egymással, és sokszor egymás rovására érvényesülnek. Ha aránytalanul sok vagy gyors az egyenlőség érdekében művelt állampolitika, abból rögvest szabadságsérelmek adódnak, és fordítva is ugyanez a helyzet. Vagyis, ahogy Kemény István fogalmazott egy költői képben: a „szabadság és az egyenlőség feszeng egymás társaságában”. Ugyanakkor az a demokrácia, amit liberálisnak mondunk és kívánunk, csak együtt-meglétükkel közelíthető. Mindezek régi elméleti problémák, a demokraták és a demokratikus pártok vezetői számára azonban aktuális feladatok. Se a szabadság, se az egyenlőség nem természete eredendően az embernek. Mindkettő a civilizálódás folyamatába ágyazott politikai alkotás, és amelyek érvénysülési esélye a liberális demokrácia, avagy – ha úgy tetszik – a demokratizálódott liberalizmus intézményesülésétől függ.  Ez derengett fel a rendszerváltás forgatagában, és ebben a forgatagban volt Göncz Árpád olyan politikai személyiség, akiben a honpolgárok elméleti iskolázottság nélkül is megérthették, hogy velük együtt akar egy szabadabb és egyenlőbb világot. Ez óriási és indokolt népszerűségének a titka – ha titok ez egyáltalán.

Göncz Árpád változatos és arcáért megszenvedett életével, magatartásával, plebejus habitusával – ahogy megjelent, és mondott valamit – a szabadság és az egyenlőség együttes lehetőségét sugározta. Nem teoretizált (mint én itt), hanem tette, mutatta, példázta, hogy micsoda, és milyen lehetne a szabadságelvű magyar demokrácia. Így, és ezért emlékezünk rá.

2018. február 10.

MEGEMLÉKEZÉS GÖNCZ ÁRPÁD 96. SZÜLETÉSNAPJÁN

A Göncz Árpád Alapítvány 2018. február 10-én, szombaton 10.00 órakor

koszorúzási ünnepséget tart Göncz Árpád emléktáblájánál, a III. Bécsi út 88-90. előtt.

Emlékező beszédet mond: Gombár Csaba

Közreműködik: Borbély Mihály Kossuth-díjas művész  

A Göncz család és az Alapítvány koszorúinak elhelyezése után a résztvevőknek is módjuk lesz kegyeletük lerovására egy szál virággal.

A Göncz Árpád Alapítvány szeretettel várja Elnök úr barátait és tisztelőit!

2017. december 8.

TÁJÉKOZTATÁS A GÖNCZ ÁRPÁD KÖZTÉRI SZOBRÁRA FELAJÁNLOTT

TÁMOGATÁSOK FELHASZNÁLÁSÁRÓL

A szoborállítás kezdeményezői ezúton fejezik ki köszönetüket mindenkinek, aki támogatásával hozzájárult Göncz Árpád emlékének megőrzéséhez, köztéri szobrának létrehozásához. A támogatások felhasználásáról ezúton adnak tájékoztatást.

A szoborállítás ügyeiben a kezdeményezők nevében és felkérésére a Göncz Árpád Alapítvány járt el, az elkülönített számla nyitásától a szoboravatás megszervezéséig.  A részletekről  folyamatosan beszámoltak az  info@gonczarpad.hu honlapon.

A közadakozási felhívást 2016 novemberében tették közzé. 2017.  január 31-én, a gyűjtés lezárásakor a 11705008-21371866 számú elkülönített számla egyenlege                                       5. 180 000 volt.

Ebben benne volt az  Óbudai Önkormányzat 1.000 000 összegű támogatása is, amelyről  külön támogatási szerződést kellett kötniük,  ebből  utalták át a szobrászművész honoráriumának első részletét. (Elszámolása megtörtént.)

A fennmaradó összeg                                                                                                        4.180 000 Ft

felhasználása:              

A szobor agyagmodelljének szakmai véleményeztetése (zsüriztetés)                                  116 205 Ft

A szobrászi munkák további költségei

(honorárium fennmaradó része, benne a szobor öntése, talapzat, helyére állítás)                3.000 000 Ft.

Banki költségek, számlavezetés, értesítések, utalási költségeik (2016. nov-2017.okt)                 32.050 Ft

Még várható banki költségek (november-december) a számla végleges  lezárásáig                      1.890 Ft*

            *A  számlazárás esetleges elhúzódása esetén ez  az összeg nőhet

Maradvány előre láthatóan                                                                                              1.029 855 Ft

Ez a  felajánlott összegek kb. 24%-a. A támogatókat kérik, jelezzék, hogyan rendelkeznek erről, Göncz Árpád emlékének további ápolására kívánják fordítani,vagy visszautalását kérik. Döntésükről 2015. január 15-ig szíveskedjenek tájékoztatni  a lenti nyilatkozatok egyikének  visszaküldésével az info@gonczarpad.hu címre vagy postai úton az Alapítvány címén: 1029 Budapest, Arany János utca 4.

               A kezdeményezők nevében tisztelettel: Gulyás András

………………………………………………………………………………………………………..

1. Kérem, hogy a Göncz Árpád szobrára felajánlott támogatásomból megmaradt összeget a Göncz Árpád Alapítvány alapcéljaira - a névadó életének és munkásságának ismertetése, a magyar demokratikus és szabadelvű hagyományok ápolása, az 1956-os forradalom emlékének ápolása - használják fel.                                                                                         dátum               aláírás

2. Kérem a befizetésemmel arányos  rész-összeg visszautalását számlámra     dátum                    aláírás

2017. október 6-7.

Írások, videofelvételek Göncz Árpád szobrának avatásáról

(Nem teljes lista, néhány tudósítás a Göncz Árpádról/Megemlékezés oldalon)                           

http://www.atv.hu/belfold/20171006-felavattak-goncz-arpad-mellszobrat-budapesten/hirkereso

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=211154

https://librarius.hu/2017/10/06/tobb-mint-otszazan-avattak-fel-goncz-arpad-szobrat/

http://hvg.hu/itthon/20171006_nezze_meg_milyen_lett_goncz_arpad_elso_kozteri_szobra?s=hk

https://444.hu/2017/10/06/szobrot-kapott-goncz-arpad?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=szobrot-kapott-goncz-arpad

http://gepnarancs.hu/2017/10/felavattak-goncz-arpad-mellszobrat-budapesten/

http://www.kisalfold.hu/belfold_hirek/felavattak_goncz_arpad_mellszobrat_budapesten_-_fotok/2535078/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

https://hir.ma/belfold/felavattak-goncz-arpad-mellszobrat-budapesten/724077

http://nepszava.hu/cikk/1142453-felavattak-goncz-arpad-szobrat---fotok/

http://kettosmerce.blog.hu/2017/10/06/nagyapam_konyvtara_goncz_arpad_szobranak_avatasara

http://propeller.hu/itthon/3310184-felavattak-goncz-arpad-mellszobrat-budapesten?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral

http://168ora.hu/felavattak-goncz-arpad-szobrat/

https://ripost.hu/cikk-igy-nez-ki-most-goncz-arpad-sirja-ket-eve-hunyt-el/?source=hirkereso

http://www.atv.hu/videok/video-20171006-felavattak-goncz-arpad-mellszobrat 

Csillag Ádám videófelvétele a szoboravatásról:

https://vimeo.com/237201639

                          MEGHÍVÓ GÖNCZ ÁRPÁD SZOBRÁNAK AVATÁSÁRA

Göncz Árpád barátai és tisztelői szeretettel meghívják Göncz Árpád mellszobrának avatására, amelyre 2017. október 6-án, pénteken 13 órakor kerül sor  az Óbudai Egyetem parkban, a Magyar Köztársaság néhai elnöke, író, műfordító, Óbuda díszpolgára egykori Bécsi úti lakóhelye közelében.

A szobor Jovánovics György Kossuth-díjas szobrászművész alkotása.

A megjelenteket a kezdeményezők nevében Gulyás András köszönti.

Beszédet mond Gönczöl Katalin és Bojár Gábor.

Közreműködnek: Koncz Zsuzsa, Bródy János és Jordán Tamás Kossuth-díjas művészek.

A szervezők szeretettel várnak mindenkit. Koszorút ne, legfeljebb egy szál virágot hozzanak.

Az Óbudai Egyetem park az egyetem Bécsi út 94-96. alatti épületeivel szemben található.

Helyszín megközelítése: 17, 19, 41-es villamos, 960-as autóbusz Katyni mártírok parkja megálló

2017. július 4.

Mario Vargas Llosa perui író Göncz Árpádról

A Nobel-díjas perui író  Budapestre látogat, és július 4-én beszédet mond a CEU konferenciáján, amelynek témája a tanszabadság. Nem először jön Magyarországra. 2003-ban a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválnak ő volt a díszvendége.  1998-ban a „Don Rigoberto feljegyzései” című regénye megjelenése alkalmából járt nálunk. Itt-tartózkodása során többször találkozott Göncz Árpáddal. Beszélgetéseik hatása alatt született „A túlélő” c. írás, amely az El País spanyol napilapban, 1998. április 12-én, majd a perui Caretas hetilapban jelent meg, 1998. április 16-án.

Honlapunkon: https://gonczarpad.hu/mario_vargas_liosa_a_tulelo

2017. április 25.

Mário Soaresre emlékezik a Göncz Árpád Alapítvány és az ELTE Portugál Tanszéke

A  közelmúltban elhunyt Mário Soares portugál  politikus, államférfi emléke előtt tiszteleg a Göncz Árpád Alapítvány  és az ELTE BTK Portugál Nyelv és Irodalom tanszéke 2017. április 25-én, kedden de. 11 órakor. A Portugál Köztársaság egykori elnöke Göncz Árpáddal együtt Európa demokratikus változásainak kiemelkedő alakja volt, kölcsönös tisztelet és barátság fűzte őket egymáshoz.

A megemlékezésen Maria José Teixeira de Morais Pires, a Portugál Köztársaság budapesti nagykövete mond bevezetőt. Gulyás András, egykori lisszaboni nagykövet, majd Göncz Árpád külpolitikai tanácsadója, a két államfő személyes találkozásait idézi fel, Dr. Rákóczi István tanszékvezető  Mário Soares politikai pályájának legfontosabb pillanatait elemzi.

A megemlékezés helye: ELTE BTK Portugál Tanszék, 1088 Budapest, Múzeum krt. 4/C. fsz. II. előadó.

2017. április 18.

Készül Göncz Árpád köztéri mellszobra

Jovánovics György Kossuth-díjas szobrászművész már az utolsó simításokat végzi Göncz Árpádot ábrázoló alkotásán budapesti műtermében 2017. április 18-án. A közadakozásból készülő bronz mellszobor a néhai államfő egykori óbudai lakóhelye szomszédságába, a Bécsi úti kis parkba kerül majd előreláthatólag 2017 októberében, Göncz Árpád halálának második évfordulóján. A nyilvánosságnak most először bemutatott szoborról az MTI tudósítása alapján több hír is megjelent:

http://www.nlcafe.hu/otthon/20170418/goncz-arpad-mellszobor-kepek-jovanovics-gyorgy/

http://inforadio.hu/kultura/2017/04/18/most_megnezheti_goncz_arpad_uj_szobrat/

http://www.blikk.hu/aktualis/politika/adakozasbol-jott-ossze-a-penz-goncz-arpad-szobrara/sfwyece

https://ezahir.hu/2017/04/18/keszul-goncz-arpad-kozteri-mellszobra/

http://sztarklikk.hu/kozelet/igy-keszul-goncz-arpad-mellszobra-fotok/323218/

2017. január 23.

A Göncz Árpád Alapítvány részvét nyilványítása Mário Soares elhunyta alkalmából

A Göncz Árpád Alapítvány  részvétét fejezte ki  Mário Soares családjának, az egykori portugál köztársasági elnök elhunyta alkalmából.

A 92 éves korában elhunyt neves demokratát, a portugál „szegfűs forradalom”  kiemelkedő személyiségét szoros barátság fűzte Göncz Árpádhoz.  A kölcsönös rokonszenv és barátság megnyilvánult Göncz Árpád 1993-as portugáliai látogatásán,  a két államfő  budapesti és lisszaboni találkozóin.

A  Göncz Árpád Alapítvány  az tervezi, hogy a közeljövőben  Budapesten megemlékezik majd  Mário Soaresről, tevékenységének Göncz Árpádhoz és Magyarországához kapcsolódó vonatkozásairól.

2016. november 25. 

Kezdeményezés Göncz Árpád köztéri szobrának létrehozására

FELHÍVÁS

Egy éve búcsúztattuk Göncz Árpádot. Barátai, tisztelői, akik szeretnénk, hogy a Magyar Köztársaság elnökének emlékét, egykori lakóhelye közelében köztéri szobor is megörökítse, közadakozási felhívással fordulunk magán- személyekhez, vállalkozásokhoz és civil szervezetekhez.

A mellszobor a Bécsi úti kis parkba kerül majd, ahol Elnök úr barátai 2016-ban már emlékfát ültettek. Az alkotást 2017 októberében, Göncz Árpád halálának második évfordulóján szeretnénk avatni. Várható költsége 4,5 millió forint.

Tisztelettel kérjük Önöket, csatlakozzanak kezdeményezésünkhöz, támogatásukkal segítsék a szobor elkészítését.

A felajánlások fogadására és a szoborállítás ügyeinek intézésére a Göncz Árpád Alapítványt kértük fel. A gyűjtés állásáról  a www.gonczarpad.hu honlapon adunk majd tájékoztatást. További információ az info@gonczarpad.hu címen kérhető.

Felajánlásaikat az alábbi, erre a célra létrehozott, elkülönített számlára juttathatják el: 11705008-21371866.

Külföldi utalás esetén: HU53-11705008-21371866-00000000

A közlemény rovatban kérjük, tüntessék fel: „Támogatás - Göncz Árpád mellszobra”

Budapest, 2016. november 25.

Aján Tamás, Balogh Csaba, Bojár Gábor, Bródy János, Bús Balázs, Dely Géza, Érdi Sándor, Faragó András, Gulyás András, Kende Péter, Koncz Zsuzsa, Kozma Imre, Pordán Ákos, Rolla János, Szász Katalin

2016. november 10.

A Bibó István emlékkönyv, 1979 vetítése Szegeden

A SZAB Tudósklub Egyesület,a Közéleti Kávéház, és a Göncz Árpád Alapítvány tisztelettel meghívja Önt 2016. november 10. napján (csütörtökön) 18:00 órára „A Bibó István emlékkönyv, 1979” című dokumentumfilm vetítésére Rendező: Surányi z. András Bibó Istvánról, az emlékkönyvről és a film létrejöttéről ifj. Bibó István és Gulyás András, a Göncz Árpád Alapítvány kuratóriumi elnöke beszél. Helyszín: SZAB székház I. emelet 110 előadóterem (6720 Szeged, Somogyi u. 7.)

2016. október 22. Budaőrs

Göncz Árpád utca és Bibó István tér avatása

Október 22-én 18.30-kor kerül sor a Városház főbejárata előtti téren a Göncz Árpád utca és a Bibó István tér utcanév tábláinak ünnepélyes avatására.

2016. október 14.

A Magyar Irószövetség emlékezik Göncz Árpádra

a Magyar Írószövetség SF szakosztálya felidézi Göncz Árpád műfordítói munkáját. Az esemény 18 órakor kezdődik Budapest, 6. ker, Bajza u. 18. szám alatt.

Göncz Árpád a fantasy mellett a sci-fi irodalom fordításában is aktívan részt vett. A nevéhez fűződik Mary Shelley Frankenstein című regényének magyarítása, illetve Arthur C. Clarke legismertebb és legsikeresebb regényének, a 2001 Űrodüsszeiá-nak fordítása. Göncz Árpád a fordítói pályája kezdetén a politikai éra miatt nem adhatta a nevét munkáihoz, ezért azok más neve alatt jelentek meg. A szóbeszéd szerint a Marsbéli krónikák magyarra ültetése is az ő műve.

Göncz Árpád ideje lejárt, áthajózott a tengeren, ahol talán tündék és más legendás hősök várják. A szavai, a fordításai örökre itt maradnak nekünk.

http://www.sfportal.hu/goncz-arpadra-emlekezunk-18452.scifi

2016. június 25.

Posztumusz elismerés Göncz Árpádnak

A budapesti Közép-Európai Egyetem (CEU), Göncz Árpádnak posztumusz díszdoktori címet adományoz,  Magyarország, a közép-európai régió és a CEU érdekében kifejtett tevékenysége elismeréseképp. Az elismerést egyik unokája veszi majd át  2016. június 25-én, az egyetem megalakulásának huszonötödik évfordulóján.

https://www.ceu.edu/event/2016-06-25/25th-commencement-ceremony

2016. június 16.

Tisztelgés Nagy Imre és mártírtársai emléke előtt

Az 1956-os vértanúk emléknapja alkalmából a Nagy Imre Alapítvány civil koszorúzási ünnepséget szervezett Nagy Imre szobránál.  Göncz Árpádné és a  család valamint a Göncz Árpád Alapítvány nevében Gulyás András kuratóriumi elnök koszorúzott.

2016. május 23.

Emléktábla avatás

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata és a Göncz Árpád Alapítvány tisztelettel meghívja

2016. május 23-án de 11 órára GÖNCZ ÁRPÁD emléktáblájának avatására

Az ünnepség helyszíne: Budapest, III. Bécsi út 88.

Ünnepi beszéd: Rainer M. János Széchenyi-díjas történész, az 56-os Intézet vezetője: „Göncz Árpád és 1956”

2016. május 3.

Avató ünnepség Göncz Árpád fájánál

A Göncz Árpád Baráti Kör az Elnök emlékére fát ültetett és márvány emléktáblát helyezett el az Óbudai Egyetem parkban. A japán cseresznyefánál tartott avató ünnepségen Schiffer János mondott emlékező beszédet.

2016. február 9.

Emlékezés Göncz Árpádra születésnapján

Göncz Árpád február 10-én lenne 94 éves. A Kossuth Kiadói Csoport és a Göncz Árpád Alapítvány kuratóriuma rá emlékezik az Örkény könyvesboltban. Előadások: Ifj. Bibó István, Göncz Árpádról, Kende Péter: Egy mindenkire nyitott ember, Noszkai Gábor: G. Á. úr XX-XXI-ben, Gulyás András: G. Á. –Elvek és számok. Moderátorok: Dési János és László Ágnes. Részletek Papp Gábor Zsigmond és Kövesdi Péter dokumentumfilmjéből.

2015. december 8.

Göncz Árpádról szóló könyv bemutatója az Örkény István Könyvesboltban

Dési János: Árpi bácsi Történetek, emlékek, anekdoták című, a Noran Libro Kiadónál megjelent kötetét Szegvári Katalin mutatja be.

2015. november 6.

Göncz Árpád temetése

„Ha szolgálni kívánok valakit, azokat szolgálom, akiknek szolgálójuk nincsen...”

A GYÁSZOLÓ CSALÁD ÉS A GÖNCZ ÁRPÁD ALAPÍTVÁNY MÉLY FÁJDALOMMAL TUDATJA, HOGY

Göncz Árpád

életének 94. évében, 2015. október 6-án elhunyt.

Gyászolják: felesége, gyermekei, unokái, dédunokái, rokonai, barátai és tisztelői.

Temetése 2015. november 6-án 15.00-kor lesz az Óbudai temető 16-os parcellájánál.

(1037 Budapest, Bécsi út 365-371)

Az író-műfordító, a Magyar Írószövetség, az Országgyűlés és a Magyar Köztársaság volt elnöke ravatalánál egykori rabtársa, Mécs Imre mond búcsúbeszédet.

Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát római katolikus szertartás keretében vesz búcsút halottunktól.

Búcsúznak: Koncz Zsuzsa, Bródy János és Bálint András.

Mindenkit várunk, aki tisztelettel kíván adózni Göncz Árpád emlékének.

Kérjük, hogy kegyeletét egy szál virággal rója le.

Távirat cím 1054 Budapest Báthory utca 10.

E-mail: goncza.titkarsag@gmail.com

Kérjük, hogy a koszorúra szánt összeggel támogassa a Kézenfogva Alapítványt. Számlaszám:

Erste Bank Rt 11991102-02135012

2015. október 6.

Elhunyt Göncz Árpád

Életének 94. évében, családja körében elhunyt Göncz Árpád, a Magyar Köztársaság volt elnöke - tudatta a család nevében Gulyás András titkárságvezető az MTI-vel

2015. szeptember 28.

“EGYÜTTMŰKÖDÉS, KONFRONTÁCIÓ ÉS KOMPROMISSZUM

A MAGYAR POLITIKÁBAN– HUSZONÖT ÉV TÁVLATÁBÓL”

A Göncz Árpád Alapítvány konferenciája 2015. szeptember 28. 14.00.

Helyszín: A budapesti Francia Intézet Auditóriuma, Budapest, I. Fő utca 17.

Göncz Árpád köztársasági elnökké választásának negyedszázados évfordulójához kapcsolódóan a Göncz Árpád Alapítvány tudományos-közéleti konferenciát rendez, hogy felidézze azokat a mára történelmi távlatból szemlélhető időket, és maradandó értékeit, amelyeket ma sokan nem becsülnek kellőképpen.

Az Alapítványt 2013-ban hozták létre Göncz Árpád gyermekei avval a céllal, hogy elősegítsék a Magyar Köztársaság 1990-2000 közötti első elnöke életének, munkásságának tanulmányozását, az 1956-os forradalom öröksége valamint a magyar demokratikus és szabadelvű hagyományok ápolását. www.gonczarpad.hu

14.00 Megnyitó

Anne-Marie Maskay, a Francia Köztársaság budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője

Gulyás András, a Göncz Árpád Alapítvány kuratóriumának elnöke

I. rész Politika, alkotmányos-jogi keretek, sajtó és nyilvánosság

Levezető elnök: Ifj. Bibó István

Kende Péter, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, 1990-ben az 1956-os Intézet kuratóriumának társelnöke: A köztársaság rendje – 25 év távlatából

Lengyel László, 1990-től a Pénzügykutató Rt. elnök-vezérigazgatója:

A rendszerváltás politikai szereplői, álláspontok, ágendák

Majtényi László, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke, 1995-2001 között az országgyűlés adatvédelmi biztosa: Az alkotmányosság kérdései 1990-ben és ma

Gombár Csaba, a Korridor kutatócsoport vezetője, 1990-1993: a Magyar Rádió elnöke:

A sajtó és a nyilvánosság kérdései 

15.30 Kávészünet

15.45 II. rész Kerekasztal-beszélgetések akkori közéleti résztvevőkkel

Levezető elnök: Rainer M. János

Külpolitika: Jeszenszky Géza egyetemi magántanár, 1990-94: a Magyar Köztársaság külügyminisztere – Kovács László külpolitikus,  1990-94: az országgyűlés külügyi bizottságának tagja, majd elnöke  – Szent-Iványi István, külpolitikai tanácsadó (MLP), 1990-94: az országgyűlés külügyi bizottságának alelnöke

Gazdaság: Kádár Béla, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, 1990-94: a nemzetközi gazdasági kapcsolatok minisztere   – Surányi György: egyetemi tanár, 1990-91/95-2001: a Magyar Nemzeti Bank elnöke

Zárszó: Gulyás András

A részvételhez regisztráció szükséges az  info@gonczarpad.hu e-mail-címen. Jelentkezések elfogadása a beérkezés sorrendjében, visszaigazolással történik.

2015. augusztus

25 éve történt

Göncz Árpádot 1990. augusztus 3-án választotta meg az Országgyűlés a Magyar Köztársaság első elnökévé. A 25 éves évfordulóról több újság és internetes portál emlékezett meg.

Néhány összefoglaló és újságcikk elérhetősége:

http://www.origo.hu/itthon/20150803-goncz-arpad-a-nep-elso-szolgaja-25-eve-lett-elnok.html

http://www.mtva.hu/hu/sajto-es-fotoarchivum/kesz-25-eve-az-orszaggyules-koeztarsasagi-elnoekke-valasztotta-goencz-arpadot

http://mult-kor.hu/amikor-a-gyuruk-ura-forditoja-lett-a-koztarsasagi-elnok-20150803

http://nol.hu/kultura/olellek-arpad-1554773

http://inforadio.hu/hirek/belfold/hir-746349

http://cultura.hu/aktualis/goncz-arpad-koztarsasagi-elnok/

http://civilhetes.net/kultura/25-eve-valasztottak-koztarsasagi-elnokke-goncz-arpadot

http://www.hir24.hu/belfold/2015/08/03/goncz-arpadrol-azt-hittek-mazsola-lesz-a-kalacsban.-aztan-kiderult-hogy-kavics/

Amikor a Gyűrűk ura fordítója lett a köztársasági elnök (Múlt-Kor, 2015.08.03 18:16) Huszonöt éve, 1990. augusztus 3-án választotta meg az Országgyűlés az 1989. október 23-án kikiáltott Magyar Köztársaság első elnökévé Göncz Árpádot.

Göncz Árpádról azt hitték, mazsola lesz "a kalácsban. Aztán kiderült... (Hír24, 2015.08.03 09:49) Huszonöt éve, 1990. augusztus 3-án választotta meg az Országgyűlés köztársasági elnökké

Ölellek, Árpád (Népszabadság, 2015.08.02 11:12) Hát te mit keresel itt? kérdezte örömteli csodálkozással vegyes meglepetéssel tőlem Göncz Árpád a brit nagykövetség fogadásának forgatagában 1992 őszén. Külügyes lettem feleltem. De az írást sem adtad fel, remélem mondta.

Göncz Árpádot 25 éve választották Magyarország köztársasági elnökévé (Inforádió, 2015.08.01 11:45) Huszonöt éve, 1990. augusztus 3-án választotta meg az Országgyűlés az 1989. október 23-án kikiáltott Magyar Köztársaság első elnökévé Göncz Árpádot.

2015. június 18.

Részvétnyilvánítás Süleyman Demirel elhunyta alkalmából

Göncz Árpád részvétét fejezte ki Süleyman Demirel egykori török államfő elhunyta alkalmából. A Magyar Köztársaság volt elnökének részvétnyilvánítását Gulyás András titkárságvezető továbbította Şakir Fakili budapesti török nagykövetnek.

A két elnök számos alkalommal találkozott.  A török politikus többször járt Budapesten, 1992-ben még kormányfőként fogadta őt Antall József miniszterelnök, 1994-ben már államfőként nyitotta meg a Nagy Szulejmán és kora című kiállítást a budai várban. 1997-es budapesti látogatásán jelentette be, Törökország támogatja Magyarország csatlakozását a NATO-hoz. Göncz Árpád és Süleyman Demirel megállapodásának eredményeként valósult meg a Topkapi szerájban őrzött felbecsülhetetlen értékű középkori zenei gyűjtemény, az Isztambuli Antifonálé restaurálása és hasonmás kiadásának magyarországi megjelentetése, amelyet Dobszay László zenetudós kezdeményezett.

2015. március 26.

A Göncz Árpád Alapítvány a Bibó István Közéleti Társasággal és az 1956-os Intézet Alapítvánnyal bemutatta a Bibó-emlékkönyv,1979 című filmet. A Mozsár Kávézóban nagy érdeklődés mellett megtartott bemutatón és az azt követő beszélgetésen részt vett Göncz Zsuzsa, Bibó István családtagjai, többen az emlékkönyv egykori szerzői közül. A vetítés után a film alkotógárdája nevében Nóvé Béla történész beszélgetett ifj. Bibó Istvánnal, Konrád Györggyel és Vajda Mihállyal.

A filmet a Dunatáj Alapítvány készítette 2010-13-ban. Rendező: Surányi z. András, szerkesztő-vágó: Sívó Julia, fényképezte: Surányi z. András, Visky Ábel, gyártásvezető-producer: Szederkényi Miklós, stúdióvezető: Dr. Buglya Sándor. A filmen Bibóról és az Emlékkönyvről beszélnek Andrásfalvy Bertalan, ifj. Bibó István, Dalos György, Duray Miklós, Göncz Árpád, Illyés Mária, Kenedi János, Kis János, Kodolányi Gyula, Konrád György, Kovács István, Radnóti Sándor, Réz Pál, Szilágyi Sándor, Tornai József, Vajda Mihály, történész-beszélgetőtárs Nóvé Béla.
https://www.youtube.com/watch?v=tB-_kVYocmo

2015. február 24.

Göncz Árpád nevében és megbízásából ezúton is köszönjük mindazokat a jókívánságokat, fényképeket, video üzeneteket, amelyeket 93. születésnapjára kapott levélben, e-mailben és közösségi oldalakon.

„Újabb vezetés a „Göncz Árpád, a műfordító” kiállításon

2014.10.28. 11.00

Az Országos Idegennyelvű Könyvtárban, Budapest, V. Molnár utca 11, 2014. október 28-án 11 órakor Gulyás András kalauzolásával tekinthető meg a Göncz Árpád műfordítói életművét bemutató kiállítás.

Szeretettel várjuk!

Göncz Árpád Alapítvány”

2014.10.16.

Vezetés a „Göncz Árpád, a műfordító” kiállításon 11.00

Az Országos Idegennyelvű Könyvtárban, Budapest, V. Molnár utca 11, 2014. október 16-án 11 órakor Gulyás András kalauzolásával tekinthető meg a Göncz Árpád műfordítói életművét bemutató kiállítás.

2014. október 2.

 „Göncz Árpád, a műfordító” címmel az Országos Idegennyelvű Könyvtárban kiállítás nyílt, abból az alkalomból, hogy ötven éve jelent meg Göncz Árpád első fordítása, Aldous Huxley Szombat délután című novellája.

A kiállítást Mender Tiborné, az OIK főigazgatója nyitotta meg, Lator László és Bart István méltatták a fordítói életművet, Bálint András Göncz-fordításokból olvasott fel. Zongorán közreműködött Darvas Ferenc.

A Göncz Árpád Alapítvánnyal közösen rendezett kiállítás október 31-ig látogatható.

M E G H Í V Ó

GÖNCZ ÁRPÁD, A MŰFORDÍTÓ

Kiállítás az Országos Idegennyelvű Könyvtárban

Ötven éve jelent meg Göncz Árpád első fordítása,

Aldous Huxley Szombat délután című novellája. Az életfogytiglani börtönbüntetéséből egy évvel korábban amnesztiával szabadult Göncz Árpád attól kezdve fordításokból tartotta el családját és igen komoly műfordítói életművet hozott létre.

A jubileum alkalmából

az Országos Idegennyelvű Könyvtár és a Göncz Árpád Alapítvány

kiállítást rendez,

amelynek megnyitójára tisztelettel meghívjuk.

A fordítóról Lator László, Borbás Mária, Székács Vera és Bart István beszélnek.

Közreműködik Bálint András és Darvas Ferenc

2014. október 2. csütörtök 16.30 Részvételét kérjük jelezze:
info@gonczarpad.hu      
OIK  Budapest V. Molnár utca 11. tel: 7955764,  06205664074

2014. január 31.

Göncz Árpád részvétét fejezte ki Jancsó Miklós elhunyta alkalmából.

2013. december 26.

 A Fesztiválzenekar megalakulásának harmincadik évfordulója alkalmából Göncz Árpád levélben köszöntötte a zenekar tagjait.

2013. december 21-22.

Megemlékezés Petri György születésének hetvenedik évfordulóján

A FUGA és a NN galéria szervezte programsorozatot Göncz Árpád levélben üdvözölte.

2013. december 11.

Göncz Árpád és felesége koszorút küldött az Antall József miniszterelnök halálának 20. évfordulóján, sírjánál tartott megemlékezésre

2013. december 6.

Göncz Árpád részvétét fejezte ki Nelson Mandela elhunyta alkalmából. A Nobel-békedíjas dél-afrikai államfő Göncz Árpád köztársasági elnöksége idején látogatott Magyarországra.

2013. november 12.

 A Göncz Árpád Alapítvány kuratóriumának alakuló ülése

Az Alapítvány birósági nyilvántartásba vételét követően a kuratórium tagjai részletesen megvitatták az alapító okiratban rögzített teendőiket. Tekintettel a 2013-ból hátralévő rövid időre, nyilvános rendezvényt erre az évre már nem terveznek. Fontosnak tartották, hogy az idei évben angol és német kiadvány is jelent meg Göncz Árpád tevékenységéről, Kim Dae Soon munkája Londonban, ill. német publikáció az Adalbert Alapítvány gondozásában.

2012. november 23.

A Göncz Árpád Alapítvány létrehozásának elhatározása

Göncz Árpád és családja egykori lakásában Göncz Kinga, Annamária, Benedek és Dániel elhatározzák, hogy alapítványt hoznak létre Édesapjuk, Göncz Árpád életének és munkásságának megismertetésére, a magyar demokratikus és szabadelvű hagyományok ápolására és az 1956-os forradalom emlékének ápolására. A kuratóriumba ifj. Bibó István, Rainer M. János és Gulyás András kap meghívást. A kuratórium elnöki tisztjének ellátására Gulyás Andrást kérik fel.

Tovább az oldalra
Göncz 100